انفجار بیروت و کشته شدن وسام الحسن، رییس اطلاعات نیروهای امنیت داخلی لبنان سبب آشفتگی و اعتراضات و اعتشاشات در خیابان های بیروت شد، صحنه ای که تداعی لبنان سال 2005 پس از ترور رفیق حریری و متشنج شدن روابط با سوریه بود.
روز جمعه بر اثر انفجار مشكوك يك دستگاه خودروي بمبگذاري شده در ميدان ساسين، منطقه مسيحينشين الاشرفيه، دست كم هشت نفر كشته و دهها نفر ديگر زخمي شدند، همچنين وسام الحسن رئيس بخش اطلاعات امنيت داخلي لبنان در اين انفجار كشته شد. الحسن از جمله شخصيتهايي بود كه نقش زيادي در كشف شبكههاي جاسوسي رژيم صهيونيستي داشت.
یک شبکه لبنانی در گزارشی اعلام کرد: خودروی بمب گذاری شده در انفجار اشرفیه که به کشته شدن رئیس اطلاعات نیروهای امنیت ملی لبنان منجر شد، هوندا CRV و سرقتی بوده است. شبکه تلویزیونی المستقبل لبنان به نقل از منابع امنیتی اعلام کرد: تحقیقات در موضوع ترور "وسام الحسن" رئیس اطلاعات نیروهای امنیت ملی لبنان همچنان در مرحله جمع آوری اطلاعات قرار دارد. کارشناسان امنیتی توانسته اند از بررسی بخشهایی از خودروی بمبگذاری شده که غیر قابل ذوب در اثر وقوع انفجار بوده، به نوع خودور پی ببرند.
پس از انفجار مهیب لبنان گمانه زنی ها در خصوص اهداف پشت پرده این حادثه بالا گرفت. کشاندن ناآرامی ها از سوریه به لبنان و متشنج کردن صحنه لبنان با اهدافی خاص شبیه به اتفاقاتی که هفت سال پیش پس از ترور رفیق حریری روی داد می تواند از دلایل این حادثه باشد تا فشاری مضاعف از سوی افکار عمومی لبنان علیه سوریه و براندازی بشار اسد شکل بگیرد. این در حالی است که همانند هفت سال پیش که معترضان به حضور نیروهای سوری در خیابان های لبنان دست به اعتراض زدند، اکنون هم معترضان علیه سوریه به خیابان ها آمده اند.
همچنین ممکن است این حملات و انفجارها در ادامه سناریوی نبش قبر ماجرای ترور رفیق حریری برای خلع سلاح حزب الله تدارک دیده شده باشد. از سوی دیگر با توجه به اینکه حدود 10 روز از سقوط پهپاد حزب الله در سرزمین های اشغالی می گذرد، به نظر می رسد رژیم صهیونیستی نیز با توجه به ضربه مهیبی که خورده است، در پی حملات تلافی جویانه باشد.
علی رزق، کارشناس روس در این خصوص این طور تحلیل می کند؛ در شرایط کنونی ببینیم چه کسی از این مسئله سود می برد؛ آیا دولت سوریه از این انفجار سود می برد؟ آیا حزب الله از این انفجار سود می برد؟ سوریه با این کار خودزنی کرده و خودش مورد ضرر واقع می شود. در شرایط کنونی این رژیم صهیونیستی است که از این مسئله ذی نفع می شود. حزب الله چند روز پیش از این مسئله پهپاد خود را به سرزمین های اشغالی فرستاد اما اسراییل نمی خواهد مستقیما با حزب الله درگیر شود، بنابراین غیرمستقیم حمله می کند و قصدش این است که حزب الله را از محور مقاومت خارج کند.
اصرار 14 مارس برای استعفای دولت
در همین حال اشرف ریفی، مدیرکل امنیت داخلی لبنان در مصاحبه با تلویزیون المستقبل تصمیم برای دفن وسام حسن را پس از مشورت با خانواده وی و سعد حریری عنوان کرد. مفتی سنی لبنان هم سه روز عزای عمومی اعلام کرد. گفته می شود کسی که وسام حسن را کشته، زمانی تحقیقات درباره مرگ رفیق حریری را به عهده داشته است. از سوی دیگر معترضان و مردان مسلح به این انفجار در مناطق سنی نشین لبنان روز شنبه به خیابان ها ریخته و با بلندگو از ماشین ها اعلام می کردند که دولت باید استعفا دهد. گروه 14 مارس نیز خواستار استعفای دولت شده است.
