زهرا طاهرزاده- روزهای بالاوبالاتر رفتن قیمت سکه و ارز روزهای تزلزل برخی از خانواده ها بود، عدهای خیلی ساده دادخواست طلب مهر را با نرخ طلا و سکه تنظیم کرده و بلافاصله اقدام به اجرای آن گذاشتند این مسئله باعث شد سبب شد تا توجه
رسانه ها به موج تازه دریافت مهریه جلب شود و حتی نامه آیتالله مکارم شیرازی به ریاست قوه قضائیه در خصوص زندان مهر مبین نگرانیهایی بیش از گذشته در این زمینه بود.
اینکه دختران و زنان نگاهی معاملهگرانه به مهر دارند یک سوی موضوع است و سمت دیگر ماجرا فرهنگ نادرست سوداگری در بریدن مهریه توسط والدین دختر و پذیرش آن از سوی خانواده طرف مقابل است. بررسی آسیب های این نگاه مسئله ای است که فاطمه باقری کارشناس خانواده درباره چرایی شکل گیری آن معتقد است و میگوید:« نگاه سوداگرانه و بازاری به مسئله ازدواج و مهریه تقریبا در دو دهه اخیر رواج قابل توجهی پیدا کرد و این ناشی از برخی از فرهنگهای التقاطی غلط بود که می گفت مهریه می تواند ضامن زندگی و بقای آن باشد، این درحالی است که اگر زندگی محکوم به فروپاشی شود آن هم با دلایلی مانند طلاق و نظایر آن، افراد بدون آنکه مهر خود را مطالبه کنند به زندگی پایان می دهند و به قول قدیمی ها مهرشان را حلا و جانشان را آزاد
می کنند، بخشی از ماجرا هم به چشم و هم چشمی مرتبط میشود وقتی در خانوادهای سنت غلط مهر بالا رواج پیدا میکند افراد در مارتنی ناپسند شرکت میکنند تا مبادا عقب بیافتند و همین بار روانی منفی به دختر و طرفین تحمیل می کند، دلشوره و نگرانیهایی که ممکن است به دلیل برهم خوردن پیوند بر دو طرف عارض بشود و بسیاری امور دیگر تنها یک گوشه از ماجرای تلخی است که در اثر فرهنگ غلط به وجود آمده است، فرهنگی که باعث شده پسران مجرد در کنار نگرانی های خرج و برج ازدواج، یک نگرانی دیگر به نام مهریه و پرداخت آن داشته باشند و دختران نیز به دلیل برخی از تفکرات غلط خانواده ممکن است درگیر ازدواج دیرهنگام شوند.»
اما تأثیر نگاه خرید و فروشگرانه به پدیده مهریه و فروپاشی خانواده ها در اثر آن باید به خانواده ها تذکر داده شود، از سوی دیگر سیستم قضایی نیز با اتخاذ تدابیر مناسب در زمینه مهریه و نوع پرداخت آن که البته تدابیری نیز در این زمینه اتخاذ شده است می تواند در این حوزه گام بردارد.
در حال حاضر بنا بر اعلام مراجع رسمی قضایی افرادی هستند که نه با صداقهای نجومی بلکه به واسطه تعهد مهریههای20 سکهای و ۳۰ سکهای در پرداخت همین میزان دچار مشکل شده و با وجود بالا رفتن ارزش ریالی این دست از کابینها روانه زندان میشوند. هم اکنون ۳۶۰۰ نفر به دلیل بدهی مهریه همسرشان در زندان هستند. حمایت از زندانیان مهریه در اولویت ستاد دیه نیست. مساعدت این ستاد در قبال زندانیان مهریه بیشتر جنبه معاضدتی دارد تا این افراد که با اراده کامل و سلامت روانی زیر بار این دست از تعهدات مالی رفتهاند با ارائه دادخواست اعسار خود بنا به تمکن مالی و موقعیت اجتماعی به صلاحدید قاضی صالح میزان بدهی خود را به همسرانشان تعدیل یا تقسیط نمایند.
اما یک تدبیر دیگر نیز می توان در این زمینه اتخاذ نمود باید از طریق یک حرکت فرهنگی نرم و با اتکا به رسانه ها عدد سکههای مهریه را به مهرالسنه یعنی حدود ۱۴ سکه کاهش داد، در غیر این صورت با آسیبهای متعددی مواجه خواهیم شد. در برابر این نگاه، البته این امر با مخالفتهایی نیز روبه رو خواهد شد زیرا بحث عدد سکه مهریه بحث ثانویهای است و تا سبک زندگی اصلاح نشود و زمینه را برای توازن میان زن و مرد به عنوان همسفران بهشت مهیا نکنیم ورود به حوزه مهریه و بالا و پایین کردن سقف آن هیچگونه توجیهی ندارد و مؤثر نخواهد بود. بنابراین تغییر در سبک زندگی در کنار فعالیتهای فرهنگی برای رسیدن به مهرالسنه میتواند علاوه بر تسهیل امر ازدواج مانع فروپاشی خانوادهها و حضور مردان غیرمستطیع در زندانها شود.
مهریه ترس و مانعی برای ازدواج

تأثیر نگاه خرید و فروشگرانه به پدیده مهریه و فروپاشی خانواده ها در اثر آن باید به خانواده ها تذكر داده شود، از سوی دیگر سیستم قضایی نیز با اتخاذ تدابیر مناسب در زمینه مهریه و نوع پرداخت آن كه البته تدابیری نیز در این زمینه اتخاذ شده است می تواند در این حوزه گام بردارد.
۱۳۹۷/۸/۲۹

