به گزارش نما ، فارس به نقل از آسوشیتدپرس نوشت: امروز (جمعه) در گزارشی که به انتخاب دونالد ترامپ بهعنوان رئیسجمهور آمریکا و نگاه وی به توافق هستهای وین منتشر کرد، نوشت: ترامپ همان روز اول دست به پاره کردن توافق هستهای نمیزند اما اعلام وی مبنی بر مذاکره مجدد در خصوص مفاد توافق و فشار بیشتر او میتواند توافقی را به خطر اندازد که خطر تولید سلاح هستهای توسط ایران را کنار زده است.
به نوشته آسوشیتدپرس، برخی نمایندگان ردهبالای جمهوری خواه کنگره نیز میخواهند تست کنند که ایران تا چه حخد مایل به حفظ توافق هستهای است.
ترامپ گفته که نمیخواهد توافق را پاره کند (پس از اصلاح موضعگیریهای اولیه) اما گفته است که میخواهد مسیر دیپلماسی را مجددا بگشاید و بر خلاف دیپلماتهای اوباما، دیپلماتهای او حاضر خواهند بود که در صورت لزوم میز مذاکره را ترک کنند.
برنامه دقیق ترامپ در خصوص برجام مبهم است و مذاکره مجدد نیز کار سادهای نیست. ایران برای مذاکره در خصوص توافقی که بنابر ادعای آسوشیتدپرس از آن راضی است، مشوقی برای مذاکره مجدد ندارد و هیچ یک از کشورهای دیگر عضو 1+5 نیز برای مذاکمره مجدد در خصوص توافقی که پس از 10 سال مذاکره و توقف و دو سال مذاکره کامل به دست آمد، ابراز علاقه نکردهاند.
به نوشته این خبرگزاری آمریکایی، ایران نمیخواهد که شاهد فشارهای جدید اقتصادی به رهبری آمریکا باشد آمریکا نیز نمیخواهد شاهد تشدید برنامه هستهای ایران باشد. اما مفاد توافق بر پایههای لزرانی استوار هستند و مخالفان توافق در واشنگتن و تهران منتظر بهانهای هستند تا از آن خارج شوند. در چنین شرایطی، مشخص نیست معنای تقاضای ترامپ برای مذاکره مجدد چه باشد؟
بلافاصله پس از انتخاب حیرتانگیز ترامپ به ریاستجمهوری آمریکا، مارک تونر، سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا تصریح کرد که «توافق تنها تا زمانی معتبر است که تمام طرفها به آن پایبند باشند.»
«داریل کیمبال»، مدیر اجرایی اتحادیه کنترل تسلیحات که از حامیان توافقف هستهای وین است، معتقد است که طرح دعاوی مجدد در خصوص برجام میتواند متحدین آمریکا را پراکنده سازد در حالی که آنها تصویر مشخصی از آنچه ترامپ به دنبال آن است، ندارند.
قانونگذاران جمهوریخواه در کنگره آمریکا در حال بررسی برخی اقدامات ممکن هستند. در میان محتملترین گزینهها، قانونی وجود دارد که بخشهایی از اقتصاد ایران را که از برنامه موشکهای بالستیک ایران حمایت میکنند، هدف گرفته است که برخی از این بخشها بر اساس توافق هستهای از تحریم خارج شده بودند.
به نوشته آسوشیتدپرس، ایران میتواند از چنین اقداماتی بهره برده و از محدودیتهای توافق خارج شود و شاید همین امر یکی از انگیزههای جمهوریخواهان باشد.
ترامپ از نابودی برجام سخن نگفته اما میگوید که توافق را چنان سختگیرانه تحت نظارت خواهد گرفت که تهران راه فراری نداشته باشد. آژانس بینالمللی انرژی اتمی برخی تخلفات کوچک ایران از توافق هستهای را گزارش کرده بهخصوص در ذخیره آب سنگین که میتواند برای تولید پلوتونیوم بهکار رود. در این خصوص ایران با مجازاتی مواجه نشده است. تهران همچنین مکررا ممنوعیتهای مربوط به موشکهای بالستیک را نقض کرده که تا 8 سال تمدید شدهاند. در این خصوص تهران با برخی تحریمهای محدود از سوی واشنگتن مواجه شده است.
آسوشیتدپرس در پایان سخنانی را از «مارک دوبویتز»، از پیشنهاددهندگان تحریمهای ضدایرانی در بنیاد دفاع از دموکراسیها در خصوص نحوه عملکرد آتی ترامپ در خصوص ایران آورده است: «ایران دیگر نمیتواند آزادانه موشک پرتاب کند، امتیاز یکجانبهای به تهران داده نخواهد شد و عذری از این پذیرفته نمیگردد.»
آسوشیتدپرس: ترامپ همان روز اول توافق را پاره نمیكند
ترامپ از نابودی برجام سخن نگفته اما میگوید كه توافق را چنان سختگیرانه تحت نظارت خواهد گرفت كه تهران راه فراری نداشته باشد.
۱۳۹۵/۸/۲۱