از سوی دیگر «نجیب میقاتی»، نخست وزیر لبنان از ترور «وسام الحسن»، رئیس بخش اطلاعات امنیت لبنان ابراز تاسف کرد و افزود: دولت پرونده ترور وسام الحسن را به دستگاه قضایی این کشور ارجاع می دهد. جریان 14 مارس به طور رسمی نخستوزیر لبنان را مقصر اصلی ترور وسام الحسن دانسته و خواستار استعفای فوری او شده بود. آقای میقاتی اعلام کرد که قصد دارد از سمتش کناره گیری کند اما نخست وزیر لبنان در پی نشست اضطراری روز شنبه گفت که میشل سلیمان، رئیس جمهور از او خواسته که به خاطر حفظ منافع ملی کشور در سمت خود باقی بماند.
سایت اسراییلی دبکافایل هم نوشت که این انفجار بی ثباتی را از سوریه به لبنان و از لبنان به اسراییل می کشاند. این در حالی است که رامین مخلوف، مشاور بشار اسد در می 2011 اعلام کرده بود اگر در سوریه ثبات نباشد، در اسراییل هم هیچ ثباتی نیست.
اغتشاش در تشییع جنازه
در همین حال تعدادی از شرکت کنندگان مراسم تشییع وسام الحسن از مقامات امنیتی لبنان که روز جمعه در بیروت ترور شد، برای تصرف کاخ نخست وزیری و بیرون کردن نجیب میقاتی به سمت کاخ نخست وزیری حرکت کردند. در این میان درگیری شدیدی بین نیروهای امنیتی و طرفداران حزب المستقبل شکل گرفت. فواد سنیوره نخست وزیر اسبق لبنان مردم را برای حرکت به سمت کاخ نخست وزیر تحریک کرده بود. وسایل و سلاح های سرد در دست آشوب گران از برنامه ریزی قبلی آنان برای آشوب حکایت دارد. در پایان مراسم تشیع رییس دایره اطلاعات نیروهای امنیتی لبنان، برخی از طرفداران گروه 14مارسی لبنان با سردادن شعارهای علیه دولت میقاتی، خواستار استعفای وی شدند. طرفداران گروه 14مارسی لبنان سپس به سوی ساختمان نخست وزیری واقع درنزدیکی مسجد محمد الامین واقع در وسط بیروت یورش بردند و با نیروهای امنیتی مستقر در محیط ساختمان نخست وزیری درگیری شدند. فؤاد سنیوره رییس فراکسیون المستقبل در مراسم تشیع پیکر وسام الحسن رییس اداره اطلاعات نیروهای امنیتی لبنان با حمله شدید علیه دولت نجیب میقاتی نخست وزیر لبنان گفت: این دولت مسئول جنایت ترور وسام الحسن است و به همین علت باید برکنار شود.
نیروهای امنیتی ابتداء سعی کردند با گاز اشک آور مانع از هجوم این عده به ساختمان نخست وزیر شوند ولی باشدت یافتن درگیری ها، نیروهای امنیتی مجبور به شلیگ گلوله شدند. طرفداران گروه 14مارسی لبنان دراین درگیری ها ضمن سردادن شعارهایی، خواستار استعفای دولت میقاتی شدند. در این درگیری ها برخی نیروهای وابسته به جریان 14 مارس با برافراشته کردن پرچم ارتش آزاد سوریه، به سوی نیروهای امنیتی مستقر در محیط ساختمان نخست وزیری سنگ پرتاب کردند و عده ای زخمی و مجروح شدند. این اقدام جریان 14 مارس و حزب المستقبل در حالی بود که جنازه الحسن هنوز دفن نشده بود.
آرامش برگشت
اما ارتش لبنان بلافاصله وارد عمل شد و کنترل اوضاع خیابان اطراف مقر نخست وزیری لبنان را در اختیار گرفت. سعد حریری و فواد سنیوره که با سخنانانشان هواداران خود را به اقدامات خشونت آمیز تحریک کرده بودند، پس از این حمله از آنها خواستند که به تجمع خود پایان بدهند و به منازل خود باز گردند اما گزارشهای حاکی است برخی از نمایندگان جریان المستقبل طرفداران خود را که نزدیک مقر نخست وزیری تجمع کردند، به حمله مجدد تشویق میکنند.
