نسخه چاپی

روایت دردناك مردم روستای چنار بعد از سیل

«سیلاب بی‌خبر آمده، یعنی بی‌خبر نیامده، مردم بی‌خبر بوده‌اند» این را نورالدین انصافی، دهیار روستای چنار در شهرستان عجب‌شیر می‌گوید؛ روستایی كه حالا بعد از یورش سیل فقط چند ویرانه از آن باقی مانده است.

به گزارش نما به نقل از وقایع اتفاقیه: «سیلاب بی‌خبر آمده، یعنی بی‌خبر نیامده، مردم بی‌خبر بوده‌اند» این را نورالدین انصافی، دهیار روستای چنار در شهرستان عجب‌شیر می‌گوید؛ روستایی که حالا بعد از یورش سیل فقط چند ویرانه از آن باقی مانده است.

انصافي مي‌گويد: روستا 21 نفر تلفات داشته، 18 نفر را پيدا کرده‌اند اما از سه نفر ديگر هيچ اثري نيست. اگر حتي يک نهاد به ما هشدار داده بود، خانه‌هاي حاشيه رود را تخليه مي‌کرديم اما ما هيچ هشداري دريافت نکرديم و سيل، همه خانه‌هاي حاشيه رودخانه را تخريب کرد.

او از خانواده هفت نفره‌اي مي‌گويد که سيل، 6 نفر از آنها را به کام مرگ برده، فقط يکي از فرزندان پسر خانواده زنده مانده و او هم در بيمارستان بستري است. بر‌اساس آنچه مسئولان اعلام کرده‌اند، سيل در آذربايجان‌شرقي، بيشترين خسارت را به اين روستا وارد کرده است. تخريب بيش از 70 خانه، مرگ 21 نفر و آوارگي بيش صدها نفر سرانجامي است که سيل براي ساکنان اين منطقه رقم زده است.

همه روستاي چنار داغدار است

روحاني روستا خودش را براي مراسم خاکسپاري آماده مي‌کند. حاج‌آقا نوريان مي‌گويد «همه مردم روستا داغدار هستند، آنها که مرده‌اند، خانواده همه ما بوده‌اند. مي‌گويد ترتيب داده‌اند يک مراسم خاکسپاري باشکوه براي کشته‌شدگان سيل برگزار کنيم اما مگر اين چيزها داغ خانواده‌هايشان را کمتر مي‌کند؟» مردم روستا در 40 سال گذشته چنين سيلي نديده‌اند. سيل چند روز گذشته در عجب‌شير اما ويراني کامل برخي از خانه‌ها را درپي داشته است. مسئولان مي‌گويند 10 خانه در حاشيه رودخانه به‌طور صددرصد تخريب شده‌اند «سيل، 10 خانه را کاملا تخريب کرده، هيچ اثري از خانه‌ها وجود ندارد و فقط زمين اين واحد‌هاي مسکوني باقي مانده است.»

بقيه خانه‌ها هم خسارت‌هايي بالاي 60 درصد دارند. بعضي از خانه‌ها فقط يک ديوار دارد. بعضي‌ها فقط در خانه باقي مانده و چند خانه هم فقط چهار ديوار اطراف خانه باقي مانده است. روحاني روستا از کم‌لطفي‌ها به مردم مي‌گويد. «اين مردم، همه زندگي خود را در فقر سپري کرده‌اند و حالا هم سيل يا جان خود و عزيزانشان را گرفته يا خانه و کاشانه‌شان را ويران کرده است.» به گفته او در ساعات ابتدايي سيل، مردم روستا کار امدادونجات را انجام داده‌اند و خبري از نيرو‌هاي امدادي نبوده «نيروهاي امدادي شب آمدند، همراه مسئولان تا آن‌موقع مردم چند جنازه را از آب بيرون کشيده بودند و به آوارگان اسکان دادند.»

چه کسي هشدار سيل را داده است؟

انصافي، خبر هرگونه هشدار درباره وقوع سيل را تکذيب مي‌کند «اگر سيلي در کار بود، دستور تخليه خانه‌ها به مردم داده مي‌شد اما نه مسئولان و نه مردم هشداري دراين‌باره دريافت نکرده‌اند. عرض سيل 70 متر بوده، تا 30 متر از يک سمت رودخانه و 30متر از سمت ديگر خانه‌ها را ويران کرده، مردم اگر مي‌دانستند، فرار مي‌کردند و حداقل جان خودشان را نجات مي‌دادند.» گفته‌هاي او در حالي است که مسئولان استاني، بارها در اظهارات خود اعلام کرده‌اند که هشدار وقوع سيل به مردم و به‌ويژه روستاييان داده شده بود.

محمدصادق پورمهدي، معاون عمراني استاندار آذربايجان‌شرقي مدعي است که هشدارهاي لازم داده شده است. او مي‌گويد: کارشناسان هواشناسي آذربايجان‌‌شرقي، اين ميزان بارش را پيش‌بيني کرده و به سازمان‌هاي متولي بحران و... اطلاع‌رساني کرده بودند. آن‌طور که انصافي مي‌گويد، در چند ماه گذشته، درخواست ساخت ديوار حائل در حاشيه رودخانه براي امنيت بيشتر ساکنان را داشته اما مسئولان منطقه، کمبود اعتبارات را بهانه کرده‌اند.

