کلاف پیچیده اقتصاد ایران به علت عملکرد ضعیف مسئولان روز به روز پیچیده تر می شود و نتیجه این مسئله، بر سر سفره های مردم رخ می نماید. معیشت مردم این روزها بیش از هر زمان دیگری در تنگنا قرار گرفته ، بیکاری گسترده نیز پیامد رکودی است که اقتصاد کشور مبتلا به آن می باشد. در چنین شرایطی مقام معظم رهبری به مانند چند سال گذشته، در نامگذاری سال بر مسئله اقتصاد تاکید کردند و امسال را سال " اقتصاد مقاومتی- تولید و اشتغال" نامیدند. برای درک بهتر چرائی تاکیدات مقام معظم رهبری بر مسائل اقتصادی با محمد نبی حبیبی دبیرکل حزب موتلفه اسلامی گفت و گو کردیم که ماحصل آن را در ادامه می خوانید.
* برای خوانندگان ما بفرمائید که چرا مقام معظم رهبری طی این سالها چه از طریق نامگذاری سالها و چه با تاکیدات مکرر در بیانات شان بر ضرورت اصلاح وضعیت اقتصادی کشور، اصرار دارند؟
- علت اصلی را می توان این عامل دانست که حل مسائل و معضلات اقتصادی یک خواست عمومی و مردمی است و معظم له به دلیل اطلاعاتی که از اوضاع کشور و همچنین نظر مردم دارند، این نامگذاری ها را انجام می دهند. البته بنده اعتقاد دارم که دولت ها چه در گذشته و چه دولت کنونی برای حل مسائل اقتصادی کشور و تحقق عناوین سالها اقداماتی کرده اند و این طور نیست که بگوییم قدمی برداشته نشده است، اما قدم های برداشته شده نسبت به کارهایی که باید صورت می گرفته ، اندک است. این روزها مردم دچار سختی در تامین معیشت هستند، فقر زندگی آنها را تحت الشعاع قرار داده و تورم سفره های آنها را کوچکتر کرده است و این تنها به این خاطر است که فاصله میان کارهایی که صورت گرفته با کارهائی که باید از سوی دولتمردان صورت می گرفت، یک فاصله بسیار قابل توجهی است، لذا در عین حالی که باید از اقدامات صورت گرفته تقدیر کرد اما باید مسئولان بپذیرند که کوتاهی های زیادی در این مسئله صورت پذیرفته و ما از نقطه مطلوب در شرایط حاضر بسیار فاصله داریم به همین جهت امید داریم که مسئولان مورد خطاب مقام معظم رهبری با تمهیداتی که خواهند اندیشید، همت کنند تا مشکلات مردم مرتفع شود.
* در سال پیش رو مقام معظم رهبری بر مبحث تولید و اشتغال تاکید کردند. چه راهکارهایی می توان برای تحقق این خواست که خواسته عموم مردم نیز می باشد، اندیشید؟
- به اعتقاد بنده ما در کشور برای تولید زمینه های مناسب فراوانی داریم. سرمایه های انسانی، طبیعی و مالی خوبی مهیاست لذا تنها لازم است که دولت و مجلس زمینه استفاده از این ظرفیت ها را فراهم نمایند. متاسفانه طی این سالها برخی دولتمردان برای حل مشکلات اقتصادی کشور یک نگاه ویژه وارداتی دارند که به نظر من یک نگاه صد درصد اشتباهی است. اگر برای تامین خواسته های مردم در عرصه اقتصاد، به ظرفیت های داخلی بیشتر از گذشته تکیه کنیم و تولید و صادرات بیشتر را مدنظر داشته باشیم، در آن صورت ضمن آن که اقتصاد پویاتری خواهیم داشت، خود به خود مسئله اشتغال و بیکاری گسترده جوانان و بویژه قشر تحصیلکرده ما نیز حل خواهد شد. بنده معتقدم که تولید و اشتغالی که در سایه اجرای سیاست های اقتصاد مقاومتی بوجود بیاید یک امر پایدار و باثبات خواهد بود که گره از بسیاری از مشکلات مردم باز خواهد کرد.
