به گزارش نما به نقل از خبرگزاري ايسنا، بیژن نوباوه با همراهي سیدجمال ساداتیان تهیهكننده سینما در میزگرد اخلاق و سینما برنامهي «هفت» حاضر شدند.
ساداتیان در ابتداي اين ميزگرد گفت: سینما در حوزه اخلاق تعاریف خاص خود را دارد، در دهه 40 اروپا سینمای نئورالیزم شكل گرفت، در این آثار مسائل اجتماعی مطرح میشد و سینما آینه جامعه بود، بعضی از این آثار در زمان خود انگ سیاهنمایی خوردند، اما این جریان ادامه پیدا كرد و كامل شد و بسیاری از این آثار حالا از بهترینهای تاریخ سینما است.
وي ادامه داد: در زمان 100 دقیقه كه یك فیلم سینمایی دارد، نمیتوان راهكار برای مسائل بیان كرد، فیلمساز در این زمان كم میتواند طرح مسئله كند، افكار عمومی و مسئولان را نسبت به موضوع و معضلی كه وجود دارد حساس كند و این فرصت را به وجود بیاورد تا آنهایی كه باید چاره اندیشی كنند، در علوم انسانی قاعده و قانون مثل علوم ریاضی وجود ندارد و تنوع نگاه در این علوم دیده میشود.
بیژن نوباوه نماینده مجلس شورای اسلامی سخنان ساداتیان را تائید كرد و گفت: در بحثهای كلی با آقای ساداتیان موافقم، سینما هنری پیشرو است، مجموعهای از هنرها را در خود دارد، كمدیهای نورمن ویزدوم را كه میبینیم، در كنار خنده و تفریح اشارهها و كنایه هایی وجود دارد، اما باید به این موضوع توجه كنیم كه آثار سینمایی ناهنجاریها را تئوریزه نكنند.
وی ادامه داد: علوم انسانی قانونمند نیستند اما باید همسو با فرهنگ، سنتها و ویژگیهای هر جامعه تعریف شوند، در جامعه ما كه مذهبی و شرقی است، ارزشهایی وجود دارد كه در جامعهای غربی كمرنگ است یا دیده نمیشود، فیلمساز باید به این موضوع توجه كند، ما در ادبیاتمان انواع شعر داریم كه با زبان كنایی و استعاری مسائل اخلاقی را مطرح میكنند، بدون آنكه به هنجارها لطمه بزنند.
این نماینده مجلس ادامه داد: سینمای امروز ما با سینمای قبل از انقلاب قابل مقایسه نیست، امروز سینمایی اخلاقی داریم و شاهد شكوفایی این هنر هستیم، در محتوا و فرم رشد داشتهایم، اما باید در فیلمهایمان به موضوع اخلاق با توجه به حساسیتهای جامعه توجه كنیم، سینما باید به مسائل اجتماعی بپردازد اما نحوه طرح موضوع مهم است.
نوباوه افزود: مردم ما فیلمهای غیراخلاقی را نمیپذیرند و آنها را پس میزنند، ما نباید در آثارمان بی اخلاقی را رواج بدهیم، اگر مردی اشتباه كرد نباید همسرش عمل مشابه او را انجام بدهد، رفتار بد نباید نهادینه شود، ساختارشكنی و گذشتن از خطوط قرمز سینما نباید در فیلمها اتفاق بیفتد.
ساداتیان در بخش دیگری از صحبتهایش ادامه داد: ما در جامعه مان مشكلات فراوانی داریم، صفحههای روزنامهها را بررسی كنیم مشكلاتی وجود دارد كه در فیلمها بسیار كمرنگ مطرح میشود، اگر ما فضایی به وجود بیاوریم كه تماشاگر در آن این مشكلات را ببیند، هزینه كمتری پرداخت میكند، تاثیر اجتماعی این فیلمها كم شدن بحران و بزههای اجتماعی است، من مدتها است روی این بزهها كار میكنم، جامعه ما آبستن حوادث مختلف است و باید از راه سینما این مسائل را نشان بدهیم.
بیژن نوباوه گفت: آقای مسعود دهنمكی فیلمسازی است با روحیه كنكاشگر و علاقمند به موضوعهای اجتماعی، زمانی كه او فیلم میسازد مسائل اجتماعی را مطرح میكند، اما وقتی مستند میسازد شكل ارائه معضل به نوعی است و در یك اثر داستانی به شكلی دیگر. به نظر من عقل كلی جامعه همه مسائل را نمیتواند موشكافی كند، وقتی معضلی در قالب یك فیلم سینمایی مطرح میشود باید مراقب باشیم چه تاثیری بر جامعه میگذارد و چه مسائلی را ترویج میكند.
بیژن نوباوه در بخش ديگري از سخنانش با انتقاد از تولید پروژه میلیاردی «لاله» تاكید كرد: مدیران سینمایی الویت خود را برای ساخت این فیلم با توجه به مشكلات سینما، اعلام نكردهاند.
