به گزارش نما به نقل از فارس، با به پایان رسیدن فصل تابستان و آغاز فصل نو بحثهای انتخاباتی در کشور داغتر شده است و در حالی که فقط هفت ماه تا انتخابات باقیست، رفتهرفته جمع نامزدهای ریاستجمهوری کاملتر میشود.
مسیر مشخص پیشروی اصولگرایان باعث شده در عین حال که آنها وحدت گفتمانی خود را حفظ کردهاند گزینههای مختلفی را نیز مطرح کنند.
این روزها نامهای ولایتی، حدادعادل، پورمحمدی، قالیباف، جلیلی، لنکرانی، فتاح و لاریجانی برای نامزدی در انتخابات بیش از پیش در محافل سیاسی و خبری مطرح است؛ نامهایی که هنوز هیچیک حضورشان را رسماً تکذیب نکردهاند.
در یک بازخوانی کلی فضای سیاسی کشور میتوان گفت اصلاحطلبان با فتنهای که بر سر کشور آوردند و اعتماد مردم را از خود سلب کردند دیگر امید زیادی به نتیجه انتخابات ۹۲ ندارند و از سویی دیگر پس از خانهنشینی محمود احمدینژاد و تغییر گفتمان و رویکرد دولت دهم تلاش این طیف نیز در هالهای از ابهام قرار دارد لذا ایجاد فضای دوگانه فتنه ـ انحراف باعث شده نامزدهای احتمالی انتخابات ۹۲ ناظر به چنین فضایی مطرح باشند.
در بخش اول این گزارش آخرین مواضع نامزدهای احتمالی انتخابات ریاستجمهوری ۹۲ مورد بررسی قرار گرفته و در ادامه آخرین برنامهها و رویکردهای انتخاباتی احزاب و گروهها مرور میشود.
*ولایتی: بعداً درباره انتخابات صحبت میکنم
حضور ولایتی اگر چه با اما و اگرهای بسیاری همراه است و حتی برخی وی را گزینه اصلی هاشمیرفسنجانی در طرح اجماع ملی قلمداد میکنند اما او در چند مراسم از اظهارنظر درباره نامزدیاش در انتخابات ریاست جمهوری یازدهم امتناع کرده و فقط اعلام کرده «فعلا قصد ندارم درباره انتخابات صحبت کنم و در این خصوص بعداً صحبت میکنم.»
* حداد عادل: احساس تکلیف کنم نامزد ریاست جمهوری میشوم
غلامعلی حداد عادل که یکی دیگر از گزینههای اصولگرایان است و دو حزب رهپویان و ایثارگران بیش از سایر گروهها بر کاندیداتوری وی تاکید دارند، حداد عادل هفته قبل تاکید کرد هنوز به این نتیجه نرسیده است که در انتخابات آینده ریاست جمهوری کاندیدا شود.
وی در عین حال گفت: اگر روزی احساس تکلیف کنم، همچنان که در انتخابات ریاست مجلس در همین دوره اتفاق افتاد، به میدان میآیم، حتی اگر بدانم که یک رأی بیشتر نخواهم آورد!
* پورمحمدی: حضورم زمان ثبتنام مشخص میشود
حجت الاسلام مصطفی پورمحمدی رئیس سازمان بازرسی کل کشور نیز یکی دیگر از نامزدهای احتمالی انتخابات ۹۲ است.
وی در گفت وگو با فارس در پاسخ به این سؤال که آیا شما در انتخابات ریاست جمهوری شرکت می کنید یا خیر، گفته بود که حتما در انتخابات ریاست جمهوری رای میدهم.
پور محمدی در پاسخ به این سؤال که آیا کاندیدای ریاست جمهوری خواهید شد یا خیر، اظهار داشت: وقت ثبت نام معلوم میشود که کاندیدا میشوم یا خیر.
* ناطقنوری داوطلب انتخابات ریاست جمهوری یازدهم نمیشود
اما علیاکبر ناطق نوری که اصولگرایان سنتی و طیفی از اصلاحطلبان بر کاندیداتوری وی اتفاقنظر داشتند و او را گزینهای مطلوب میدانستند چندی پیش مسئول دفترش به خبرگزاری فارس اعلام کرد که او نامزد ریاستجمهوری یازدهم نخواهد شد.
