به گزارش نما به نقل از ايسنا، کاربران در فیسبوک دارای یک صفحه شخصی هستند كه به واسطه آن قادر ميشوند گروه تاسیس کنند و یا در گروههای دیگر عضو شوند. بنا بر اعلام ويكي پديا فعالیت فیسبوک در ایران هم فراز و نشیبهای زیادی داشته است. فیسبوک قبل از سال ۸۸ دوبار فیلتر و دوباره آزاد شده بود. اما بعد از سال ۱۳۸۸ دوباره فیلتر شده و علت فیلتر شدن آن نقض حریم شخصی افراد در این وبگاه بیان شده است.
*فيس بوك به سبك ايراني
اما به دنبال محدوديتها در دسترسي به اين شبكه و فيلتر شدن آن، شبكهاي در داخل كشور با نام فيس بوك ايراني ايجاد شده است كه اگر چه برروي صفحه اصلي اين سايت تاكيد شده كه ماهانه يك ميليون و 700 هزار بازديدكننده به آن مراجعه مي كنند اما با اين حال به نظر ميرسد كه همچنان اين سايت خيلي شناخته شده نيست.
اين صفحه كه با آدرس www.FaceFarsi.com فعاليت دارد، براي كاربران خود تعرفههاي متعددي در نظر گرفته و ثبت نام را با پرداخت 30 هزار تومان براي كاربران ويژه و 50 هزار تومان براي كاربران طلايي همراه كرده است. البته اين سايت براي كاربران عادي خود تعرفهاي در نظر نگرفته اما كاربران اين گروه به دليل عدم پرداخت اين مبالغ از بهرهمندي از برخي امكانات محروم شدهاند و با محدوديتهاي متعددي مواجهند.
* فيس بوك ايراني هم غيرفعال؟
در كنار اين سايت، سايت ديگري نيز در ايران با آدرس اينترنتي facebook.poemse.com در دسترس است و تحت عنوان شبكه اجتماعي فيس بوك ايران فعاليت مي كند.
برروي صفحه اصلي اين سايت آمده است:«فیسبوک ایران یک شبکه اجتماعی است؛ با سرعتی بالا در توسعه! هر کاربر قادر به فرستادن یک پست با طول ۱۰۰۰ کاراکتر و یک دیدگاه به طول ۲۰۰۰ کاراکتر میباشد که امکان پیوست تصویر، ویدئو، لینک و فایل در آن فراهم شده است. کاربران قادر به دنبال کردن یکدیگر هستند تا افکار، نظرات و ارسالهای مورد علاقهی خویش را با سایرین به اشتراک بگذارند و یا به فعالیت در گروهها بپردازند. فیسبوک ایران این امکان را به کاربران میدهد که توسط هر وسیلهی متصل به اینترنت از جمله تلفن همراه از بروزرسانیها مطلع شده و اقدام به بهروزرسانی صفحهی شخصی خود نمایند.»
البته در حال حاضر تلاش براي عضويت در اين سايت بينتيجه است و قسمت عضويت آن كار نميكند اما به هر حال اين سايت هم از ديگر نمونههاي فيس بوكي ايران به شمار مي رود.
اما سومين فيس بوك ايراني هم سايتي است كه دقيقا با آدرسي شبيه آدرس فيس بوك نيمه فعال است و البته حاشيههاي متعدد به دنبال دارد.
اين سايت كه با آدرس facebook.ir فعال است در واقع دامنه ايراني و فارسي سايت فيس بوك محسوب ميشود كه با عنوان «كتاب نما» طراحي شده اما در حال حاضر تنها صفحه اصلي آن قابل مشاهده است.
اين دامنه چند سال پيش به واسطه يك ايراني به ثبت رسيده و اين روزها مسوولان شبكه اجتماعي فيس بوك به دنبال آن هستند كه به نوعي مالكيت اين دامنه را به اختيار خود درآورند و به همين دليل چندي پيش در مطبوعات اين گونه عنوان شد كه شركت facebook.com اقدام به شكايت از مالك ايراني اين سايت كرده است.
*لينك فيسبوك در برخي خبرگزاريهاي رسمي
نكته جالب توجه ديگر آن كه اگر چه در حال حاضر اين شبكه اجتماعي در ايران فيلتر شده و راه دسترسي طبيعي به آن بسته شده اما با اين وجود جالب است كه برخي سايتهاي رسمي و شناسنامهدار كشور كه حتي شامل برخي خبرگزاريهاي رسمي ميشوند نيز در لينكهاي خود فيس بوك و توئيتر را هم قرار دادهاند كه در مجموع وجود چنين سايتهايي ايجاب ميكند مسوولان تا حدي با سياستهاي يك بام و دو هوايي كه در اين زمينه وجود دارد، برخورد جديتري نشان دهند.
رييس پليس فضاي توليد و تبادل اطلاعات نيروي انتظامي چندي پيش اظهار كرده بود: سال 89 شبكههاي اجتماعي به خصوص فيسبوك عرصه يكه تازي مجرمان بود اما به لطف خدا و همچنين وجود پليس فتا در مدت 15 ماه گذشته اقدامات خوبي در پاكسازي شبكههاي اجتماعي به ويژه فيسبوك صورت گرفته است.
سردار كمال هاديانفر در گفتوگو با ايسنا از شناسايي و معرفي برهم زنندگان امنيت اخلاقي در فضاي مجازي خبر داده و گفته بود: افرادي كه اقدام به ايجاد مفسده در اينترنت ميكنند به پليس امنيت اخلاقي ناجا معرفي ميشوند.
شبكههایاجتماعیایران بدلهاییازفیسبوك؟
اغلب كاربران اینترنت در ایران فیسبوك را به عنوان شبكهای اجتماعی و فیلتر شده میشناسند اما شاید بد نباشد بدانید كه صفحههای متعددی نیز با همین نام و حتی آدرسی مشابه در داخل كشور و به عنوان فیسبوك ایرانی فعالیت میكنند.
۱۳۹۱/۶/۲۷