در بخش بعدی برنامه زنده «هفت» سیدجمال ساداتیان و بیژن نوباوه با مصداقهای عینی تلاش كردند درباره مفهوم خیانت و بیاخلاقی در فیلمهای سینمای ایران صحبت كنند، ساداتیان تهیهكننده فیلم سینمایی «برف روی كاجها» درباره موضوع فیلمش گفت: در این فیلم به این موضوع اشاره میكنیم كه مردی به همسرش خیانت كرده، او را ترك كرده و این زن نیاز عاطفی دارد، نیاز عاطفی باعث میشود او به سمت فرد دیگری جلب شود. یك دیالوگ یا حركت خارج از اصول اخلاقی در این فیلم وجود ندارد. مشكلاتی وخیمتر از آنچه در فیلمها می بینیم در جامعه وجود دارد، ما باید توجه افكار عمومی را به مسائل جلب كنیم.
بیژن نوباوه گفت: ما هم قبول داریم در جامعه مشكل داریم، اما نباید مشكلات را عریان كنیم، در قرآن مجید قصه یوسف را داریم و در ادبیات فارسی هم آثاری داریم كه با زبان اشاره و كنایه مشكلاتی را مطرح می كنند، طرح مسئله در سینما مهم است. وسایل ارتباط جمعی مخاطب گسترده دارند، تاثیر فراوان روی مخاطب می گذارند، این موضوع را نباید نادیده گرفت.
این نماینده مجلس با اشاره به سخنانش رئیس حوزه هنری ادامه داد: آقای محسن مومنی شریف گفتند آثار ضد اخلاق و ضد ارزش را اكران نمیكنند، این انتقاد به مدیران سینما وجود دارد كه نقشه راه و استراتژی ندارند، سینماگر ما باید با معیارها آشنا باشد. معاونت سینمایی باید بگوید استراتژی این سازمان چیست؟
وی ادامه داد: زمانی كه ما میگوییم فیلم توقیف نكنیم كه برای نظام هزینه دارد، باید در پروسه تولید به آثارمان توجه كنیم كه اصول و معیارهای اخلاقی را رعایت كنند، آقای سجادپور كه امشب به این برنامه نیامد، باید میآمد و توضیح میداد كه نقشه راه و استراتژی ایشان و آقای شمقدری در این سالها چه بوده و چه افقی را مد نظر داشتهاند.
نوباوه افزود: این روزها بحث بر سر تولید فیلم «لاله» است، چه ضرورت و اولویتی وجود دارد كه «لاله» ساخته شود. دوستان میگویند سینما در وضعیت بدی است و مشكلات مالی و كمبود بودجه داریم كه درست هم هست، در این شرایط هفت میلیارد تومان در نظر می گیرند تا یك فیلم ساخته شود، آنهم با ویژگیهای «لاله». این هفت میلیارد البته در قدم اول است و در نهایت با هزینهای حدود 20 میلیارد تومان مواجه میشویم.
جمال ساداتیان در بخش دیگری از سخنانش گفت: ما باید آستانه تحملمان را بالا ببریم، نتیجه این بحثهای كلامی به حل اختلافها و روشن شدن ذهن مردم میانجامد، فیلمی كه بهترین فیلم جشنواره سی ام فجر از نظر مردم شده، قطعا ویژگیهایی داشته است. ممكن است اشكالهایی هم داشته باشد، اما با بحث میتوان این ایرادها را كمرنگ كرد. تلویزیون میتواند فضایی ایجاد كند، تا با بحث و جدل درباره این آثار مردم با واقعیت بهتر آشنا شوند.
بیژن نوباوه درباره اهمیت سینما برای نمایندگان مجلس در كمیسیون فرهنگی گفت: سینما در دنیا آنقدر رسانه مهم و تاثیرگذاری شده كه خود را بر جامعه تحمیل میكند، برای ما هم در كمیسیون فرهنگی سینما و مسائل مربوط به آن دغدغه است و اهمیت دارد، با سینماگران بارها جلساتی داشتهایم، سخنان آنها را شنیدهایم و تلاش میكنیم زمینه حل مشكلات را فراهم كنیم.
وی ادامه داد: من با آقای مومنی شریف صحبت كردهام، اصرار ایشان برای دفاع از سینمای اخلاقی و ارزشی قابل احترام است، این دوستان باید طوری برنامهریزی كنند كه فیلمساز و سینما ضرر نبیند، تاكید بر ارزشهای اخلاقی محترم است، بیان مشكلات مفید است اما معیارها باید حفظ شود.
نوباوه گفت: دستگاههای فرهنگی باید از این پس درباره كارها و برنامههایی كه دارند بیلان بدهند، نقشه راه بدهند تا بتوانیم بر اساس این نقشه و بودجهای كه به آنها تعلق میگیرد دربارهشان تحلیل داشته باشیم.
انتقادتند نوباوه از مسئولانسینما و فیلمها

عضو كمیسیون فرهنگی مجلس شورای اسلامی معتقد است: آثاری كه پنج سال اخیر روی پرده رفته نشان میدهد مسوولان سینمایی استراتژی و نقشه راه ندارند.
۱۳۹۱/۵/۲۸

