نسخه چاپی

كارشناس مسائل بین الملل در گفتگو با نما:

ثبات لبنان به ضرر كشورهای غربی است

عکس خبري - ثبات لبنان به ضرر كشورهاي غربي است

كشورهای غربی نمی خواهند كه لبنان به ثبات برسد و به یك همگرایی داخلی دست پیدا بكند هدف قدرت های غربی این است كه اختلافات میان جریان های سیاسی لبنان تشدید بشود تا فشار بیشتری بر حزب الله وارد بكنند.

لبنان در میانه فقدان رئیس جمهور و انفجارات و ناآرامی های پراکنده است و هنوز اوضاع سیاسی آن سامان نگرفته است. چند هفته قبل هم جابری انصاری معاون جدید عربی و آفریقایی وزارت امور خارجه ایران به لبنان رفت و برخی رسانه ها این سفر را در جهت ایفای نقش ایران در ساماندهی اوضاع سیاسی لبنان تحلیل کردند.
در زمینه چرایی آشفتگی لبنان و اهداف سفر جابری انصاری به این کشور، گفتگویی را با حسن هانی زاده کارشناس مسائل خاورمیانه، انجام داده ایم که در ادامه می آید:


 اوضاع سیاسی لبنان چندین ماه است که آشفته است و هنوز کرسی ریاست جمهوری آن خالی است. به نظر شما چه عواملی سبب این وضعیت شده است؟

وجود اختلاف میان دو طیف سیاسی قدرتمند یعنی گروه "چهارده مارس" و گروه "هشت مارس" و همچنین دخالت برخی کشورهای منطقه ای و فرا منطقه ای مانند عربستان سعودی،قطر ،آمریکا و فرانسه در مسائل داخلی لبنان موجب شده که بیش از دو سال ، کرسی ریاست جمهوری لبنان خالی بماند و مجلس و احزاب سیاسی و فراکسیون های موجود در پارلمان لبنان نتوانستند به جمع بندی مشترکی برای انتخاب رئیس جمهور برسند. از یک سو گروه "چهارده مارس" تلاش می کند "سمیر جعجع" را که یک جنایت کار سیاسی است و در کشتار برخی رهبران سیاسی لبنان دست داشته و سالها زندانی بوده را به عنوان رئیس جمهور به ملت لبنان تحمیل کنند، که با توجه به هماهنگی و همسویی "سمیر جعجع" با رژیم صهیونیستی و آمریکا، گروه "هشت مارس" با این موضوع مخالفت کرد. درحالیکه تلاش عربستان سعودی،آمریکا و رژیم صهیونیستی و قطر بر این است که "سمیر جعجع" رئیس جمهور بشود و از سویی دیگر گروه "هشت مارس" که به حزب الله و مقاومت اسلامی لبنان وفادار است سعی دارد که "میشل آون" که یک شخصیت سیاسی معتدل و ضد اسرائیلی است را به عنوان رئیس جمهور انتخاب کند که با مقاومت گروه "چهارده مارس" مواجه شد.
درحقیقت وجود تضاد و اختلافات سیاسی و تلاش برخی جریانهای داخلی لبنان برای حذف مقاومت اسلامی از صحنه ی عملیاتی و سیاسی موجب شده است که پارلمان لبنان نتواند به یک جمع بندی مشترک برای انتخاب رئیس جمهور دست پیدا کند.


در زمینه ی لبنان حمایت قطر از جریان سعد حریری نیز مطرح است.این موضوع چه تاثیری در اوضاع کنونی لبنان دارد؟

در واقع نه تنها قطر، بلکه عربستان سعودی هم دخالت کاملا آشکاری در مسائل داخلی لبنان دارد.حتی عربستان سعودی از گروهک های تروریستی داعش،جبهه النصره و جیش الاسلام که در سوریه به کشتار مردم می پردازند را تشویق کرده تا علیه حزب الله دست به عملیات تروریستی بزنند. در واقع عربستان سعودی نقشی کاملا تخریبی در رخدادهای منطقه دارد و قطر نیز سعی می کند به بهانه ی بازسازی بخشی از خرابی های لبنان این حق را برای خود محفوظ بدارد که در مسائل داخلی لبنان دخالت بکند، بنابراین دخالت قطر،عربستان،آمریکا، فرانسه و حتی رژیم صهیونیستی در مسائل داخلی لبنان باعث پیچیده تر شدن اوضاع این کشور شده است.