حجتالاسلام ناطقنوری عضو ارشد جامعه روحانیت مبارز پیش از این نیز در مهر ماه ۱۳۸۳ با رد کاندیداتوری خود در نهمین دوره انتخابات ریاستجمهوری اعلام کرده بود «انشاءالله تا روز قیامت هم برای هیچ انتخاباتی نامزد نخواهم شد».
اعلام خبر عدم نامزدی ناطقنوری در انتخابات آن هم از سوی دفترش باعث شد برنامه اصلاحطلبانی که بر روی این روحانی راست سرمایهگذاری کرده بودند با چالش مواجه شود و تلاش کنند دست به تکذیب آن بزنند.
* جهانگیری نامزدیاش در انتخابات یازدهم را رد نکرد
اسحاق جهانگیری عضو حزب کارگزاران و وزیر دولت خاتمی نیز از گزینههای مطلوب کارگزاران است وی در پاسخ به این سؤال که آیا نامزد انتخابات ریاستجمهوری میشوید یا خیر، گفت: فعلاً درباره این مسائل صحبت نمیکنم.
بر این اساس جهانگیری پیش از این نیز درباره ورود به عرصه انتخابات گفته بود، تا این لحظه فکر جدی درباره ریاست جمهوری نکردهام؛ البته نمیتوان گفت اصلا فکر نکردهام ولی هنوز به تصمیم نرسیدهام.
* کواکبیان: نامزدیم در انتخابات تا عید غدیر مشخص میشود
مصطفی کواکبیان دبیرکل حزب مردم سالاری هم که برخی اصلاحطلبان نزدیک به حزب منحله مشارکت و مجاهدین او را به عنوان اصلاحطلب قبول ندارند درباره نامزدیش در انتخابات گفته بود که برای کاندیداتوری در انتخابات ریاست جمهوری در عید غدیر موضعگیری میکنم و رویکرد اصلاحطلبان در انتخابات هم با ارائه طرح مناسک تا عید غدیر مشخص میشود.
* نجفی: نامزدیام در انتخابات آینده ریاستجمهوری شایعه است
محمدعلی نجفی از بنیانگذاران حزب کارگزاران و رئیس سازمان برنامه و بودجه در دولت خاتمی هم که گمانهزنیهایی برای نامزدی وی مطرح بود به فارس گفت: آنچه تا به حال از سوی برخی از دوستان یا رسانهها مطرح شده بر اساس گمانهزنیهای خودشان است و بحثی از طرف من یا تشکیلاتی در ارتباط با جریان اصلاحطلب وجود نداشته است و از نظر من شایعه است.
عضو شورای شهر تهران در پاسخ به این سؤال که آیا قصد نامزدی در انتخابات را دارید یا خیر، گفت: فعلا قصد ندارم بیایم و هیچ فکری نکردهام؛ از نظر من شایعه است.
* کمالی نامزد انتخابات یازدهم ریاست جمهوری میشود
خانه کارگر اولین تشکل سیاسی بود که روز یکشنبه رسماً نامزد انتخاباتی خود را مشخص کرد؛ حقپرستی عضو حزب اسلامی کار گفت: حسین کمالی با توجه به رایزنیهای صورت گرفته به صورت شفاف موافقت خود را برای حضور در انتخابات ریاست جمهوری اعلام کرد.
***
بر اساس این گزارش احزاب و جریانهای سیاسی که پس از شهریورماه برنامههای انتخاباتی خود را کلید زدهاند سعی دارند با تشکیل ستادهای انتخاباتی و رایزنی با نامزدهای مختلف خود را برای خرداد ۹۲ آماده کنند.
برخی احزاب جلسات اولیه خود و بحثهای مقدماتی را آغاز کرده و برخی دیگر نامزدهای خود را نیز قطعی کردهاند.
* آغاز جلسات جبهه پیروان با حضور عسگر اولادی
کریمی اصفهانی در گفتوگو با فارس از تدوین پیشنویس انتخاباتی جبهه پیروان با حضور عسگر اولادی خبر داد و گفت: زمانی که این پیشنویس نظر تمام اعضا را جلب کند نهایی میشود. البته جلسات احزاب جبهه پیروان بهصورت هفتگی ادامه دارد.
