به گزارش نما به نقل از مشرق، حسین زارعصفت، مدیرکل میراث فرهنگی، صنایعدستی و گردشگری خراسان رضوی با بیان اینکه نوروز گذشته شش میلیون و 200 هزار مسافر به این استان سفر کردند، افزود: پیشبینی شده است، امسال هفت میلیون مسافر نوروزی به خراسان رضوی که مقصد بیشتر آنها مشهد است، سفر کنند و همه مجموعهها آماده پوشش این حجم مسافر هستند.
وی اضافه کرد: اداره پایانههای خراسان رضوی نوروز گذشته اعلام کرده بود یک میلیون و 950 هزار نفر برای سفر به این استان، از حمل و نقل عمومی استفاده کردهاند. پیشبینی نوروز 95 بر ورود دو میلیون نفر از این طریق است، برای همین مجموعههای ریلی و جادهای با احتمال این افزایش خود را آمادهی خدماترسانی به مسافران و گردشگران نوروزی کردهاند.
وی با یادآوری اینکه ستاد هماهنگی خدمات سفر در استان خراسان رضوی از ابتدای سال تا کنون 16 جلسه برگزار کرده که چهار جلسه آن به نوروز اختصاص داشته است، افزود: کمیتههای این ستاد با شعار «تلاش حداکثری، هماهنگی حداکثری و استفاده حداکثری برای حضور و جذب حداکثری مسافران» فعال شدهاند که برای ارائه خدمات اقامتی، بهداشتی، درمانی، تنظیم بازار، اورژانس، ترافیک، حمل و نقل، توسعه بومگردی و افزایش ماندگاری مسافران در شهرهایی غیر از مشهد برنامهریزی کردهاند.
او همچنین با بیان اینکه در برنامههای امسال تمرکز بر تقویت طبیعتگردی در استان خراسان رضوی است، اظهار کرد: این استان از حیث جاذبههای طبیعی، تاریخی و مذهبی کامل است، بنابراین در بخش تأمین نیاز مسافران برای اقامت در سایر شهرهای گردشگرپذیر این استان، واحدهای رسمی، موقت و اضطراری ساماندهی شدهاند.
به گفتهی او، 390 هزار نفر شب اقامت در بیش از دو هزار و 950 واحد اقامتی "رسمی" و "موقت" و 27 هزار نفر شب اقامت اضطراری برای اسکان مسافران نوروز این استان در نظر گرفته شده است.
آمار خانههای غیرمجاز مشهد
زارعصفت دربارهی ساماندهی اقامتگاههای غیررسمی که پیشتر رییس اتحادیه هتلداران خراسان رضوی به فعالیت هفتهزار واحد غیرمجاز فقط در شهر مشهد معترض شده بود، اظهار کرد: موضوع اعتراض خانه مسافرها بوده است که از قدیم در مشهد و سایر شهرهای ایران فعال بودهاند. سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری این خانهها را پذیرفته و آییننامهای را برای آنها تدوین کرده است. در شمال و برخی نقاط کشور که اقامتگاه رسمی به تعداد کافی وجود ندارد، تعداد این خانهها بیشتر است. در هر حال، اصل این موضوع رسمی و پذیرفته شده است.
وی اضافه کرد: 7 هزار واحد اقامتی که رییس اتحادیه هتلداران از آن سخن گفته، یک برآورد است و این تعداد خانه شناسایی نشده است. اداره میراث فرهنگی و گردشگری خراسان رضوی تاکنون چهار هزار واحد اقامتی را شناسایی کرده است که از بین آنها نزدیک به 450 واحد مجوز موقت دریافت کردهاند. سرجمع اقامت در مجموعه این خانهها آنچنان که برآورد شده 7 تا 9 هزار تخت نفر شب است، در حالی که اقامت رسمی در واحدهای اقامتی حدود 82 هزار نفر شب برآورد شده است.
مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری خراسان رضوی ادامه داد: تعداد اقامت در واحدهای غیررسمی در مقابل واحدهای رسمی عدد قابل توجهی نیست. البته ما موضوع را در استان خراسان رضوی دنبال میکنیم و هدفمان ساماندهی واحدهای اقامتی است و نه توسعه آنها.
