به گزارش نما، حجتالاسلام والمسلمین مرادی کارشناس علوم قرآنی درباره جایگاه صله رحم در اسلام گفت: صله رحم یکی از ویژگیهای اخلاقی است که اسلام به انجام آن دستور اکید فرموده است و یکی از فرمایشات نبی اکرم(ص) در خطبه شعبانیه مربوط به صله رحم است که میفرمایند: "وقار بزرگانتان را نگه دارید، به کوچکترها ترحم کنید و صله رحم انجام دهید."
وی در همین راستا افزود: در قرآن کریم کسانی که مخالف صله رحم هستند خداوند در سه جای کلام خود آنها را مورد لعن قرار میدهد. امام سجاد(ع) در یکی از روایتهای خود میفرمایند: "با کسانی که صله رحم انجام نمیدهند دوستی نداشته باشید، چون که این افراد در سه جای قرآن مورد لعن قرار گرفتهاند."
این کارشناس علوم قرآنی با اشاره به معنی "صله رحم" اظهار کرد: صله یعنی وصل و رحم یعنی کسانی که از یک رحم هستند. این دستورات در انجام دادن صله رحم برای داشتن رابطه با نزدیکان و اقوام است تا همدیگر را دوست داشته باشند. در واقع انجام صله رحم برای این است که مشکلی از مشکلات اقوام حل شود. امروزه صله رحم برای این نیست که کسی برای افطار به خانه یکی از اقوام برود و طرف مقابل به این درد مبتلا شود که مهمان آمده است و چگونه از او پذیرایی کند، بلکه در واقع قرار است با انجام عمل صله رحم سنگی از جلوی زندگی اقوام برداشته شود.
حجتالاسلام و المسلمین مرادی ادامه داد: در دستورات دینی ما این معنا نهفته است و سفارش شده است که باید به اقوام یعنی پدر و مادر و نزدیکان درجه یک احسان و نیکی کرد یعنی با انسانهای نزدیک و نزدیکتر صله رحم را بیشتر انجام داد. گاهی اوقات صله رحم به کمک کردن معنا میشود و گاهی به سلام دادن معنا می شود زیرا میتوان گفت صله رحم دارای مراتبی است.
وی با بیان اینکه انجام صله رحم برکاتی را برای انسان رقم خواهد زد، توضیح داد: یکی از برکات صله رحم طولانی شدن عمر انسان است و بلاها را از زندگی انسان دور میکند. افزایش رزق و روزی و برکات دیگر در زندگی مادی انسان و اجر و پاداش بسیار در آخرت از دیگر آثار صله رحم است. در یکی از روایتها آمده است اجر و پاداش انجام دهنده صله رحم بهشت است.
این کارشناس علوم قرآنی با اشاره به وجود روایتهای بسیار درباره انجام دهندگان و قطع کنندگان صله رحم بیان کرد: حضرت رسول(ص) در روایتی میفرمایند: "اگر کسی پنج درهم داشته باشد باید درهم اول را خرج پدر و مادر، درهم دوم را خرج زندگی و آسایش خود، درهم سوم را خرج اقوام، درهم چهارم را خرج همسایگان و درهم پنجم را برای خدا انفاق کند."
حجتالاسلام و المسلمین مرادی افزود: در فرمایش پیامبر اکرم(ص) یکی از برکات ماه مبارک رمضان این است که روزهدار به وسیله گرسنگی و تشنگی روزه میتواند به یاد تشنگی و گرسنگی روز قیامت بیافتد تا بتواند برای قیامت خود کاری انجام بدهد. ایشان میفرمایند به رحمهای خود صله انجام دهید. در دعاها و آیههای بسیاری آمده است که مومنین عمل صالح انجام میدهند، یکی از نتایج عمل صالح انجام صله رحم به ویژه به اقوام نزدیکتر است. صله رحم در ماه مبارک رمضان اهمیت بیشتری دارد به خصوص که بتوان از فقرا و نیازمندان دستگیری کرد.
وی با اشاره به حواشیهای احتمالی صله رحم اظهار کرد: صله رحم را باید تا جایی انجام داد که به دین و عقاید ما ضربهای وارد نشود، در دین ما سفارش شده است که در احترام به والدین هر جایی که آنها خلاف دین گفتند شما اطاعت نکنید اگرچه احسان کردن به پدر و مادری که زنده، مرده، کافر یا مسلمان باشند، واجب است.
این کارشناس علوم قرآنی خاطرنشان کرد: در روایت آمده است که یکی از عموزادگان امام سجاد(ع) به در منزل ایشان آمدند و به حضرت توهین کردند. امام سجاد(ع) فرمودند لباسهای من را بیاورید که میخواهم تلافی کنم. اطرافیان فکر کردند که ایشان همان کار را با عموزاده انجام خواهند داد، در حالی که امام به در منزل عموزاده رفتند و با مهربانی با او رفتار کردند؛ در واقع باید با کسی صله رحم کرد که قطع رحم کرده است اما باید تا جایی پیش رفت که لطمهای به دین وارد نشود و یا واجبی ترک نشود. اگر در صله رحم کسی به انجام گناه جریتر شود باید رابطه را قطع کرد.
اگر به دنبال عمر طولانی و روزی فراوان هستید، بخوانید
كارشناس علوم قرآنی گفت: حضرت رسول(ص) در روایتی میفرمایند: اگر كسی پنج درهم داشته باشد باید درهم اول را خرج پدر و مادر، درهم دوم را خرج زندگی و آسایش خود، درهم سوم را خرج اقوام، درهم چهارم را خرج همسایگان و درهم پنجم را برای خدا انفاق كند.
۱۳۹۷/۳/۹