به گزارش نما به نقل از فارس، در حالیکه مسکن در چهارمین سال رکود خود به سر میبرد، کارشناسان و فعالان بازار مسکن معتقدند سیگنالهای ارسالی از بازار مسکن به گونهای نیست که بتوان به رونق خوشبین بود و رکود هم در این سالها نتوانسته قدرت خرید متقاضیان را افزایش دهد.
دورههای سینوسی رونق و رکود مسکن باعث شده بود که در اواخر سال 93 فروشندگان و فعالان بخش مسکن خود را آماده ورود مسکن به دوره رونق بعد از یک دوره سهساله رکود کنند اما در اواخر همان سال 93 بود که مقامات دولتی و فعالان و انبوهسازان مسکن به روشنی اعلام کردند که این رکود طولانیتر خواهد بود و امیدها را به روزهای پایانی سال 94 کشاند.
بنابراین گزارش، چشمانداز سال 94 بازار مسکن نیز در همان روزهای اتبدایی سال نشان داد که به دلیل رکود حاکم بر بخش ساختمان، 100 صنعت وابسته به بخش مسکن روزهای بدی را سپری میکنند.
*رونق مسکن 6 ماه بعد از رونق در اقتصاد کلان رخ می دهد
آقا محمدیان کارشناس اقتصادی مسکن اعلام کرد که سال 93 اقتصاد ایران شاهد رکود قابل توجهی در بیشتر بخشها از جمله ساختمان بود، بنابراین به دلیل عدم تحقق بخشی از درآمدهای پیشبینی شده، دولت سیاست مالی انقباظی در پیش گرفت و به سمت استقراض از بانک مرکزی نرفت تا بتواند تورم را به طرز ملموسی کنترل کند و اقتصاد را از رکود تورمی که در آن گرفتار بود خارج کرده و تنها موضوع رکود باقی بماند.
وی معتقد است که این کاهش تورم، رکود را تشدید کرد و با تمام مشکلاتی که بود اما رشد منفی 5 تا 6 درصدی که در دولت قبل شاهد بودیم، دیگر تکرار نشد و با دیدی محتاطانه رشد صفر تا یک درصد محقق شد.
آقا محمدیان افزود: سال 94 که آغاز شد وضعیت اقتصاد ایران به مذاکرات هستهای گره خورد،به طوریکه نتیجه مذاکرات به رفع کامل تحریمها منتهی شد تا اقتصاد جهش قابل توجهی را در سال 94 تجربه کند اما دیدیم که اینطور نشد.
کارشناسان اقتصادی در همان اوایل سال 94 معتقد بودند با توجه به اینکه امکان رفع یکباره تحریمها اندک است و درآمدهای دولت به خصوص درآمد نفتی کاهش خواهد یافت پس سال 94 بهتر از سال 93 نخواهد بود.
به هر حال سال 94 با کسری بودجه عمرانی آغاز شد و این سال نیز به دلیل عدم رغبت متقاضیان برای خرید مسکن و انتظار برای مشخص شدن وضعیت برجام بدتر از قبل شد و سال 94 هم سومین سال خود را به پایان رساند.
*مسکن در چهارمین سال رکود خود قرار دارد
براساس این گزارش، سال 95 ظاهراً بهترین سال مسکن بعد از 3 سال رکود پیشبینی شد، اما سال گذشته نیز بر خلاف اعلام مقامات مسئول و حتی فعالان بازار مسکن وارد رونق نشد چرا که کارشناسان اقتصادی بر این باور هستند که خروج از رکود و شروع رونق مسکن حدوداً شش ماه پس از ایجاد رونق در کل اقتصاد ایران میسر می شود. نکتهای که اتفاقاً در سال 95 هم رخ نداد و مسکن را در چهارمین سال رکود خود نگه داشت.
* پیشبینیها حاکی از این است که رکود وارد سال پنجم خود خواهد شد
حال با این تفاسیر پیش بینی ها به این شکل است که رکود وارد سال پنجم خود خواهد شد،چرا که نشانهای از رونق اقتصاد وجود ندارد که بخواهیم بگوییم بعد از شش ماه مسکن رونق خواهد گرفت.
هرچند دولت، وزارت راه و شهرسازی و به خصوص بانک مسکن در سال 95 سعی در تحریک تقاضا با افزایش سقف تسهیلات و کاهش نرخ سود را داشتند اما این اقدام نیز هنوز نتوانسته رونق نسبی در بازار مسکن ایجاد کند و هنوز بازار مسکن به گونهای است که با گذشت 4 سال از دوره رکود و افت قیمتها قدرت خرید متقاضیان افزایش نیافته است.
*در خوشبینانه ترین حالت مسکن در سال 96 وارد دوره پیش رونق می شود
حسن محتشم رئیس انجمن انبوهسازان مسکن و ساختمان نیز با بیان اینکه هنوز مسکن در رکود به سر میبرد، گفت: تا زمانی که اقتصاد کلان در رکود باشد، بخش مسکن و صنایع تولیدی وابسته به این بخش نیز در رکود باقی میمانند.
وی افزود: تا زمانی که اقتصاد کلان در رکود به سر ببرد و گردش مناسب نقدینگی در اقتصاد رخ ندهد، این شرایط حاکم بر بخش مسکن ادامه خواهد یافت.
محتشم خاطرنشان کرد: اما آنچه که مشخص است، این است که دولت یازدهم با اجرای سیاست انقباضی در کنترل تورم موفق عمل کرده است، بنابراین اگر خوشبینانه نگاه کنیم، باید بگوییم که در فصل تابستان بخش مسکن وارد دوره پیش رونق خواهد شد.
*قدرت خرید پایین است و افزایش قیمت محقق نخواهد شد
فردین یزدانی مدیر طرح جامع مسکن در پاسخ به این سوال که آیا رشد قیمت مسکن که این روزها برخی مشاوران املاک مطرح میکنند صحت دارد، گفت: قدرت خرید متقاضیان در آن حدی نیست که قیمت مسکن بخواهد افزایش یابد،بنابراین در بدترین حالت قیمت مسکن بیش از 15 درصد رشد نخواهد کرد که البته این عدد هم قطعا محقق نخواهد شد.
*وضعیت سازندهها نسبت به سالهای گذشته هنوز خوب نیست
فرشید پورحاجت دبیر کانون سراسری انبوه سازان کشور با اشاره به اینکه نمیتوان انتظار داشت مشکل بخش مسکن در طول یک شب حل شود، خاطرنشان کرد: نباید انتظار داشت که مسکن به سالهای 90 و 91 باز گردد هرچند آن روزها که مدام قیمتها در حال تغییر بود مورد قبول سازندهها و خریداران نبود اما به هر حال در آن دوره پروژه مسکن مهر واحدهای تولیدی را رونق داده و انتظارات آنها را بالا برده بود.
پورحاجت با تاکید بر اینکه باید به دنبال ثبات قیمتها باشیم، گفت: وضعیت سازندهها نسبت به سالهای گذشته هنوز خوب نیست اما به هر حال تا حدودی این روزها رغبت برای ساخت و ساز در میان سازندهها تقویت شده است،چرا که متقاضیان هم به خرید علاقمند شدهاند.
ركود مسكن ۵ ساله میشود
در حالیكه مسكن در چهارمین سال ركود خود به سر میبرد، كارشناسان و فعالان بازار مسكن معتقدند سیگنالهای ارسالی از بازار مسكن به گونهای نیست كه بتوان به رونق خوشبین بود و ركود هم در این سالها نتوانسته قدرت خرید متقاضیان را افزایش دهد.
۱۳۹۶/۲/۱۷