تعداد زیادی خمپاره به منطقه جبل محسن طرابلس (منطقه علوی نشین و موافق نظام سوریه) اصابت کرده که تاکنون اخبار از زخمی شدن یک فرد حکایت دارد؛ در مناطق مختلف طرابلس هم خودروهای زیادی در حال گشت زنی بوده و سرنشین های آنها تیر هوایی شلیک می کنند. خبرنگار شبکه العالم همچنین با اشاره به استقرار شمار بسیاری از نیروهای ارتش اطراف منزل نخست وزیر در طرابلس، از بسته شدن جاده ارتباطی اصلی جنوب لبنان به بیروت خبر داد. با استقرار گسترده نیروهای ارتش اطراف ساختمان دولت، نیروهای امنیتی سرانجام توانستند آشوبگران را از اطراف این ساختمان متفرق کنند.
همچنین همزمان با آغاز مجدد درگیری ها از سوی عناصر مسلح جریان المستقبل فرماندهی ارتش لبنان با صدور بیانیهای اعلام کرد که امنیت خط قرمز ارتش است و با قاطعیت در برابر ناآرامیها خواهد ایستاد. در منطقه "الشیاح" در جنوب بیروت نیز عناصر مسلح جریان المستقبل به سوی نیروهای ارتش تیراندازی کردند.
از سوی دیگر فرماندهی ارتش لبنان با صدور بیانیه ای ضمن ابراز همدردی با خانواده های شهدای لبنانی ترور شده و نیروهای امنیت داخلی لبنان تاکید کرد که از همان ابتدا بر آزادی مردم لبنان در ابراز ناراحتی تمایل داشته اما این ابراز ناراحتی باید بدون ضربه زدن به امنیت و ثبات داخلی انجام شود.
این بیانیه تاکید کرد که تحولاتی که در ساعتهای اخیر صورت گرفته است، ثابت کرده که بدون شک کشور در مرحله سخت و سرنوشت سازی قرار دارد و میزان التهاب در برخی مناطق لبنان به حد بی سابقهای افزایش یافته است. فرماندهی ارتش با تاکید بر اینکه امنیت در عمل و نه تنها در حرف خط قرمز ماست، تاکید کرد که هدف قرار دادن موسسات رسمی و تجاوز به مال و اموال عمومی و خصوصی نیز خط قرمز ارتش است.
مرکز فرماندهی ارتش لبنان از تمامی گروههای سیاسی خواست تا در موضع گیری های خود و تلاش برای بسیج کردن مردم هوشیار باشند، چرا که سرنوشت کشور در بوته آزمایش است، ارتش همچنین بر نقش خود در سرکوب اخلالگران امنیت کشور و حفظ آرامش داخلی لبنان تاکید کرد. بیانیه ارتش همچنین از تمامی شهروندان لبنان با طوایف مختلف خواست تا در این شرایط سخت نهایت درجه مسئولیت پذیری را داشته باشند و نگذارند اوضاع در دست افراد منفعل باقی بماند.
ورود اف. بي.آي به لبنان
اما سعد حريري در حالي كه پليس فدرال امريكا (اف بيآي) به پرونده ترور وسام الحسن ورود كرده است، تأكيد كرده است تا سرنگون كردن دولت نجيب ميقاتي از پاي نخواهد نشست. سعد حريري نخست وزير سابق لبنان و رئيس جريان المستقبل در تماس با هيلاري كلينتون وزير خارجه امريكا، لوران فابيوس وزير خارجه فرانسه و بان كي مون دبير كل سازمان ملل از آنان خواسته است تلاش خود را براي ساقط كردن دولت نجيب ميقاتي به كار گيرند. پس از اين تماسها كه گفته ميشود ناكام مانده است، سعد حريري در مقابل دوربينهاي تلويزيوني ظاهر شد و گفت: ما مجبور نيستيم مطابق برخي نصيحتها عمل كنيم و مصلحت لبنان در سقوط دولت است. حريري تأكيد كرد كه مخالفان دولت تا سقوط حكومت ميقاتي از پاي نخواهند نشست. روزنامه الشرق الاوسط نيز به نقل از منابع نزديك به حريري خبر داد كه نيروهاي معارض حضور در نشستهاي وزيران را تحريم و تصريح كردهاند: تا زماني كه دولت سقوط نكند در هيچ گفت و گو و بحثي شركت نخواهيم كرد و بر اين امر ثابت قدم خواهيم ماند. اما نجيب ميقاتي نخست وزير لبنان بعد از پايان برنامههاي خود در كاخ السرايا مقر نخست وزيري راهي مكه مكرمه شد تا مناسك حج را به جاي بياورد. ميقاتي پيش از سفر به مكه مكرمه پرونده ترور وسام حسن را به شوراي دادگستري لبنان واگذار كرد. نکته قابل توجه در مورد میقاتی این است که وی در طول دوره سه ساله نخست وزیری اش کار تجارت را همزمان انجام داده به طوری که طی سه سال 3 میلیارد دلار درآمد داشته است.
