همیشه دلش میخواست در یک فیلم دفاع مقدسی بازی کند و با هنرش نشان دهد در روزگاری عدهای برای حفظ دین و وطن چگونه تا پای جان ایستادند. امین زندگانی با بازی در فیلم «گلوگاه شیطان» به آرزویش رسید و با بازی در تیزر کتاب «دختر شینام سعی کرد تمام قد از ارزشهای روزهای جنگ دفاع کند. البته خودش معتقد است که نباید بگوییم تیزر دختر شینا بلکه باید بگوییم فیلم دختر شینا چون این تیزر علیرغم زمان محدودش آن قدر پر از احساس و صمیمیت بود که کارکرد یک فیلم کامل را داشت. امین زندگانی چنان با علاقه کتاب «دختر شینا» را خوانده که انگار دردلهای قدم خیر را از نزدیک شنیده و در همه لحظات زندگیاش همراه او بوده. در روزهای پایانی سال دقایقی با بازیگر نخستین تیزر سینمایی کتاب «دختر شینا» به گفتگو نشستیم که حرفهای جالبی زد.
گذر زمان را حس نمیکردم
یکی از جذابیتهای این اثر، مقدمه دو صفحهای کتاب بود. چرا که مخاطب با خواندن همین دو صفحه تکلیفش را با کتاب میفهمد بعد از خواندن مقدمه کتاب، 72 صفحه را در 40 دقیقه خواندم. البته «دختر شینا» کتابی است که مخاطب با خواندن آن متوجه گذشت زمان نمیشود و این یکی از ویژگیهای آن به شمار میرود.
سیلی محکمی بود
به نویسنده کتاب خانم ضرابی زاده باید بگویم سیلی محکمی که یک اثر برای ایجاد تمرکز در خواننده لازم دارد در مقدمه شما وجود دارد به نحوبی که به محض دست گرفتن کتاب 75 صفحه از آن را خواندم این ارادت قلبی همیشه با من بود و دلم میخواست در آثار مرتبط با هشت سال دفاع مقدس ایفای نقش کنم. فیلم «گلوگاه شیطان» اولین کاری بود که در آن شرکت کردم به نظر من همان میزان که به ما تهاجم شد، باید از ارزشهای آن زمان دفاع کنیم و تمام قد پای آنها بایستیم.
تقابل احساس و وظیفه
در مقدمه این کتاب با زندگی قدم خیر آشنا میشویم؛ زنی که گویی وظیفه داشته روایتی را نقل کند و خودش هیچ گاه شاهد خواندن روایت خود از زندگیاش نباشد و این مسئله باعث ویژه بودن «دختر شینام شده بزرگترین ویژگی کتاب این است که تاثیر جنگ را بر خانوادهای که مستقیماض درگیر جنگ است نشان میدهد. البته درست است که آن زمان زنان زیادی در صف نفت و کوپن میایستادند ولی تفاوت قدم خیر با سایر زنان این است که او مستقیما با جنگ در ارتباط است. «دختر شینا» بسیار احساسی و لطیف به موضوع وظیفه و اعتقاد پرداخته.
همقدم با قدم خیر
از یک جای به بعد مخاطب به اندازهای با این کتاب ارتباط برقرار میکند که دیگر احساس نمیکند در حال خواندن آن است بلکه تصور میکند دارد صحبتهای قدم خیر را میشنود و درددل قدم خیر یا مخاطب به قدری صمیمی و بدون غلو است که آدم با خواندن آن احساس میکند در همان فضا قرار دارد.
پیوند ادبیات و سینما ضعیف شده
متاسفانه برخی آثار بیشتر قدرتنمایی نویسنده و خالق اثر خود را نشان میدهد تا صمیمیت موجود در کتاب را ولی «دختر شینا» بیشتر صمیمیت را نشان میدهد و این یکی دیگر از ویژگیهای این کتاب به شمار میرود برای اولین بار است که در کشور مان یک تیزر سینمایی برای یک کتاب ساخته میشود و برایم افتخار است که در اولین تیزر سینمایی ساخته شده حضور دارم. متاسفانه پیوند ادبیات و سینما طی سالهای گذشته بسیار ضعیف شده به گونهای که نه دوستان رماننویس نظری به سنیما انداخته و نه فیلمسازان از حوزه فیلمنامه فراتر رفته و به سراغ رمان آمدهاند.
از رمانها فیلم بسازیم
امیدوارم تبلیغات سینمایی کتاب بتواند بین ادبیات معاصر و ادبیات سینمایی کشور نقطه پیوندی ایجاد کند تا بتوانیم به موضوعات بکر رجوع کرده و در باره آنها فیلم بسازیم به عبارت دیگر بدید رمانهابی خوبی که در سال تولید میشود در قاب نقرهای پرده سینما قرار بگیرد و قطعا این موضوع نه تنها لطمهای به فروش کتاب نمیزند بلکه باعث فروش بیشتر هم میشود. در حوزه ادبیات معاصر بسیار غنی هستیم و میتوانیم خلاء فیلمنامه و ارتباط سینما با مخاطب را از طریق رمانهای خوب مانند «دختر شینا» پر کنیم. «تامیرا» کتاب زیبایی است که میتوان برای آن هم تیزر ساخت امیدوارم این تبلیغات و آغاز این راه پیوند بین سینما و ادبیات معاصر را تقویت کرده و سینما را به سمت ادبیات کهن ببرد.
