نسخه چاپی

اختصاصی نما/ نگاهی به رمان «تذكره اندوهگینان» اثر حسام‌الدین مطهری

تذكره انسان معاصر

عکس خبري -تذکره انسان معاصر

در این رمان خواننده شتاب‌زده روزگار بمباران اطلاعات باید تلاش كند تا درنگ كند و بر خلاف كتبی كه خواننده می‌تواند به راحتی از روی جملات عبور كند باید در رمان «تذكره اندوهگینان» توقف كند و كلمه به كلمه و جمله به جمله اندیشه كند و خود را برانداز كند.

شبکه‌های اجتماعی، فضای مجازی و هزاران ابزار وقت پُر کن و بهتر است گفته شود میراننده وقت و زمان برای بشر امروز، مانند چاله‌ای بزرگ هرکسی را به درون خود می‌کشد و تنها راه فرار از آن تامل، درنگ و ایستادن است. یکی از راه‌های درنگ و تامل، مطالعه است. خواندن و خواندن، می‌تواند خواننده را از فرو افتادن به درون این چاله عمیق و تاریک نجات دهد.
حسام‌الدین مطهری در تازه‌ترین رمانش کاری کرده تا خواننده اندکی درنگ کند. اندکی بایستد و بهتر نگاه کند. در این رمان خواننده شتاب‌زده روزگار بمباران اطلاعات باید تلاش کند تا درنگ کند و بر خلاف کتبی که خواننده می‌تواند به راحتی از روی جملات عبور کند باید در رمان «تذکره اندوهگینان» توقف کند و کلمه به کلمه و جمله به جمله اندیشه کند و خود را برانداز کند. این خاصیتی است که رمان تازه حسام‌الدین مطهری که پیش از این با رمان «کلت ۴۵» او مواجه بودیم، دارد. خاصیتی که آینه‌ای روبه‌روی خواننده می‌گیرد تا خویشتن خود را در آن به نظاره بنشیند. این اتفاقی است که در آثار امروز کمتر می‌توان یافت و نویسنده با تلاشی چشمگیر توانسته آن را رقم بزند.
در این رمان خواننده با متنی موحدانه روبه‌رو است و این یک نکته مثبت در قیاس با متون ادبی روزگار کنونی است. متونی که اگر بی‌خدا نباشند لااقل با خدا نیستند. در این اثر خواننده می‌اندیشد که «زکجا آمده‌ام آمدنم بهر چه بود» و این یکی از وجوه ممتاز «تذکره اندوهگینان» است. مطهری در این رمان در واقع تصویری از سرگشتگی انسان نشان می‌دهد اما نکته‌ای که نباید ناگفته بماند این است که شاید نثر و زمان رویدادها ارتباطی با امروز نداشته باشد ولی در واقع خواننده با متنی نمادین روبه‌رو است که در لایه‌های زیرین آن در واقع خون معاصرت جریان دارد و خواننده می‌تواند به فراخور شخصیت خود با شخصیت‌ها روبه‌رو شود و آنها را همانندسازی کند. این ویژگی بی‌شک زحمت زیادی طلب می‌کرده و نویسنده برای ایجاد کردن آن از جان مایه گذاشته است. شخصیت اصلی این کتاب می‌تواند نمادی از انسان امروز باشد که نه مرکبی برای رفتن دارد و نه جانی برای ماندن.
اما این همه ماجرا نیست! نویسنده تنها به نشان دادن شرح حال یک انسان سرگشته و ملول دست نزده بلکه برای رهایی از این مسئله پیشنهاد هم ارائه کرده و خواننده را به آن مسیر دعوت کرده است. «عشق» آن چیزی است که شخصیت «عبدالله» با آن از روزمرگی نجات می‌یابد و به امید رسیدن به آن زنده است. عشقی که ویژگی‌های خاصی دارد که پاک بودن مهمترین وجه ممیزه آن از دیگر عشق‌هایی است که این روزگار ترویج و تبلیغ می‌شود.
رمان «تذکره اندوهگینان» اثر حسام‌الدین مطهری را نشر اسم منتشر و روانه بازار کتاب کرده است.

۱۳۹۶/۱۱/۱۱

اخبار مرتبط
نظرات کاربران
نام :
پست الکترونیک:
نظر شما:
کد امنیتی:
 

آخرین اخبار...