به گزارش نما، روز شنبه رجب طیب اردوغان رئیس جمهور ترکیه در نشست در شهر "کاستامونو" در شمال ترکیه با اشاره به آنچه تهدیدات شاخه نظامی حزب دموکراتیک سوریه(YPG) خواند، گفت: این گروه تروریستی برای ما تهدید است و ما دیروز هر چه در مقابله با داعش انجام دادیم، امروز برای مقابله با این گروه انجام میدهیم.
تهدید اردوغان به حمله بدون اطلاع به عفرین
وی سپس با اشاره به همکاری موفقیت آمیز ترکیه با ایران و روسیه در مبارزه با تروریسم در سوریه گفت: ترکیه در مسیر مقابله با YPG همکاری آمریکا را میخواهد، همانطور که با ایران و روسیه همکاری داشت.
رئیس جمهور ترکیه این جمله معروف خود را نیز تکرار کرد که "یک شب ناگهانی و بدون اطلاع میتوانیم بیاییم"
بر اساس گزارشهای منتشر شده طی روزهای گذشته هزاران نیروی نظامی ترکیه در مرزهای شمالی سوریه از "هاتای" تا "شرناخ" مستقر شده و آماده حمله به عفرین هستند.
همینطور سامانه موشکی "هاوک" از هفته گذشته در مرزهای شمالی سوریه مستقر شده است.
اهمیت عفرین برای ترکیه
کانتون عفرین در شمال غرب کشور سوریه قرار دارد و به عنوان سومین کانتون از منطقه خودخوانده فدرال کردهای سوریه(به همراه جزیره و کوبانی) قلمداد میشود.
این کانتون به دلیل دشواریهای ژئوپلیتیکی در چهار سال گذشته منفک از دو کانتون دیگر بوده و به نوعی همواره در محاصره نیروهای دیگر قرار داشته است. در مقطعی از سوی داعش و در مقاطع دیگر از سوی نیروهای مختلف معارض حکومت مرکزی و ارتش سوریه. در این میان، طی چهار سال گذشته همواره کانتون عفرین در مرزهای شمالی خود که در همسایگی با کشور ترکیه قرار دارد تحت سختترین نظارت و محاصره قرار داشته و در شرایط کنونی نیز آنکارا قصد دارد حمله همهجانبه را به این منطقه انجام دهد.
پس از عملیات "سپر فرات" از سوی ترکیه که در سال 2015 انجام گرفت و هدف اعلامی آن مبارزه با داعش بود، اما در واقع مقابله با کردهای سوریه و عقب راندن آنها به شرق رود فرات را دنبال میکرد، دولت ترکیه اعلام کرد که عملیات موسوم به "شمشیر فرات" که همان حمله به عفرین است را به زودی دنبال خواهد کرد. این اعلام با واکنش روسیه و آمریکا روبرو شد و در آن زمان ترکیه نتوانست علیرغم استقرار 7 هزار نیرو و تجهیزات سنگین در مرزهای شمالی سوریه دست به این اقدام بزند.
با نشست آستانه که در چهارمین دور آن به ترکیه این حق داده شد تا با تعدادی نیرو به ادلب وارد شده و امنیت آن را تامین کند، آنکارا مجدداً به فکر حمله به عفرین افتاده تا شکاف موجود بین کردهای شمال سوریه را حفظ کرده و مانع از تشکیل کانتون سراسری در این منطقه شود.
طی ماههای اخیر نیز کردهای سوریه به کمک آمریکا توانستند داعش را از رقه بیرون رانده و بر این شهر مسلط شوند که همین موضوع بر نگرانیهای ترکیه در قدرتگیری بیش از پیش کردهای سوری افزوده است.
حمله احتمالی ترکیه و لزوم توجه ایران و سوریه
به نظر میرسد که با افزایش قدرت کردهای سوریه از یکسو، مشروعیت نیم بند حضور ترکیه در ادلب(که البته با اعتراضات سوریه، ایران و روسیه مبنی بر ورود بیش از اندازه توافق نیرو و تسلیحات سنگین به این منطقه همراه بوده است) و افزایش تنشهای سیاسی داخلی، به زمان حمله ارتش ترکیه به عفرین نزدیکتر شدهایم که این موضوع نیازمند حساسیت بیشتر سوریه و ایران نسبت به این موضوع است.
منبع: تسنیم
احتمال حمله تركیه به عفرین سوریه
بر اساس گزارشهای منتشر شده طی روزهای گذشته هزاران نیروی نظامی تركیه در مرزهای شمالی سوریه از "هاتای" تا "شرناخ" مستقر شده و آماده حمله به عفرین هستند.
۱۳۹۶/۱۰/۱۳