همچنین هيئتي از دفتر تحقيقات فدرال امريكا به بهانه تحقيق در اين زمينه به بيروت ميرود تا سريال دخالتهاي امريكا در امور لبنان ادامه يابد. اشرف ريفي، مديركل گروههاي امنيت داخلي لبنان اظهار داشت هيئتي از دفتر تحقيقات فدرالي امريكا اف. بي. آي طي چند روز آينده وارد لبنان خواهد شد. هدف از سفر اين هيئت امريكايي كمك به روند تحقيقات درباره ترور وسام الحسن رئيس سابق بخش اطلاعات و امنيت داخلي لبنان است. توافق درباره سفر اين هيئت امريكايي پس از ديدار ريفي با مسئولان امنيتي سفارت واشنگتن در بيروت صورت گرفت و دادستان كل استيناف نيز با كمك امريكا به تحقيقات درباره ترور وسام الحسن موافقت كرده است.
راديو صداي روسيه: اسرائيل در پشتپرده ترور است
راديو دولتي صداي روسيه در گزارشي به نقل از منابع خبري رژيم صهيونيستي و لبناني از دخالت اسرائيل در مرگ وسام حسن، رئيس دايره اطلاعات امنيت داخلي لبنان خبر داد. صداي روسيه خاطرنشان كرد: حسن و دايره اطلاعات امنيت داخلي لبنان نقش مهمي در كشف ۱۵ گروه جاسوسي اسرائيل در لبنان و دستگيري عوامل جاسوسي اسرائيلي بازي كرد.
عبدالله الخير، تحليلگر سياسي لبناني در اين رابطه می گوید: چند معما پيرامون ترور الحسن وجود دارد كه از آن جمله سفر اخير وي به آلمان و فرانسه است. به رغم سفر حسن به خارج از كشور، در واحد مرزباني لبنان در فرودگاه بيروت ورود وي به كشور قيد نشده است، در حالي كه محال است ژنرال امنيتي بدون اطلاع مرزباني كشور را ترك كرده باشد. كارشناسان بر اين عقيدهاند كه وسام الحسن در مرز تركيه و سوريه كشته شده است و پس از مرگ وي تصميم گرفته شد از جسدش براي اهداف سياسي استفاده شود. حتي اگر اين احتمال پذيرفته شود كه حسن به طور مرموز به لبنان بازگشته است، چرا بقاياي جسدش وجود ندارد و تنها ساعت و اسلحه كمري وي در محل انفجار بمب يافت شده است. نكته مبهم ديگر در مرگ حسن اين است كه چرا پس از مرگ وي شمار زيادي در حالي كه پرچمهاي كردستان، فرانسه و تشكل ارتش آزاد سوريه را در دست داشتند در خيابانهاي بيروت تظاهرات كردند و اين افراد چه ارتباطي با وي داشتند؟ با اطمينان ميتوان گفت حسن اطلاعات گستردهاي در باره تحولات كشورهاي عربي و نيز بانيان بحران در سوريه در اختيار داشت و ميدانست چه كساني در پشت چهرههايي كه در خاورميانه فعاليت ميكنند، قرار دارد.
محمدی: سناریوی نبش قبر رفیق حریری "خودزنی" بود
برای تحلیل دقیق تر موضوع به سراغ هادی محمدی، کارشناس ارشد مسائل خاورمیانه و لبنان رفتیم. این کارشناس مسائل خاورمیانه ترور «وسام الحسن»را تکرار سناریوی حوادث سال ۲۰۰۵ و ترور رفیق حریری در لبنان خواند که بخشی از اولویتهای رژیم صهیونیستی و اساس استراتژی آمریکا در منطقه به عنوان استراتژی هرج و مرج سازنده است.
