سیستان که روزگاری عنوان انبار غله ایران را به یدک می کشید، امروز به بیابانی تبدیل شده که گرد و غبار آن نفس ساکنانش را گرفته است. هامون خروشان که زندگی مردمان این دیار به آن وابسته است، در اثر سیاستهای نادرست و خشکسالی، خشکیده است و دیگر رمقی برای نجات همجوارانش ندارد. در این بین سازمان محیط زیست هم به عنوان یکی از مهمترین متولیان نجات هامون، تنها نظاره گرد درد و رنج مردم این منطقه از ایران اسلامی است.
در این خصوص دکتر حبیب الله ده مرده با بیان اینکه در رابطه با احیای دریاچه ی هامون یک طرح جامع و بالادستی وجود ندارد، می گوید: بارها در مجلس و در سایر جاها از خانم ابتکار پرسیده ایم که بالاخره طرح و نقشه شما برای نجات هامون از جنس آمایش سرزمینی چیست، عاقبت آن چه می شود، برای دریافت حق آبه آن چه کرده اید، برای سه، پنچ و ده سال بعد هامون چه نقشه ایی دارید، اما جوابی نداشتند و ندارند.
نماینده مردم زابل در مجلس شورای اسلامی با اشاره به سفر وزیر کشور به استان سیستان و بلوچستان در هفته گذشته گفت: در حضور آقای رحمانی فضلی ما این حرف ها را مجددا ً تکرار کردیم و ایشان نیز از مسئولان همراه شان من جمله استاندار خواستند که چاره اندیشی کنند و آنها قول دادند تا شش ماه آینده برای نجات و احیای هامون طرح و برنامه ایی ارائه بدهند، که مشخص است از دل طرح شش ماه یک برنامه بنیانی و اساسی بیرون نخواهد آمد که بتواند مشکلات این منطقه را حل کند.
استاندار سابق کرمان طرح احیای دریاچه ی ارومیه را مثال زد و افزود: اگر می خواهیم دریاچه ی هامون را نجات دهیم باید طرح بلند مدتی مانند آن چه که برای دریاچه ی ارومیه تهیه شده، مدنظر قرار بگیرد و ما منتظریم که دولت این کار را سریعتر انجام دهد.
وی در خصوص مشکل ریزگردها در منطقه سیستان هم اظهار داشت: در خصوص ریزگردها ما یک منشاء داخلی داریم و یک منشاء خارجی، که به اعتقاد کارشناسان امر 90 درصد آن داخلی است. بخش عمده ایی از این ریزگردها بر می گردد به دریاچه ی هامون که مدتهاست به خود آب ندیده و بستر آن محل مناسبی برای ایجاد گرد و غبار شده است.
ده مرده به رایزنی اش با رئیس جمهور اشاره کرد و گفت: منطقه سیستان یک نسخه شفا بخش می خواهد که آن هم باید ما حصل یک طرح بلند مدت باشد که اگر به طور مثال امسال سرعت بادهای صد و بیست روزه 130 برابر مجاز است، در سه سال آینده مثلا ً به 60 برابر حد مجاز برسد و همان طور روند کاهش پیدا کند تا به حد مجاز برسد.
عضو کمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس وجود یک اراده کافی برای حل مسئله هامون در دولت را عاملی برای حل مشکل دانست و گفت: متاسفانه برای حل این معضل، اراده کافی در دولت وجو ندارد و گرنه می شود آن را حل کرد.
وی در پایان این گفت و گو مسئله اصلی را تعیین تکلیف حق آبه هامون برشمرد و گفت: دولت باید با افغانستان مذاکره کند و در یک قرارداد محکم و متقن میزان حق آبه هامون را نهایی کند، قراردادی که متضمن حق و حقوق ایران اسلامی باشد.
گلایه نماینده مردم زابل در مجلس از دولت:
اراده ایی برای حل مشكل دریاچه ی هامون در دولت وجود ندارد
بارها در مجلس و در سایر جاها از خانم ابتكار پرسیده ایم كه بالاخره طرح و نقشه شما برای نجات هامون از جنس آمایش سرزمینی چیست، عاقبت آن چه می شود، برای دریافت حق آبه آن چه كرده اید، برای سه، پنچ و ده سال بعد هامون چه نقشه ایی دارید، اما جوابی نداشتند و ندارند.
۱۳۹۵/۸/۱۵