مراسم روز ملی اهدای عضو (سالروز اخذ فتوای حضرت امام(ره) درباره جایز بودن اهدای عضو)، همراه با بزرگداشت دکتر ایرج فاضل پدر اهدای عضو ایران دیروز با حضور برخی از مسئولان، هنرمندان و جمعی از خانوادههای ایثارگر اهدا کننده و گیرنده اعضا در برج میلاد تهران برگزار شد.
سید محمد کاظمینی رئیس مرکز مدیریت پیوند وزارت بهداشت درباره چالش های پیوند اعضا در کشور در حاشیه مراسم روز ملی اهدای عضو در گفتگو با خبرنگار نما گفت:
در سال گذشته از 880 مورد کسانی که مبتلا به مرگ مغزی شدند اعضا برداشت شد و نزدیک به 4 هزار عضو از این عزیزان به بیماران نیازمند پیوند شد، که شامل قلب ، ریه ، پانکراس ،بود همچنین تعدادی از نسوج اینها هم مثل قرنیه ، دریچه های مغزی یا استخوان برداشته شد و به نیازمندان داده شد.
در 17 سال گذشته با فرهنگ سازی ها و اقداماتی که صورت گرفته ما شاهد ما پذیرش بیشتر و اقبال بیشتر از سوی خانواده ها بودیم برای این کار و اهدای عضو و جراحی های پیوند رشد چشمگیری در کشور داشته است. یکی از بحثهای مهم در این موضوع رضایت دادن خانواده ها بود خوشبختانه این روند رو به رشد است.
وی ادامه داد : بلندترین لیست انتظار پیوند برای کلیه است اما نیازمندان به پیوند کلیه جایگزینی نظیر دیالیز دارند ولی قلب و کبد جایگزینی ندارند و لیست انتظار آن ها حساس تر است.
حدود 58 درصد از افرادی که در صف انتظار برای پیوند کلیه قرار داشتند از مسیر افرادی که دچار مرگ مغزی شدند کار اهدا آنها انجام می شود نه افراد عادی ، من امیدوارم همه افراد جامعه کارت اهدای عضو به همراه داشته باشند ثبت نام برای دریافت عضو از طریق سامانه متمرکز در وزارت بهداشت انجام می شود، البته این به معنی این نیست که نیازها یک شبه برطرف می شود اما حرکت در این مسیر امری مطلوب خواهد بود
کتایون نجفی زاده مدیرعامل انجمن اهدای عضو ایرانیان نیز در گفتگو با خبرنگار نما در حاشیه مراسم روز ملی اهدای عضو افزود: سالانه 5 تا 8 هزار مرگ مغزی در کشور داریم که نیمی از آنها قابلیت اهدای عضو دارند ، یعنی چیزی حدود 3 هزار نفر باید به اهدا برسند.
وی افزود : سال گذشته 870 نفر اهدا عضو داشتیم یعنی ما یک چهارم موارد مرگ مغزی را استفاده می کنیم و بقیه اعضای قابل استفاده را زیر خاک می گذارند این درحالی است که روزانه حدود 7 الی 10 بیمار بدلیل نرسیدن عضو پیوندی از بین می روند ، ایران در موضوع اهدای عضو در 10 سال گذشته رو به پیشرفت بوده است ، و شروع این پیشرفتها زمانی بوده که دکتر فاضل توانستند فتوا و اجازه مجاز بودن پیوند عضو افراد مرگ مغزی را در سال 1368 از امام ره بگیرند.
مدیرعامل انجمن اهدای عضو ایرانیان ادامه داد : این مسئله باعث شده ما در منطقه نسبت به کشورهای دیگر مشکلات کمتری را داشته باشیم ،در این موضوع جلوتر و پیشرو باشیم و پیشرفت خوبی در 10 سال گذشته داشتیم ولی هنوز به نقطعه ایده آل فاصله وجود دارد.
نجفی زاده افزود : علت اصلی کم بودن اهدای عضو از میان بیماران مرگ مغزی به 2 عامل نبود ساختارهای مناسب در وزارت بهداشت و نبود فرهنگ اهداء عضو در خانوادهها باز میگردد برخلاف دیگر موضوعات پزشکی که مربوط به کادر درمانی و سایر موارد پزشکی است ، در مورد اهدای عضو فرهنگ سازی لازم است یعنی لازم است خانواده ها از قبل با مسئله مرگ مغزی و اهدا عضو اشنا باشند،و نخواهند در بعد از حادثه و پیشامد تصمیم گیری کنند.
این کار تنها تیم های درمانی نیست بلکه کار مراکز فرهنگ ساز مثل صداوسیما و نهادهای متولی دیگر است وزارت ارشاد، هنرمندان و ورزشکاران است که همیشه هم در این مسیر بدون چشم داشت همراه ما بودند و به کار فرهنگ سازی پرداختند.
آمار رضایت خانواده ها به اهدای عضو از 10 در سال 84 الان به 70 درصد رسیده است ،در دنیا آمار عمل پیوند بالای 80 درصد است در خصوص پیوندهای کبد و کلیه ما هم همین آمار را داریم ،در مورد قلب و ریه آمار های ما در حال پیشرفت هستیم آمار موفقیت پیوند کبد و کلیه ما بالای 94 درصد است.
وی افزود: در کشور ما سه چهارم بیماران مرگ مغزی با اعضای مناسب برای اهدا به خاک سپرده میشوند در حالی که روزانه ۷ تا ۱۰ بیمار به علت نرسیدن عضو پیوندی فوت میکنند.
وی گفت: پارسال فقط 870 نفر از بیماران مرگ مغزی اهدای عضو شدند و مابقی با اعضای سالم به خاک سپرده شدند.
در این مراسم همچنین از اولین گیرندههای قلب، کبد، کلیه، ریه و پانگراس و کلیه به طور همزمان و خانم پیرزاده اولین فردی که با اهداء اعضای دختر خود به پنج نفر زندگانی بخشید، با اهدای لوح تقدیر شد.
در حاشیه این مراسم همچنین تفاهمنامه ای بین انجمن اهداء عضو ایرانیان و فدراسیون فوتبال ایران برای فرهنگسازی اهدای عضو در میادین ورزش به امضا رسید. بنابر همین گزارش در پایان این مراسم به مناسبت سالروز تولد دکتر ایرج فاضل پدر اهدای عضو ایران و سالها تلاش و کوشش برای فرهنگسازی و گسترش پیوند عضو در ایران با اهدای لوح از ایشان قدردانی به عمل آمد.
عضو انجمن پیوند ایران در گفتگو با خبرنگار نما:
روزانه حدود 7 الی 10 بیمار بدلیل نرسیدن عضو پیوندی از بین می روند / مرگ مغزی سالانه 5 تا 8 هزار نفر در كشور
كتایون نجفی زاده گفت: سالانه 5 تا 8 هزار مرگ مغزی در كشور داریم كه نیمی از آنها قابلیت اهدای عضو دارند ، یعنی چیزی حدود 3 هزار نفر باید به اهدا برسند.
۱۳۹۶/۳/۲