او تأکید کرد: واحدهای اقامتی غیرمجاز باید حتما مجوز فعالیت از اداره میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری خراسان رضوی دریافت کنند. این مجوز "موقت" است که در صورت دریافت نکردن آن، واحد مربوطه غیرمجاز دانسته میشود و باید از سوی دستگاه مسؤول برخورد شود. ما در صورت اطلاع از موجودیت آنها، فعالیت غیرمجاز این واحدها را به مراجع ذیربط اعلام میکنیم.
زارع صفت همچنین گفت: عرضه، یک طرف قضیه است؛ در سوی دیگر ماجرا، تقاضاکنندگان قرار دارند. پس مردم باید از مراجعه به واحدهای اقامتی غیرمجاز به شدت پرهیز کنند، چون هر لحظه ممکن است اتفاقاتی در این خانهها رخ دهد که غیرقابل پیگیری باشد.
سرانه حوادث رخ داده در اقامتگاههای خراسان رضوی بالا نیست
مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری خراسان رضوی درباره پیگیری حوادث و اتفاقاتی که در واحدهای اقامتی رسمی این استان رخ داده است، توضیح داد: حوادثی که تاکنون در اقامتگاههای رسمی مشهد رخ داده، طبیعی بوده و در مقایسه با تعداد حوادث رخ داده در واحدهای اقامتی کل کشور، سهم بالایی نبوده است.
وی اضافه کرد: 52 درصد واحدهای اقامتی مشهد در خراسان رضوی متمرکز شدهاند که اگر سرانه آن را به نسبت کل کشور در نظر بگیریم، حوادث آن زیاد نبوده، ولی متأسفانه همان سه اتفاق رخ داده را هم بسیار پررنگ کردهاند.
او ادامه داد: در هر حال با کنترل ما و رعایت بخش خصوصی سعی میشود ضوابط به نحو مناسبی اجرا و تعداد حوادث به نسبت گذشته کمتر شود.
چرا هزینه سفر به مشهد در نوروز گرانتر است؟
زارعصفت سپس درباره کنترل قیمتها بویژه در بخش سفرهای هوایی که با توجه به آزادسازی نرخ بلیت در پیک نوروز افزایش مییابد، اظهار کرد: در همه دنیا حمل و نقل سهم مشخصی در سفر دارد و به میزانی که سفر لوکس باشد، این سهم افزایش مییابد. وقتی از هواپیما استفاده میشود طبیعتا سفر گرانتر خواهد شد، اما آنچه در نوروز اتفاق میافتد مربوط به خریدهای لحظهای و سریع میشود. معمولا مردم دو روز مانده به تاریخ سفر برای تهیه بلیت اقدام میکنند، درحالی که اگر از قبل رزرو کنند هزینهها کمتر میشود. پس رفتار مصرفکننده عامل تعیینکنندهای در هزینه تمام شدهی سفر، است.
وی اضافه کرد: از طرف دیگر برخی شرکتهای چارترکننده متناسب با زمان سفر و میزان استقبال مسافران، قیمتهایی را تعیین میکنند که گاهی نصف قیمت مصوب و گاهی برای جبران آن تخفیف، سقف آن قیمت است. اگر چارترکننده در تمام سفرها با آهنگ مناسبی از پُر شدن صندلیها روبرو شود، دیگر تمایل به افزایش قیمت ندارد.
او تأکید کرد: در هر حال سازمان هواپیمایی کشور و دفاتر خدمات هوایی مکلفاند بر این جریان نظارت کنند. ما هم اگر مواردی منعکس شد که نرخ و سود آن بیش از حد متعارف بود، حتما برخورد میکنیم.
زارعصفت، شماره تلفن 7283001- 051 را برای موارد اضطراری و دریافت شکایات مسافران از مجموعههای خدمات اقامتی، پذیرایی و گردشگری خراسان رضوی اعلام کرد و افزود: شماره تلفن 09629 برای اعلام شکایتهای کشوری در نظر گرفته شده است.
چرا هزینه سفر نوروزی به مشهد گران است؟
خراسان رضوی آمادهی ورود هفت میلیون مسافر نوروزی است.
۱۳۹۴/۱۲/۲۵