نسخه چاپی

بزرگترین ابررایانه دنیا

به زودی چینی‌ها از بزرگترین ابررایانه دنیا رونمایی می‌كنند

عکس خبري -به زودي چيني‌ها از بزرگترين ابررايانه دنيا رونمايي مي‌کنند

چینی‌ها اولین ابررایانه 100 پتافلاپسی جهان را رونمایی خواهند كرد. این ابررایانه قدرتمند قادر است تا در هر ثانیه بیش از یك كوادریلیون عملیات ممیز شناور را انجام دهد كه بسیار جالب توجه است. برای درك بهتر قدرت این ابررایانه بهتر است بدانید كه آخرین نسل از مك پروی اپل كه از وجود پردازنده زئون اینتل بهره می‌برد قدرتی 7 ترافلاپسی دارد.

پدرام مدنی - پیش‌بنی متخصصان امر نشان از این دارد که چینی‌ها اولین ابررایانه 100 پتافلاپسی جهان را رونمایی خواهند کرد. این ابررایانه قدرتمند قادر است تا در هر ثانیه بیش از یک کوادریلیون عملیات ممیز شناور را انجام دهد که بسیار جالب توجه است. برای درک بهتر قدرت این ابررایانه بهتر است بدانید که آخرین نسل از مک پروی اپل که از وجود پردازنده زئون اینتل بهره می‌برد قدرتی 7 ترافلاپسی دارد. بر اساس شنیده‌ها ابررایانه چینی‌ها قادر به پردازش 1000 ترافلاپس در هر ثانیه است. دست یافتن به چنین دستاوردی توسط چینی‌ها دقیقا همان نقطه‌ای است که آمریکایی‌ها تلاش بسیاری کردند تا مانع از آن شوند.
 
 جنگ بزرگان

در صورتی که اطللاعی از جدال کشورها در حوزه تولید قوی‌ترین ابررایانه‌ها ندارید، بهتر است بدانید که بین کشورهای طراز اول جهان رقابت تنگاتنگی وجود دارد تا بتوانند قوی‌ترین ابررایانه‌ها را توسعه دهند تا بتوانند قوی‌ترین ابررایانه‌ها را توسعه دهند و در این مسیر حتی شماری از کشورها از تحت فشار قرار دادن رقبا نیز کوتاهی نمی‌کنند. برای مثال وزارت امور خارجه آمریکا در آوریل سال گذشته میلادی تحریمی را علیه چینی‌ها وضع کرد که طی آن موسسات چینی از خرید پردازنده‌های قدرتمند زئون و زئون فی اینتل محروم شدند. این تحریم بیشتر موسساتی نظیر دانشگاه ملی فناوری دفاع چینی‌ها را هدف قرار گرفته که ابررایانه تیان هه-2 را در اختیار دارد. تیان هه -2 از سال 2013 عنوان قوی‌ترین ابررایانه جهان را با قدرت پردازشی 86/33 پتافلاپسی در اختیار دارد. البته نکته جالب در مورد تیان هه-2 این است که این ابررایانه به صورت کامل توسعه نیافته و گمانه‌ها علت این موضوع را تحریم‌های وضع شده توسط آمریکا می‌خوانند. اما تحریم‌ها نیز نتوانسته مانع پیشرفت چینی‌ها شود چرا که سیاستگذاران و دانشمندان این کشور به جای توقف فرایند توسعه ابریارانه‌های خود تمام بودجه اختصاص یافته برای خرید ابرپردازنده‌های وارداتی را به توسعه پردازنده‌های اختصاصی آلفا و آرم خود تخصیص داده‌اند.


 سرمایه‌گذاری بزرگ
 بر اساس گزارش‌های منتشر شده دانشگاه ملی فناوری دفاع چین (NUDT) بودجه‌ای را برای خرید بیش از 32000 پردازنده زئون و 48000 زئون فی در اختیار داشته است. شنیده‌ها حکایت از این دارد که چینی‌ها برای تبدیل نمونه‌های اولیه پردازنده‌های توسعه یافته به محصولات قابل استفاده و انتقال صنعت تولید تراشه‌های چینی بیش از 500 میلیون دلار سرمایه‌گذاری کرده‌اند. به نظر می‌رسد این سرمایه‌گذاری بزرگ نتیجه داده و چینی‌ها فردا از نسل جدید ابررایانه خود که نسخه بروز شده تیان هه-2 است رونمایی خواهند کرد. انتظار می‌رود این ابررایانه در جریان برگزاری کنفرانس بین‌المللی ابررایانه‌ها که از امروز در آلمان برگزار می‌شود رونمایی شود.
 
