به گزارش نما ، تسنیم به نقل از وال استریت ژورنال نوشت: شرکت ایرباس روز یکشنبه اعلام کرده که «پذیرش فنی» اولین هواپیمای جدید از سوی ایران ایر تکمیل شده است. تحویل رسمی این هواپیما اواخر این هفته انجام خواهد شد.
فرهاد پرورش، مدیرعامل شرکت ایران ایر گفته، خلبان و کمک خلبان این هواپیما در فرانسه هستند و منتظر پرواز به ایران در اواخر این هفته هستند. وی اضافه کرده که این هواپیما در پروازهای داخلی مورد استفاده قرار خواهد گرفت.
شرکت ایران ایر سال گذشته قراردادهایی برای خرید 180 فروند هواپیما از شرکت های ایرباس و بوئینگ منعقد کرد. ارزش این سفارش ها بیش از 34.5 میسلیارد دلار است، اما معمولا فروشندگان تخفیف های قابل توجهی را برای فروشندگان در نظر می گیرند.
این قراردادها مهمترین قراردادهای منعقد شده میان ایران و شرکت های غربی از زمان لغو تحریم های غرب علیه تهران در ژانویه 2016 است.
منتقدان توافق هسته ای در آمریکا تلاش کرده اند تا جلوی فروش هواپیما به ایران را بگیرند و دست به اقداماتی در کنگره زده اند تا مانع از تامین مالی این قراردادها شوند.
این تلاش ها تاکنون نتوانسته مانع از توقف اجرای این معاملات شود. دولت آمریکا سال گذشته به شرکت های بوئینگ و ایرباس مجوز داد تا به ایران هواپیما بفروشند.
انتخاب دونالد ترامپ، به عنوان رئیس جمهور منتخب آمریکا، که در جریان کارزار انتخاباتی اش انتقادات سختی از توافق هسته ای مطرح کرده، می تواند ابهام جدیدی بر سر راه اجرای این قراردادها ایجاد کند. ترامپ پس از پیروزی در انتخابات نگفته که با توافق هسته ای ایران چه خواهد کرد.
برخی اعتقاد دارند، قراردادهای فروش هواپیما آزمونی است که مشخص می کند دولت ترامپ چه موضعی در مقابل قراردادهای تجاری با ایران اتخاذ خواهد کرد.
شرکت زیمنس آلمان، شرکت توتال فرانسه، شرکت مخابراتی اورنج فرانسه و وودافون انگلیس، از دیگر شرکت های بزرگ غربی هستند که به دنبال امضای قراردادهایی با میزان سرمایه گذاری های مختلف در ایران هستند.
مقامات ایرانی گفته اند که اگر دولت آمریکا جلوی اجرای قراردادهای فروش هواپیما را بگیرد، آنها درخواست بازپرداخت ارقام پرداخت شده به اضافه سود آنها را خواهند کرد. پرورش در ماه دسامبر گفته بود: «هر دو طرح متعهد هستند و سناریوهایی در قراردادها برای نقض تعهدات یا موارد فورس ماژور پیش بینی شده است.» وی افزود، ایرباس امسال 7 یا 8 هواپیما به ایران تحویل خواهد داد.
هرگونه اقدام احتمالی دولت جدید آمریکا برای جلوگیری از تحویل هواپیماها به ایران احتمالا بر هواپیماهایی که هنوز تحویل داده نشده اند تاثیر خواهد گذاشت، نه هواپیماهای قبلا تحویل داده شده.
هرچند ایران قرارداد خود با بوئینگ را قبل از قرارداد با ایرباس منعقد کرده، اما شرکت آمریکایی بوئینگ تا سال 2018 تحویل هواپیماها به ایران را آغاز نخواهد کرد. این مسئله موجب می شود که سیاستمداران آمریکایی مخالف توافق هسته ای، زمان بیشتری برای جلوگیری از تحویل هواپیماهای بوئینگ به ایران داشته باشند.
نوسازی صنعت هوایی ایران كلید خورد
مالكیت اولین هواپیمای جدید ایرباس كه بعد از لغو تحریم ها خریداری شده، به ایران انتقال یافته و این كشور اجازه یافته ناوگان حمل و نقل هوایی سالخورده خود را از طریق انعقاد قراردادهایی با شركت های ایرباس و بوئینگ نوسازی كند.
۱۳۹۵/۱۰/۲۰