 حزب الله لبنان چه نقشی را در شرایط سیاسی کنونی لبنان ایفا می کند؟ یعنی حزب الله چگونه می تواند در بهبود اوضاع موثر باشد؟

حزب الله لبنان تلاش می کند که از طریق همسویی و هماهنگی با احزاب ملی به نوعی به یک جمع بندی با این احزاب برای انتخاب رئیس جمهور معتدل که بتواند کمکی به محور مقاومت بکند ، برسد؛ اما متاسفانه کارشکنی های زیادی از سوی طیف های سیاسی وابسته به آمریکا ، غرب و فرانسه مانع از این می شوند که حزب الله به نقش مثبت خود برای تسلط به اوضاع و همچنین برون رفت از بحران داخلی بپردازد و حزب الله در حقیقت کمک بکند که یک رئیس جمهور توافقی انتخاب شود لذا امروزه حزب الله سعی می کند که چندان در اختلافات داخلی لبنان مداخله نکند و صرفا به مسائل مقابله با رژیم صهیونیستی و گروهک های تروریستی بپردازد.


سفر آقای جابری انصاری به لبنان را چگونه ارزیابی می کنید؟
 سفر آقای جابری انصاری معاون وزیر خارجه در امور خاورمیانه و شمال افریقا به لبنان و گفت وگوی ایشان با مسئولان لبنانی از جمله دبیر کل حزب الله لبنان در چارچوب رایزنی های موجود میان لبنان و جمهوری اسلامی ایران قابل تعریف است و به همین دلیل آقای جابری انصاری در واقع تلاش کرده تا نقطه نظرات مسئولان لبنانی را در خصوص وضعیت سوریه، آینده ی منطقه و انتخابات ریاست جمهوری لبنان دریافت بکند و مطلع شود که نقطه نظرات مسئولان در مسائل لبنان و سوریه چگونه است.


 رسانه های خارجی ادعا می کنند که ایران و فرانسه جهت سامان دادن به اوضاع سیاسی لبنان با یکدیگر توافقاتی داشته اند. نظر جنابعالی در این باره چیست؟
 ایران در مورد مسائل لبنان هیچگونه توافقی با فرانسه نداشته است. ایران اعتقاد دارد که مسئله لبنان باید توسط احزاب و جریان های سیاسی لبنان حل شود. بحران سیاسی لبنان باید بدون دخالت قدرتهای منطقه ای و فرامنطقه ای حل شود و همه ی طیف های سیاسی باید برای مشارکت جمعی و حل بحران لبنان کمک کنند ضمن اینکه گروهک های تروریستی که در سوریه هستند یک تهدید جدی برای ملت لبنان تلقی می شوند بنابراین اولویت ایران در مورد لبنان این است که به ملت و ارتش و دولت لبنان کمک بکند تا یک انتخابات توافقی برای انتخاب رئیس جمهور صورت بگیرد ضمن اینکه مقابله با گروهک های تروریستی باید در اولویت کار جریان های سیاسی لبنان قرار بگیرد.
 
 در نهایت این سوال مطرح است که آیا کشورهای غربی خواهان یک لبنان با ثبات هستند یا ناآرامی و وقوع انفجارات در این کشور را ترجیح می دهند؟

در حقیقت کشورهای غربی نمی خواهند که لبنان به ثبات برسد و به یک همگرایی داخلی دست پیدا بکند هدف قدرت های غربی این است که اختلافات میان جریان های سیاسی لبنان تشدید بشود تا فشار بیشتری بر حزب الله وارد بکنند.
کشورهای غربی پس از حادثه ی ترور "رفیق الحریری" نخست وزیر سابق لبنان در فوریه ی سال 2005 همواره تلاش کردند تا از طریق اتهام زنی به حزب الله این جنبش را از صحنه ی سیاسی و مبارزاتی خارج کنند ولی با هوشمندی حزب الله این توطئه ها خنثی شد و الان کشورهای غربی مخصوصا فرانسه و آمریکا بر این هستند تا تقابل میان دو جریان "چهارده مارس" و "هشت مارس" تشدید بشود تا حزب الله نتواند نقش فعال تری در مسائل داخلی لبنان ایفا بکند

۱۳۹۵/۴/۱۶

اخبار مرتبط
نظرات کاربران
نام :
پست الکترونیک:
نظر شما:
کد امنیتی:
 

آخرین اخبار...