* ورود حزب موتلفه به مصداقها پس از کنگرهاش
حمیدرضا ترقی معاون بینالملل حزب موتلفه اسلامی در گفتوگو با فارس گفت: این حزب در راستای ورود به فعالیتهای انتخاباتی ریاست جمهوری هنوز بر روی هیچ گزینه و فرد خاصی به جمع بندی نرسیده است.
وی افزود: به طور حتم بعد از برگزاری کنگره، حزب موتلفه اسلامی در ۱۳ مهر به صورت مصداقی و با حمایت از یک چهره خاص فعالیتهای خود را به صورت رسمی آغاز خواهد کرد و در حال حاضر حزب موتلفه اسلامی از هیچ فرد و گزینه خاصی حمایت نمیکند.
* احتمال ورود مستقل جمعیت وفاداران
بوربور قائم مقام حزب وفاداران انقلاب اسلامی با بیان اینکه اگر همانند دور اول احمدینژاد جبهه پیروان نپذیرد که به شخص مقبول رای دهد، ما بصورت مستقل به انتخابات ورود میکنیم، گفت: ما برای رسیدن به نامزد مورد نظرمان ۱۰ مرحله نظرسنجی انجام میدهیم.
بوربور درباره برنامههای انتخاباتی حزب متبوعش اظهار داشت: ما نظرسنجی بین ۳۰ نفر که احتمال نامزدی و تایید آنها در انتخابات وجود دارد را آغاز کرده و تا انتخابات ۱۰ مرحله نظرسنجی داریم تا نتیجه لازم را بگیریم هرچند تا زمانی که شورای نگهبان کسی را تایید نکند ما نمیتوانیم نامزد خود را معرفی کنیم.
* آغاز فعالیت ستادهای انتخاباتی مشترک ایثارگران و رهپویان
سروری قائممقام جمعیت رهپویان انقلاب اسلامی درباره آخرین برنامههای رهپویان و ایثارگران گفت: فعالیتهای ستادهای انتخاباتی مشترک میان جمعیت ایثارگران و رهپویان انقلاب اسلامی در سراسر کشور آغاز شده است.
وی گفت: به طور حتم حداد عادل به عنوان یک چهره شناخته شده و قابل اعتماد در لیست انتخاباتی این جمعیت قرار خواهد داشت.
* جدول نامزدهای مدنظر اصولگرایان تحولخواه تکمیل شد
همچنین مجتبی شاکری عضو جمعیت ایثارگران با اشاره به «تکمیل جدول اسامی» نامزدهای مدنظر اصولگرایان تحولخواه گفت: مصداق مورد نظر با توجه به آرایش سیاسی کشور نهایی میشود.
شاکری با اشاره به جلسات منظم جمعیت ایثارگران و رهپویان گفت: این جلسات از گذشته هم وجود داشته و درباره مسائل سیاسی درباره آن بحث میشود اما اکنون انتخابات یازدهم ریاست جمهوری و شوراها از محورهای مهم این جلسات است.
* گزینههای انتخاباتی جبهه ایستادگی
همچنین حجتالاسلام حبیبی دبیرکل جبهه ایستادگی در گفتوگو با فارس از گزینههای احتمالی جبهه ایستادگی برای انتخابات یازدهم خبر داد. وی، ولایتی، قالیباف و رضایی را از گزینههای احتمالی ایستادگی برای انتخابات یازدهم عنوان کرد.
این جبهه نزدیک به محسن رضایی پیش از این نیز از کاندیداتوری احتمالی رضایی حمایت کرده بود.
*برنامه جامعه روحانیت مبارز و جامعه مدرسین
اما تشکل روحانی جامعتین که همواره در انتخابات مختلف همگام یکدیگر حرکت کرده و سعی داشتهاند شاخصهای نامزد مطلوب را مشخص کنند، احتمالاً در انتخابات ۹۲ نیز چنین قصدی دارند.
بر همین اساس مسئول دفتر جامعه مدرسین با بیان اینکه احتمال همکاری جامعه روحانیت مبارز و مدرسین در انتخابات سال ۹۲ وجود دارد، گفت: این تشکل با نزدیک شدن به ایام انتخابات شاخصهای کلی را مطرح خواهد کرد.