خواندن «دختر شینا» را به مادرم توصیه کردم
اینکه کتابی توسط بازیگران تبلیغ شود، موضوع جدیدی در کشور ما به شمار میرود. «دختر شینا» کتاب زیبایی است که احتمال حاشیهسازی برای کار تبلیغاتی در خصوص آن را به جان خریدم چرا که این کار ارزش تبلیغ را دارد. «دختر شینا» را به مادر و دو نفر از دوستان پیشنهاد دادم. هر مخاطبی که این کتاب را بخواند، حتما نکتهای از آن یاد میگیرد و این گونه نیست که بگوییم این کتاب زنانهای است. از آنجا که روایت «دختر شینا» روایت تجربیات است، حتما مخاطبان با آن ارتباط برقرار میکنند.
تیزر نه، فیلم
به نظر من نباید بگوییم تیزر دختر شینا بلکه باید بگوییم فیلم دختر شینا. چون این تیزر علیرغم زمان محدودش آن قدر از احساس و صمیمیت پر بود که کارکرد یک فیلم کامل راداشت من و همسرم به عنوان کسانی که در این اثر بازی کردیم. همواره به عنوان کسانی که در این اثر بازی کردیم. همواره نگران بودیم که نکند نتوانیم احساس و صمیمیتی راکه در کتاب «دختر شینا» وجود دارد به خوبی منتقل کنیم. اما از وقتی این اثر را دیدیم بسیار خوشحالم که با زحمات همه عوامل از جمله فیلمبردار، کارگردان و... این کار به یک اثر خوب و هنری که صمیمیت این کتاب را منتقل میکند تبدیل شده افتخار میکنیم که در این اثر هنری حضور داشتم.
یک رمان و فیلم صمیمی
به نظر من این اثر فیلم سینمایی است چون همه ویژگیهای فیلم سینمایی را دارد. همیشه طرفدار این بودم که در عرصه فرهنگ به ویژه کتاب، تبلیغات و علیالخصوص تبلیغات تصویری فعالیت داشته باشم، هم من و هم همسرم وقتی این اثر را خواندیم به شدت جذبش شدیم و میتوانم بگویم به سمت کتاب هجوم بردیم. وقتی فیلمنامه تیزر را خواندم کمی نگران بودم که صمیتیت موجود در کتاب در فیلمنامه وجود دارد یا نه. از این جهت به اقای مفیدیکیا تبریک میگویم که آن رابطه عاطفی را مثل یک رباعی در فیلم نشان داده. اثری که حاصل شده در چند دقیقه حرفهایم را اثبات میکند.
نقطه بحرانی فرهنگ
امروز در نقطه بحرانی فرهنگ به سر میبریم. سینما و ادبیات باید در این شرایط به هم کمک کنند و فرهنگ را ارتقا دهند. چون در شرایطی هستیم که از هر سو اسطورههای ما مورد هدف قرار گرفتهاند. چه اسطورههای ملی و چه اسطورههای دفاع مقدس برای این منظور باید از همه ظرفیتهاهیمان استفاده کنیم اینکه میگویند خانوادههایی که در دفاع مقدس درگیر شدند و سرمایههای انسانی خود را هدیه دادند از جنس خاصی بودهاند و عشق و عاطفه و احساس خانوادگی نداشتند کاملا غلط است. اتفاقا همه این ایثارها و از خود گذشتنها در قالب عشق پا گرفته و همین عشق بوده که به آنها چنین جسارت و ویژگیهایی داده.
قدرشان را بدانیم
امیدوارم غرور فرزندی سینما و بزرگی مادری ادبیات با این کار رقم بخوردو به رشد هم کمک کنند و بتوانند تهاجم فرهنگیای که فرهنگ و روابط اجتماعی و خانوادگی ما را هدف گرفته خنثی کنند. اگر امروز امنیت داریم، آن را مدیون عشق خانواده شهدا و فرهنگ ایثار هستیم و امیدواریم نسلی داشته باشیم که بتواند پاسدار این عشق و فرهنگ باشد. یک ایران داریم و یک جنگ تحمیلی داشتیم و امروز خانواده شهدا را داریم. پس باید قدرشان را بدانیم.
منبع: دین و زندگی – آیه همشهری
گفتگو با امین زندگانی كه با همسرش در تیزر تبلیغاتی «دختر شینا» نقش آفرینی كرد
همه ما مدیون شهداییم
اگر امروز امنیت داریم، آن را مدیون عشق خانواده شهدا و فرهنگ ایثار هستیم و امیدواریم نسلی داشته باشیم كه بتواند پاسدار این عشق و فرهنگ باشد.
۱۳۹۵/۱/۱۳