آقای محمدی ترور وسام الحسن و انفجار مهیب بیروت چه پیامدهایی دارد؟
این ترور تکمیل زنجیره رویدادهای امنیتی است که هم در لبنان دارای سابقه بوده و هم در منطقه. نوع برخورد سیاسی با این رویداد از سوی برخی بازیگران داخلی لبنان، منطقه و فرامنطقه و تلاش برای متهم کردن طرفهایی مشخص، یادآور رویداد سال 2005 است که در آن رفیق حریری نخست وزیر وقت ترور شد. ترور الحسن تکرار سناریوی رفیق حریری در لبنان است که بخشی از اولویتهای رژیم صهیونیستی و اساس استراتژی آمریکا در منطقه به عنوان استراتژی هرج و مرج سازنده است. آنها از طریق مشغول کردن کشورها به رویداد مهم منطقهای مانند آنچه در سودان گذشت، تلاش میکنند تا پتانسیل ملی کشورها را فرسایش داده و رویکرد اصلی خود یعنی ایجاد سلطه و هژمونی با هزینه کمتر را پیش برند. ترور حسن از ظرفیتهای کافی در سطح حریری برخوردار نیست، اما همه مشخصههای اتهام زنی و ماهیت کارکردی این ترور کاملا در چارچوب منافع رژیم صهیونیستی و آمریکا و مدیریت تحولات در لبنان و سوریه قرار دارد.
زمانی که پهپاد حزبالله شوک استراتژیک به رژیم صهیونیستی وارد کردند و برنامههای مانور مشترک با آمریکا را تحت الشعاع قرار میدهند، این اتفاق رخ داد تا سایهای باشد بر موج روانی که پهپاد حزبالله ایجاد کرده است. یکی از کارکردهای پرواز پهپاد حزبالله بر فراز سرزمینهای اشغالی این است که همه توجهات را بار دیگر به رژیم صهیونیستی و ضعف این رژیم جلب کرد. رژیم صهیونیستی و آمریکا برای خروج خود از بنبستهای لبنان، سوریه و عراق فرار رو به جلو را با ترور الحسن سامان داده است.
طرفهای وابسته به رژیم صهیونیستی، ارتجاع عرب و آمریکا علنا در سیاستهای استکباری غرق شده و کارکرد وجودی آنها تنها در این راستا به پیش میرود. اگر چه ممکن است این افراد مدتی را به جنجال سیاسی در مورد این رویداد سپری کنند اما موضوع مهم این است که آنها مقبولیت خود را به عنوان مزدور رژیم صهیونیستی و آمریکا در لبنان از دست میدهند.
با توجه به اینکه به زمان انتخابات در نهادهای مختلف لبنان نزدیک می شویم، آیا اغتشاشات اخیر در لبنان به این مسئله ارتباط دارد؟
با توجه به اینکه انتخابات شهرداری پیش روی لبنان و اختلاف بر روی قانون انتخابات وجود دارد و همچنین بن بستی در مورد حکومت میقاتی در فضای لبنان شکل گرفته است، فضای امنیتی به سمتی برده شده که 14 مارس از آن برای بهرهبرداری و زمینه سازی برای جلب آراء مردم در انتخابات شهرداریها و کسب ظرفیت سیاسی برای کنار زدن حکومت میقاتی دنبال کنند. آقای سعد حریری سعی می کند بیشترین رأی را بعد از ریزش شدید طرفدارانش در محیط داخلی به دست آورد واز مبنای قانون 1960 استفاده کند؛ در صورتی که گروه های دیگر تمایل آشکاری دارند که آن قانون باید به روزرسانی شود و از قانون نسبی در مناطق مختلف استفاده بشود.
این واقعه درست در زمانی اتفاق میافتد که «سمیر جعجع» تحت فشار و انزوای ارکان مارونی تحت عنوان کمیته حکمایی به ریاست کاردینال مارونیهای لبنان قرار دارد و این ترور کمک میکند که خروج از بن بست شکل گرفته برای سمیر جعجع از یک سو و جریان 14 مارس از سوی دیگر محقق شود. باز هم عرض می کنم این رویداد تکرار یک سناریوی مضحک است که برای افکار عمومی لبنان آشکار شده است.