 پردازنده چینی

بر اساس پیش‌بینی دانشمندان چینی، تیان هه-2 برای رسیدن به قدرت پردازشی 100 پتافلاپسی توسعه یافته بود اما محدودیت‌های موجود فرصت را از متخصصان چینی گرفته بود تا پتانسیل واقعی این ابررایانه را شکوفا کنند، هر چند در ماه مارس میلادی و در جریان کنفرانس سوپرکامپیوترها در سنگاپور، شایعاتی مبنی بر دست یافتن تیان هه-2 به قدرت پردازشی 100 پتافلاپسی منتشر شد . همچنین با توجه به سرمایه‌گذاری عظیم چینی‌ها روی صنعت تولید پردازنده‌های داخلی به نظر می‌رسد این ابررایانه به قدرت پردازشی مورد نظر دست یافته است چرا که تیان هه-2 پیش از اعمال تحریم‌ها بیش از 32000 پردازنده زئون را به همراه 48000 پردازنده زئون فی را در اختیار داشت که نتیجه آن رسیدن به قدرت 9/54 پتافلاپسی است هر چند در سال 2013 قدرت پایدار این ابررایانه که 86/33 پتافلاپس است، ثبت شد.
گمانه‌هاه حکایت از این دارد که تیان هه-2 از یک معماری ترکیبی بهره می‌برد که میزبان دو تغییر بزرگ است بر اساس اطلاعات موجود به نظر می‌رسد چینی‌ها کارت‌های زئون فی قدیمی را از ابررایانه خود خارج کرده و پردازنده Mars را که توسط کمپانی چینی phytium technologiesتولید شده در قالب کارت‌های pci Express به جای کارتهای زئون فی در ابررایانه قرار داده‌اند. همچنین بورد اصلی نیز شامل تغییراتی بوده است با توجه به 48000 کارت جدید نصب شده که به پردازنده‌های 64 هسته‌ای مجهز هستند سیستم قادر است به اهداف از پیش تعیین شده دست یابد با بهره‌گیری از سه مییون هسته مبتنی بر معماری ARM درون تیان هه-2 انتظار می‌رود تا این ابررایانه به قدرت پردازشی بیش از 100 پتافلاپس دست یابد.


 بیش از گمانه‌زنی
 ابررایانه تایهولایت از وجود بیش از 41000 تراشه بهره می‌برد که هر یک دارای 260 هسته پردازشی است. در مجموع تایهولایت از وجود 65/10 میلیون هسته پردازشی بهره می‌برد که در مقایسه با 560000 تراشنه مورد استفاده در ابررایانه آمریکایی بسیار جالب توجه است. میزان حافظه رم مورد استفاده در این ابررایانه قدرتمند نیز بسیار جالب است، به طوری که تنها 3/1 پتابایت حافظه رم برای تایهولایت تخصیص یافته است. شاید به نظر برسد که مصرف انرژی این ابررایانه بسیار بالا است، اما مصرف تایهولایت کمتر از تیان‌هه-2 است. بر اساس اطلاعات ارائه شده مصرف تایهولایت -2 با قدرت 33 پتافلاپسی بیش ار 8/17 مگاوات انرژی مصرف می‌کند نکته جالب توجه در مورد تایهولایت، توسعه این ابررایانه بر اساس تراشه‌های چینی است. جک دونگارا، استاد دانشگاه تنسی و مبدع سیستم اندازه‌گیری قدرت ابررایانه‌ها در این خصوص چنین اظهار نظر کرده است این ابررایانه بر مبنای معماری موجود توسعه نیافته، بلکه چینی‌ها این ابررایانه را مبتنی بر معماری جدید و تراشه‌هایی که خودشان توسعه داده‌اند، طراحی کرده‌اند.
سرمایه‌گذاری عظیم چینی‌ها در حوزه ابررایانه‌ها و تراشه‌های رده بالا در سالهای اخیر بسیار نتیجه‌بخش بوده است. در سال 2001 اثری از ابررایانه‌های چینی در میان 500 سوپر کامپیوتر جهان نبود، اما هم اکنون 167 ابررایانه در این لیست متعلق به چینی‌ها است که بیشتر از 165 ابررایانه آمریکایی است.
 منبع: هفته نامه صدا

۱۳۹۵/۴/۱۶

اخبار مرتبط
نظرات کاربران
نام :
پست الکترونیک:
نظر شما:
کد امنیتی:
 

آخرین اخبار...