*مقام معظم رهبری در بیاناتشان در کنار مضجع شریف امام هشتم در مشهد مقدس،تاکید کردند که برای گسترش تولید در کشور باید واردات کالاهایی که در داخل به اندازه کافی تولید میشوند، حرام شرعی و قانونی شناخته شود. برای تحقق این خواسته چه راهکارهائی می توان پیاده کرد؟
- در وهله اول باید برای واردات کالاها برنامه داشت، بدین معنی که وقتی می خواهیم کالا وارد کنیم، زمان، میزان و نوع کالا را مدنظر داشته باشیم . معیار ما هم سیاست های اقتصاد مقاومتی می تواند باشد. مرحله بعدی تلاش برای رونق تولید داخلی است. اگر ما بر تولید داخل تاکید داشته باشیم، خود به خود نیاز کشور به واردات کم خواهد شد. اما اگر قرار بر این باشد که واردات چه از طرق قاچاق و چه از طریق قانونی و با تعرفه های نازل گمرکی صورت بگیرد، طبیعتا ً کالاهای داخلی توان رقابت با آنها را نخواهند داشت چرا که قیمت تمام شده کالای داخل بیشتر از قیمت کالائی می شود که از خارج به هر طریقی به کشور وارده شده و در این بین تولید کننده داخلی ضرر می کند و نتیجه این مسئله کاهش تولید داخلی است. لذا به نظرم لازم است که مسئولان بر امر تنظیم بازار بیش از گذشته تاکید کنند و برای آن برنامه مدون داشته باشند. در تنظیم بازار مسئولان باید دقت کنند که از یک طرف نیازهای مردم را تامین کنند، از سوی دیگر بازارهای صادراتی در نظر گرفته شود و در نهایت باید برنامه ائی اتخاذ شود تا کالاهای وارداتی ارزانتر از کالاهای تولید داخل به دست مردم نرسد. در این میان باید این را نیز در نظر داشت که حمایت بی چون و چرا از تولیدات داخل و بدون وضع قوانین خاص، خود معضلاتی را بهمراه خواهد داشت. اول این که باید برنامه داشت تا تولید کننده تلاش کند، قیمت تمام شده تولید کالای خود را در حد معقول پائین بیاورد چرا که حمایت بی قید و شرط سبب می شود که تولید کننده داخلی برای کاهش قیمت تمام شده، تلاشی نکند. بر افزایش کیفیت کالای تولید داخل تاکید شود و همچنین بر خدمات به مصرف کننده نظارت شود. البته همه این ها در قالب همان سیاست تنظیم بازار قابل اجراست که مسئولان با اتخاذ سیاست های درست می توانند آن را مدیریت کنند.
* اشتغال و معضل بیکاری جوانان یک مسئله پیچیده در کشور است که متاسفانه رور به روز ابعادش هم گسترده تر می شود، تمرکز بر اقتصاد مقاومتی و ظرفیت های داخلی تا چه میزان بر موضوع افزایش اشتغال در کشور موثر خواهد بود؟
- ما اگر بر رونق تولید در داخل تمرکز کنیم و اسباب افزایش تولید در کشور را افزایش بدهیم به طور طبیعی مسئله اشتغال در کشور حل خواهد شد، در نقطه مقابل اگر به گسترش تولید داخلی به عنوان یک ضرورت نگریسته نشود، اشتغال همچنان به عنوان یک معضل در کشور وجود خواهد داشت و هر روز نیز بر دامنه بیکاری ها نیز افزوده می شود.
محمد نبی حبیبی در گفتگو با نما:
مسئولان بپذیرند كه در مسائل اقتصادی كوتاهی كرده اند
طی این سالها برخی دولتمردان برای حل مشكلات اقتصادی كشور یك نگاه ویژه وارداتی دارند كه به نظر من یك نگاه صد درصد اشتباهی است
۱۳۹۶/۱/۱۲