به نظر شما با توجه به اوضاع منطقه و منافع بازیگران منطقه ای در موضوع سوریه تاثیر این حادثه بر مسئله سوریه چیست؟
آن چیزی که در گذشته اتفاق افتاده و موجب شد حسام حسن را مورد اقدام تروریستی قرار گیرد که این ترور از طرف نیروهای ملی، مستقل و انقلابی در لبنان هم محکوم شده به جهت زمانی و به جهت نوع واکنش هایی که بر آن شکل گرفته قابل تحلیل و تفسیر است. به جهت زمانی این اتفاق زمانی رخ می دهد که شرایط داخلی سوریه از نگاه پروژه جنگ سازی حامیان تروریست ها به یک نقطه بن بست رسیده و باید در آنجا یک آتش بس و یک توقف درگیری شکل بگیرد و درواقع می توانیم بگوییم پروژه براندازی نظامی آقای بشار اسد به شکست رسیده است. از طرف دیگر این اتفاق زمانی می افتد که پهپاد حزب الله مهم ترین رکن استراتژی رژیم صهیونیستی را هدف قرار می دهد و قدرت این رژیم در تأمین امنیت و یا مقابله با تهدیدات را با سؤال جدی مواجه می کند. از سوی دیگر این حادثه در زمانی بود که پروژه افشا شده و رسوای ترور رفیق حریری بعد از فراز و نشیب های فراوان کارکرد خود را از دست داده و برای منفعل کردن جریان مقاومت منطقه یعنی حزب الله و دولت سوریه نیازمند یک حادثه آفرینی جدید است.
به جهت نوع رفتار، رفتار سیاسی و رسانه ای و خبرسازی این حادثه بسیار شباهت دارد به نوع رفتارها و خبرسازی هایی که در پرونده رفیق حریری شکل گرفت. در آن زمان هم عده مشخصی که شامل رفیق حریری و مجموعه وابسته به مرتجعین و رژیم صهیونیستی یعنی دانیل بلمار به شکل هماهنگ سوریه و بشار اسد را متهم به ترور کردند و بنگاه های مشخص خبررسانی در منطقه و فرامنطقه مثل الجزیره، العربیه و در واقع بلندگوهای ارتجاع منطقه ای هم یکصدا دولت سوریه و بشار اسد را متهم می کردند. در پرونده رفیق حریری کاملا برای افکار عمومی و منطقه ای مشخص شد که این یک اقدام و اولویت صهیونیستی و یک راهبرد براندازی آمریکا برعلیه دولت سوریه بوده وفیلم پرواز پهباد رژیم صهیونیستی هم بر فراز مسیرهایی که رفیق حریری در بیروت و از بیروت تا جنوب صیدا را که در حرکت بود، به نمایش گذاشته و این پرونده در واقع یک پرونده نخ نما شد. علیرغم اینکه برخی مسئولین دولت لبنان مثل دستگاه امنیت داخلی، یا رجال سیاسی مثل حریری و سمیر جعجع تلاش کردند که از این مسئله بهره های خودشان را در چارچوب سناریوی آمریکایی-صهیونیستی ببرند، ولی ناکام ماندند.
در این موقعیت یک اقدام خودزنی جدید برای تولید شرایط لازم برای مدیریت تحولات سیاسی و امنیتی هم در لبنان و هم در سوریه از سوی اینها احساس نیاز شده و با این خودزنی جدید تلاش می کنند پرونده های مرده را زنده کرده و از روش های سوخته و ناکارآمد مجددا بهره برداری کنند.