از سویی دیگر حجتالاسلام ابراهیمی عضو جامعه روحانیت مبارز درباره برنامه جامعه روحانیت مبارز گفته بود که کمیته انتخاباتی جامعه روحانیت مبارز به منظور تبیین راهکارهای انتخاباتی تشکیل شده است.
* برنامه جبهه پایداری برای انتخابات ریاستجمهوری
جبهه پایداری به عنوان تشکلی که بهگفته دبیر کل و سخنگوی آن با «رویکردی گفتمانی» و همزمان با انتخابات مجلس تشکیل شد این روزها به یکی از خبرسازترین جریانهای سیاسی کشور تبدیل شده است.
اخیراً با وجود برخی اخباری که درباره انشقاق این جبهه مطرح میشود، شورای مرکزی این جبهه با آیتالله مصباح یزدی و آیتالله خوشوقت بهعنوان اعضای شورای فقهی دیدار داشتند.
بر اساس این گزارش حجتالاسلام آقاتهرانی دبیرکل جبهه پایداری از نهایی شدن اساسنامه جبهه پایداری و تأیید آن توسط آیتالله مصباح یزدی به فارس خبر داده و گفته بود قرار است خط مشی و سیاستهای کلی این جبهه توسط شورای فقهی ترسیم شود.
دبیرکل جبهه پایداری با بیان اینکه سیاستهای کلی و خطمشی جبهه پایداری را شورای فقهی تعیین خواهد کرد، گفته بود که جبهه پایداری برنامه خود را برای انتخابات آتی ریاستجمهوری به طور رسمی آغاز نکرده است اما دیدارهای خود را با آیتالله مصباح یزدی دنبال میکند.
حجتالاسلام آقاتهرانی درباره انشقاق پایداری نیز گفته بود کسانی که چنین بحثی را مطرح میکنند، اطلاعی از جبهه پایداری ندارد. برای چی باید در جبهه پایداری انشقاق شود؟ آنهایی که آن را مطرح میکنند یا نمیدانند و یا خدای نکرده غرض دارند. باید مراقب باشیم عملمان برای پسند خدا باشد که اگر باشد موفق خواهیم شد.
* تشتت اصلاح طلبان و جنگ قدرت
در سوی دیگر اصلاحطلبانی قرار دارند که با وجود تحریم خاموش انتخابات مجلس اکنون و در آستانه انتخابات ریاست جمهوری دچار جنگ قدرت شدهاند.
اختلاف مجمع روحانیون و کارگزاران، اختلاف حزب مردمسالاری با جریانات اصلاحطلبی و همچنین تکروی عارف برای کاندیداتوری و مخالفتهای مکرر عبدالله نوری با حضور او و به طور کلی ناتوانی اصلاحطلبان برای رسیدن به یک استراتژی واحد، تصویری مغشوش و آشفته از این طیف را به تصویر میکشد که بیانگر سردرگمی این جریان پس از فتنه ۸۸ است.
با وجود تمام این تشتتها حمایت ویژه رسانههای اصلاحطلب از هاشمیرفسنجانی به فضای قدرتطلبانه این جریان رنگوبوی دیگری داده است. اصلاحطلبان که بهخوبی میدانند جز هاشمی در فضای سیاسی کشور «تکیهگاه» دیگری ندارند از این رو حمایت ویژه از هاشمی را در دستور کار خود قرار دادهاند.
«طرح اجماع ملی» که پیش از این از سوی هاشمیرفسنجانی مطرح شده و این روزها نیز دوباره بر سر زبانها افتاده به نوعی سعی دارد بین نیروهای متکثر یک وحدت چندپاره ایجاد کند. طرحی که به گفته بسیاری از کارشناسان سیاسی در فضای سیاسی کشور ناکارآمد است.حتی عسگر اولادی دبیر کل جبهه پیروان نیز که از طیف نزدیک به هاشمی محسوب میشود، طرح اجماع ملی را زیر سوال برده بود.
اسامی كاندیدا های احتمالی ریاست جمهوری
درحالی فضای سیاسی كشور برای انتخابات ریاستجمهوری آماده میشود كه برخی احزاب ستادهای انتخاباتی خود را تشكیل داده و نامزدهای احتمالیشان را نیز مشخص كردهاند.
۱۳۹۱/۷/۱۲