به گزارش نما، تهران به طور متوسط شب و روز 12 میلیون جمعیت دارد که شبش را با 9 میلیون و روزش را حتی تا 15 میلیون نفر سپری می کند. کلانشهری در پهنه 765 کیلومتری مربعی با چالش ها و مسائل بسیار که برخی از این مشکلات نیز سر بار معضلات کشوری در تهران است. اصلاح طلبان پس از 14 سال دوری کلید بهشت را از محمدباقر قالیباف تحویل گرفتند.
نکته جالب آنجاست که پیش از ورود به دو ساختمان مهم خیابان بهشت یعنی شورا و شهرداری، اصلاح طلبان تهران را ویرانه نامیدند. محمدجواد حق شناس، عضو کهنسال شورای شهر در یکی از جلسات اخیر شورا با صراحت و افتخار اعلام کرده بود که اولین نفر، او بوده که اصطلاح شهر سوخته را به کار برده بود!! وی در جلسه 24 بهمن ماه سال جاری در صحن شورا گفته بود: «نه در بوستانسازی، نه در حملونقل، نه در ترافیک و نه در حوزه های دیگر در دوره گذشته مشکل نداشتیم، چرا که آنها در این حوزهها بهتر میساختند.» مشخص نیست شهر سوخته اعضای اصلاح طلب شورای شهر دقیقا کجاست! حق شناس راست می گوید او دو خرداد امسال از واژه شهر سوخته نام برده بود:« شهری که به ما می خواهند تحویل دهند یک شهر سوخته است و ما بعد از شهر سوخته زابل اگر بخواهیم یک شهر سوخته دیگر نام ببریم تهران است.»
تنها چند ماه کافی بود تا روشن شود، شورا و شهردار اصلاح طلب چه ارمغانی برای تهران دارند. مقایسه عملکرد نجفی با شهردار سابق بدترین موضوعی که اصلاح طلبان در حال حاضر از آن وحشت دارند.
شهردار تهران در اولین گام در انتصاباتش صدای اصلاح طلبان را در آورد و چند روزنامه اصلاح طلب در دوماهگی شهرداری وی پیشنهاد استیضاح و برکناری او را دادند. زلزله تهران در 29 آذرماه همه چیز را ثابت کرد. شهردار تهران در زمان بحران ها بر حسب قانون مدیر بحران پایتخت نیز محسوب می شود ولی در آن شب پر استرس خبری از نجفی نبود. پیرمرد 67 ساله ساکن بهشت در آن روز شایع شده بود که در کیش است یا بر حسب اخباری دیگری عمل جراحی زیبایی کرده بود و به همین دلیل نمی توانسته از منزل خارج شود.
دانه های درشت برف که در اوایل بهمن ماه بر زمین تهران نشست، کار نجفی را سخت تر کرد.برف تهران را قفل کرد و در روزهای متمادی نه برف خیابانی جمع شد و نه کوچه ای. هزاران درخت به خاطر سنگینی برف و نتاکاندن آنها توسط شهرداری شکستند و عدم شن پاشی و نمک پاشی خسارات بسیاری بر جا گذاشت.
محمدرضا عارف رئیس شورای عالی سیاستگذاری به شدت به بی تدبیری شهرداری تاخت و نمایندگان مجلس خواستار توضیح شهردار تهران شدند.
آتش سوزی ساختمان برق حرارتی وزارت نیرو و حضور نجفی پس از 24 ساعت بر سر محل حادثه نشان داد شهردار نمی تواند مدیر میدانی خوبی باشد.
در چنین شرایطی که ضعف عملکرد شهردار تهران برای همگان ثابت شد، به نظر می رسد که دستور کار جدیدی برای تغییر زمین بازی در خیابان بهشت صادر شده است. روزنامه ها و رسانه های اصلاح طلب به ناگهان تغییر فاز داده و نجفی را در صدر اخبار خود قرار دادند. ویژه نامه ای 160 صفحه ا ی در دفاع از نجفی در روزنامه شرق به چاپ رسید که مروری بر آن نشان می دهد، شهردار هیچ دستاوردی نداشته تا به آن پرداخته شود و تنها با زبان اتهام زنی و سیاسی کاری خواسته است تا ضعف عملکردی نجفی را پنهان سازند.
در همین زمینه، صدور یک بیانه از سوی حزب اتحاد ملت در دفاع از نجفی و ایراد اتهام به اینکه شهردار جدید گوشه ای از فساد را بالا زده و به همین خاطر انتقادات فزونی گرفته، بسیار جالب توجه است. اتحاد ملت رقیب کاگزاران در شورا شناخته می شود. محمدعلی نجفی چندی پیش از حزب کارگزاران استعفا داده بود و روزنامه سازندگی وابسته به کارگزاران نیز در مطلب بلند و بالا وی را نواخته بود. نواختنی با این مضمون که نجفی به رفقایش پشت کرده و به سوی دیگران گرایش بیشتری دارد. منظور از دیگران اصلاح طلبانی بود که در احزاب دیگر یعنی اتحاد ملت حضور دارند.