مجموعه مؤلفه هایی که گفته شد، نشان می دهد که ابزارهای اسرائیلی برای تغییر اولویت و توجه منطقه از رژیم صهیونیستی به یک محیط ثانویه و مجموعه جدید، نیازمند خودزنی جدیدی هستند؛ با اینکه آقای حسام الحسن خدمات فراوانی را برای اجرای سناریوی آمریکایی-اسرائیلی در پروژه رفیق حریری عهده دار بوده و در اقدامات فراقانونی حتی جریان های سلفی افراطی که در اردوگاه نهرالثالث و یا در باند میلیشیایی آقای رفیق حریری همراه بودند به استخدام دستگاه امنیتی وپلیس لبنان درآورد و این مخالف رویه هایی است که در خصوص استخدام های جدید به کار گرفته می شود. آنها قصد دارند نقطه ثبات جدید سوریه، از طریق استراتژی هرج و مرج که طی یک دهه گذشته در منطقه جاری و ساری بوده مجددا با التهاب در مرزهای سوریه همراه شود. آنها می خواهند با این التهاب جدید پتانسیل جدیدی را وارد سوریه کند و از زمان توقف درگیری ها در سوریه بیشترین بهره حاصل شود؛ تا اینکه تعداد بیشتری جریان های تروریستی از مرزهای لبنان عبور کرده و به داخل سوریه بروند و درگیری و جنگ را با یک انرژی جدیدی در سوریه آغاز کنند.
آیا این سناریو در بعد بین المللی با اقبال عمومی مواجه شد؟ کشورهای غربی چقدر با این سناریو همکاری کردند؟
مسئله مهم در اینجا تفکیک قائل شدن میان بازیگران محلی و منطقه ای و بین المللی است. در بعد منطقه ای آنچه عربستان و 14 مارس دنبال می کنند ساقط کردن بشار اسد است اما از این سناریو این نتیجه حاصل نمی شود. در اتفاق جدید برخلاف ترور رفیق حریری در سال 2005 رفتار رسانه ای، بسیج مردمی و اتهام زنی انجام شد، اما عاملان نتوانستند ظرفیت سازی کنند. در اتفاق قبلی مشخص بود که بازیگران بین المللی با هم هماهنگ عمل می کنند اما در این بازی معلوم شد بازیگران منطقه ای و محلی مثل عربستان هماهنگی لازم را انجام دادند تا یک موج علیه سوریه شکل بگیرد اما از طرف غربی هماهنگی دیده نشد. چرا که غربی ها معتقدند جابه جایی این پازل در شرایط فعلی در منطقه به منافع آنها کمکی نمی کند. اکنون غربی ها از موضع قبلی شان در مورد اسد هم عقب نشینی کرده اند و حتی برای دوره انتقالی بشار اسد را پذیرفته اند. اینجا همان نقطه تقابل منافع بازیگران منطقه ای و بین المللی است که سناریوی انفجار بیروت را ناکام گذاشته است.
گروه 14 مارس در صورتی می توانست از این سناریو برای خود فرصت سازی کند که هم ظرفیت داخلی و هم ظرفیت خارجی را به کار گیرد. اگرچه تلاش شد از طریق تحریک عواطف مردمی و بخشی از جامعه سنی لبنان یک پتانسیل ایجاد شد تا با تحریک بسیج عمومی یک رای سیاسی برای 14 مارس در انتخابات به ارمغان بیاورد اما ناهماهنگی در بعد بین المللی این سناریو را ناکام گذاشت.
در سال 2005 به وضوح یک تعدادی پیش از اینکه هیچ علائمی از دخالت بشار اسد وجود داشته باشد، موضع گیری کرده و گفتند که ترور حریری کار اسد است. رسانه های همسو مانند العربیه، بی بی سی و ... هم با هماهنگی کامل فضای سنگینی ایجاد کردند تا یک برداشت حقوقی ایجاد شود اما سرانجام سال 2009 سعد حریری صراحتا اعلام کرد که کار بشار اسد نبوده است. همه اینها پرده از سناریویی برمی دارد که مشابه آن نیز امروز در صحنه بیروت دیده شد.
امروز ژنرال ریفی به دنبال آن است تا با دعوت از اف.بی.آی از این مسئله به یک بامبول حقوقی درست کند و بشار اسد و حزب الله را مقصر جلوه دهند. اما نکته دیگری که باید در مورد لبنان متذکر شوم این است که در لبنان وقتی دو روز از یک واقعه می گذرد، آن واقعه سابقه محسوب می شود.
روزنامه شما
آتش زير خاكستر پس از 7 سال شعله ور شد
احضار روح رفیق حریری برای خلع اسد
در سال 2005 به وضوح یك تعدادی پیش از اینكه هیچ علائمی از دخالت بشار اسد وجود داشته باشد، موضع گیری كرده و گفتند كه ترور حریری كار اسد است.
۱۳۹۱/۸/۳