حجتالاسلام غلامرضا مصباحی مقدم در گفت وگو با خبرنگار اقتصادی خبرگزاری فارس، با اشاره به جلسه شب گذشته مشترک دولت و مجلس در مورد ساماندهی نرخ ارز گفت: در جلسه دیشب تصمیمات خوبی گرفته و قرار شد ارز از ناحیه بانک مرکزی در بازار عرضه شود و محدودیت یک ماه گذشته که اعمال شده بود برای عرضه ارز برطرف شود.
رئیس کمیسیون برنامه و بودجه افزود: عمده ارزهای ناشی از بخشهای دولتی و شرکت های دولتی و نیز ارز حاصل از صادرات بخش خصوصی از طریق بانک مرکزی عرضه خواهد شد.
وی تأکید کرد: شرکت نفت که یک سهمیه 14.5 درصدی از درآمدهای ارزی دارد بخشی از آن را نیاز دارد تا به صورت ریالی مصرف کند که آن را میتواند از طریق بانک مرکزی ارائه کند و یا صندوق توسعه ملی که برای تبدیل 20درصد منابع خود برای اختصاص به کشاورزی، صنعت و آب ریال نیاز دارد و همچنین ارز به دست آمده از شرکتهای پتروشیمی دولتی و سایر بخشهای دولتی که ارز در اختیار دارند آن را از طریق بانک مرکزی به بانکهای خاصی که تعیین میشود و نیز صرافیهای وابسته به بانکها ارائه میکنند.
مصباحی مقدم تأکید کرد: بخش خصوصی ارزی که از صادرات کالا و خدمات به دست میآورد به بازار برای کسب درآمد به بازار آزاد عرضه میکند که نرخ مبنا در این بازار دو درصد زیر قیمت روز بازار آزاد خواهد بود.
وی تأکید کرد: برای بدست آوردن این نرخ هر روز آخرین قیمت بازار ارز از میانگین قیمتهای ارز در صرافیها به دست میآید و ارز که از طریق بانک مرکزی ارائه میشود 2 درصد زیر قیمت ارائه خواهد شد.
رئیس کمیسیون برنامه و بودجه در مورد خریداران ارز گفت: تمام متقاضیان مواد اولیه صنعت و فعالیتهای تولید در گروههای اولویت 3، 4 و 5 که توسط وزارت صنعت و معدن لیست آن به بانک مرکزی ارائه میشود، ثبت سفارش انجام میدهند و تقاضای ارز به شبکه بانکی منتقل میشود.
وی تأکید کرد: همچنین ارز مسافرتی که از طریق صرافیها داده میشود، بر اساس گواهی سفر شامل بلیت و گذرنامه در خارج از گیتهای خروجی فرودگاهها به مسافر داده میشود تا سفر حتما انجام شود.
مصباحی مقدم گفت: همچنین ارز برای بیماران و امثال آن نیز مکانیزمی دارد که وزارت مربوطه آن را اعلام خواهد کرد.
رئیس کمیسیون برنامه و بودجه افزود: یعنی تقاضا و عرضه ارز به صورت اصلی و واقعی انجام شده و پاسخ تقاضاها داده میشود، بنابراین تقاضای دلالی و سفتهبازی از بین میرود و انتظار بر این است قیمت ارز به سمت کاهشی حرکت کند.
مصباحی مقدم افزود: با این ابتکار دولت و مجلس، هم تقاضا و هم عرضه ارز مدیریت میشود و باید تقاضای واقعی پاسخ داده شود. همچنین این تقاضا بر اساس نیاز واقعی کشور به واردات انجام میشود اما برخی از واردات مانند میوه و اسباببازی که مورد اعتراض مردم قرار میگیرد یا واردات کالاهایی که مشابه آن در داخل تولید شود دیگر ثبت سفارش نمیشود.
رئیس کمیسیون برنامه و بودجه افزود: این یک گام برای ساماندهی بازار ارز است که اگر موفق شود و در گام بعدی بورس ارز راهاندازی میشود.
مصباحی مقدم درباره ارز 1226 تومانی مرجع گفت: این ارز متعلق به کالاهای اساسی و دارو که از نظر گروهبندی در اولویت 1 و 2 قرار میگیرند است، کالاهایی مانند گندم، جو، خوراکیها و دارو در اولویت 1 و 2 قرار دارند گرچه 95 درصد داروی مورد نیاز در داخل کشور تولید میشود.
رئیس کمیسیون برنامه و بودجه در مورد اینکه آیا نظارت برای عرضه کالاهای وارداتی با ارز 1226 تومان وارد میشوند،انجام خواهد شد، گفت: برای دریافت و پرداخت ارز کد رهگیری در نظر گرفته میشود که مصارف کالایی که با ارز مرجع وارد شده محصولات و کالاهای آن به همان قیمت فروخته شود و قیمت کالاها بر اساس ارز مبدأ محاسبه شود.
مصباحی مقدم در مورد کسانی که مبادله تهاتری و واردات در مقابل صادرات انجام میدهند، گفت: اگر کسی بخواهد از محل صادرات استفاده کرده و در کنار آن ثبتسفارش واردات کالا انجام دهد به همان نرخ بازار آزاد ارز عرضه میکند .
وی تأکید کرد: با این ابتکار دولت و مجلس انتظار میرود روند افزایش نرخ ارز متوقف شده و روند کاهشی شروع شود.
تدابیر ویژه برایتوقف افزایش نرخارز
رئیس كمیسیون برنامه و بودجه گفت: برای نظارت بر عرضه و تقاضای ارز یك نوع كد رهگیری اعمال میشود.
۱۳۹۱/۶/۲۸