چارچوب بازی جدید اصلاح طلبان علی رغم اختلافات درونی، تبدیل انتقادات در شهرداری تهران در حوزه های تخصصی، فنی و خدمات رسانی به موضوعات انتزاعی و سیاسی است. آنها به خوبی می دانند که در حوزه های تخصصی، نجفی حرفی برای گفتن ندارد و بر همین اساس برای نجات وی از استعفا یا برکناری می بایست با دوقطبی سازی سیاسی، محور نقدها را به سمت سیاست و رقابت سوق دهند.
پس از پروپاگاندای طیف حامی نجفی در رسانه ها، نوبت به اعضای شورای شهر رسید تا به طور کلی چارچوب وظایف شهرداری و شهردارش را عوض کنند. در زمانیکه رسانه ها و کارشناسان شهری از مدیریت ضعیف نجفی انتقاد می کردند، به ناگهان یکی از اعضای شورای شهر تهران عنوان داشته که شهردار تهران به دنبال شواف و کار اجرایی نیست! زهرا نژاد بهرام، در گفتگویی عنوان کرده: « قرار نیست شهردار تهران کارهای اجرایی انجام دهد، قرار نیست بلافاصله بعد از وقوع حادثهای کوچک شهردار تهران شال و کلاه کند و به محل حادثه برود اگر این چنین بود پس چرا مدیر و معاون انتخاب کرده است؟!»
تغییر 360 درجه ای انتظارات و توقعات از شهردار تهران توسط این عضو شورای شهر بسیار قابل تامل است. در حالیکه انتقادات به خاطر توقف پروژه های شهری که در حوزه وظایف شهردار و معاونانش! است، عدم توانایی نجفی در مدیریت بحران در زلزله و برف و به کارگیری بی رویه اصلاح طلبان در سازمان ها و ادرات شهرداری ، افزایش یافته است، عضو شورای شهر با تعریف جدید خود بار مسئولیت ها را از دوش نجفی برداشته است! حال آیا از چنین شورایی می توان انتظار پاسخگویی از شهردار را داشت؟
به هر حال آنچه مشخص است به کارگیری روش های نخ نمای رسانه ای و سیاسی برای اقناع افکار عمومی به خاطر ضعف عملکرد شهردار تهران است که در دستور کار اصلاح طلبان قرار گرفته است. شهروندان تهرانی بعد از 6 ماه در انتظار مشاهده برخی از جلوه های مدیریت جدید در شهر خود هستند ولی نشانی از آن تاکنون مشاهده نکرده اند. توقف خط 7 مترو، خرابی پی در پی پله های برقی سطح شهر، تاخیر آزاردهنده قطارهای مترو و افزایش اخلال در مسافرگیری در مترو، کند شدن پروژه هایی مانند تونل آرش – اسفندیار و بزرگراه شهید شوشتری، و .... بخشی از نابسامانی هایی است که شهر در ماههای اخیر گرفتارش شده است. در کنار این باید از تلاش اعضای شورای شهر برای تبیین پولی سازی تهران برای شهروندان نیز سخن گفت. طرحی که مدیریت جدید شهری به شدت به دنبال پیاده سازی آن برای اخذ عوارض چندبرابری از مردم تهران است. هزینه ای که به گفته مرتضی الویری، عضو شورای شهر برای تهرانی ها سالیانه 10 میلیون تومان می شود که بابت خدمات شهرداری باید پرداخت کنند و به تدریج باید شرایط را برای حکمرانی محلی مبتنی بر مالیات شهری آماده ساخت.
در مجموع علاوه بر انتقادات بنیادی در حوزه اجرایی نسبت به عملکرد نجفی وجود دارد، در میان اصلاح طلبان نیز بر سر حمایت از عملکرد نجفی اختلافات اساسی وجود دارد.از یکسو حزب کارگزاران قرار دارد که نقد نجفی را علنی ساخته و در سوی دیگر حزب اتحاد ملت که با توجه به پست هایی که اعضای منتسب به خود در شهرداری گرفته است، با دفاع از آقای شهردار با اقدامات سیاسی پرداخته است.
این دو حزب در شورای شهر بیشترین کرسی ها را از آن خود کرده اند و به مرور باید شاهد کشیده شدن دامنه اختلافات به صحن شورا نیز باشیم.
اما باید اذعان کرد سیاست اصلاح طلبان در دفاع صرف سیاسی از نجفی تنها برای کوتاه مدت نتیجه می دهد و در میان مدت و بلندمدت با افزایش نارضایتی شهروندان از عملکرد اجرایی و خدمات رسانی شهرداری که مستقیما با شهروندان در ارتباط است، دیگر نمی توان پشت بازی های سیاسی پنهان شد و در این میان قربانی اصلی شخصی خواهد بود که سکان هدایت شهر را بدون توجه و ارزیابی توانایی خود در دست گرفته است!
تغییر 360 درجهای وظایف شهردار تهران
كار در شهرداری تهران معجونی از اقدامات میدانی، عملیاتی و ستادی است و كار هریك از این موارد زمین بماند، شهردار نمی تواند به نحو احسن به خدمات رسانی برای شهروندان بپردازد.
۱۳۹۶/۱۲/۵