به گفته او، يکي از ديوارهاي حائلي که خود مسئولان روستا در کنار روخانه ساخته‌اند، باعث شده آن منطقه آسيب نبيند اما بقيه خانه‌ها را سيل کاملا تخريب کرده است. وضعيت اسکان آوارگان خوب است؛ البته نيروي‌هاي امدادي در اسکان ساکنان روستاي چنار دخيل نيستند و اقوام سيل‌زدگان، آنها را در منازل خود اسکان داده‌اند.

انصافي مي‌گويد: «باوجود تجهيزات هلال‌احمر براي اسکان سيل‌زدگان، اقوام آنها اجازه ندادند که کسي در چادر، اسکان پيدا کند. درحال‌حاضر، تمامي سيل‌زدگان روستاي چنار در منازل اقوامشان اسکان يافته‌اند اما در صورت عدم تمايل مي‌توانند در چادرهاي هلال‌احمر اسکان يابند.»

همه قربانيان سيل، سلفي‌گيران نبودند

روز گذشته، خبرهايي منتشر شد مبني‌براينکه بيشتر قربانيان سيل افرادي هستند که روي پل‌ها و در حاشيه رودخانه‌ها مشغول گرفتن عکس و فيلم بودند. برخي منابع خبري البته اين گفته‌ها را تأييد مي‌کنند. عظيم نظري، رئيس جمعيت هلال‌احمر آذرشهر گفت: تعدادي از خودروها در زير پل غله‌زار آذرشهر براي تماشاي سيل و گرفتن فيلم و عکس تجمع کرده‌اند که متأسفانه سيل، تعدادي خودرو را با خود برد. احد فياضي، يکي از خبرنگاران عجب‌شيري مي‌گويد شاهد اين صحنه بوده که تعدادي از مردم، اتومبيل‌هاي خود را کنار رودخانه پارک کرده و مشغول گرفتن عکس بودند که سيل، پل را تخريب کرده و همه مردم و اتومبيل‌ها را برده است.

او البته به اين نکته نيز اشاره مي‌کند که ساکنان عجب‌شير فقط قرباني بي‌خبري و عدم هشدارهاي لازم از سوي مسئولان شده‌اند. او مي‌گويد خودش هم هيچ اخطاري در رسانه‌ها نديده و از سوي مسئولان هم هشدار دريافت نکرده وگرنه آن را در رسانه خود منتشر مي‌کرد. روستاي چنار، تنها روستاي آذربايجان شرقي است که تاکنون 21 نفر تلفات داشته؛ دهيار روستا بي‌خبري را عامل اصلي تلفات مي‌داند: «نقشه روستاي ما نشان مي‌دهد خانه‌های زيادي در خطر طغيان رودخانه هستند، ما تاکنون براي طغیان‌هاي معمولي هم هشدار دريافت مي‌کرديم و خانه‌ها تخليه مي‌شد اما اين‌بار اين اتفاق نيفتاد و اين همه تلفات داشتيم.»

خسارت‌هاي سيل در شمال‌غرب کشور

به گفته مسئولان محلي، برق و آب روستا درپي وقوع سيل قطع شده که با تلاش مردم و مسئولان آب در روز گذشته وصل شده اما مردم روستا هنوز در نبود برق به‌سر مي‌برند. تأسيسات برق هشت روستا تخريب شده و مسئولان در حال تلاش براي رفع مشکل هستند. معاون عمراني استاندار آذربايجان‌شرقي مي‌گويد: ميزان خسارت سيل هم‌اکنون قابل بيان نيست و بايد پس از دو روز بررسي کارشناسان اعلام شده و به‌دنبال جبران اين خسارات باشيم.

سيل در شهرستان‌هاي عجب‌شير و آذرشهر، تلفات انساني و مالي زيادي داشت که نيروهاي امدادرساني در حال جست‌وجوي مفقودان سيل امروز هستند. سيدشمس‌الدين مراثي، فرماندار عجب‌شیر اما درباره خسارت‌ها در اين منطقه مي‌گويد: بيشترين خسارت به روستاي چنار در 16 کيلومتري عجب‌شير وارد شده و 30 خانه را در اين روستا آسيب زده يا تخريب کرده است. او با اشاره به اينکه در سيلاب اخير، چندين خانوار در روستاها در محاصره سيل قرار گرفته بودند، مي‌گويد: با تلاش نيروهاي امدادي، اين مشکل رفع شد اما متأسفانه 21 نفر در روستاي چنار و بارازلوی عجب‌شير، جان خود را از دست دادند.

که تاکنون جسد 18 نفر پيدا شده است. سیل از روز جمعه تاکنون سه استان در شمال غرب کشور را دربر گرفته است. اسماعیل نجار رئیس سازمان مدیریت بحران کشور از ادامه عملیات جست‌وجو برای یافتن مفقودین در سیل آذربایجان خبر داده و گفته: تاکنون شمار جانباختگان سیل در استان‌های آذربایجان شرقی، غربی و کردستان 41 نفر است و البته 7 نفر نیز مفقود هستند که عملیات جست‌وجو برای یافتنشان ادامه دارد. به گفته رئیس سازمان مدیریت بحران کشور عملیات بازسازی مناطق سیل زده در حال پیگیری است.

رئیس جمهوری نیز دستور ویژه‌ای برای سیل آذربایجان داده و تمامی امکانات در این زمینه بسیج شده‌اند.

۱۳۹۶/۱/۲۸

اخبار مرتبط
نظرات کاربران
نام :
پست الکترونیک:
نظر شما:
کد امنیتی:
 

آخرین اخبار...