به گزارش نما، روند تحقیقات استیضاح ترامپ از هفته آینده وارد مرحله تازهای خواهد شد. بعد از دو هفته که کمیته اطلاعاتی مجلس نمایندگان آمریکا به برگزاری جلسات استماع علنی برای پیشبرد این تحقیقات پرداخت، اکنون کمیته قضائی این مجلس اعلام کرده از هفته آینده نخستین جلسات استماع خودش را در راستای همین هدف کلی برگزار خواهد کرد.
اخبار بینالملل- «جرالد نادلر»، رئیس کمیته قضایی مجلس نمایندگان با بیان اینکه جلسات استماع این کمیته از روز ۴ دسامبر (۱۳ آذرماه) آغاز میشود هدف این جلسات را تمرکز بر «زمینههای قانونی استیضاح رئیسجمهور» عنوان کرد.
نادلر گفت: «این جلسات استماع فرصتی برای بحث درباره زمینههای قانونی استیضاح خواهد بود و علاوه بر آن به بررسی مقاصد بانیان استیضاح را از مفاهیمی مانند " جرائم و بزهکاریهای سنگین" خواهد پرداخت.»
رئیس کمیته قضائی از ترامپ که قبلاً ادعا کرده مجلس نمایندگان آمریکا رویه عادلانهای در قبال او پیش نگرفته هم دعوت کرد در جلسههای استماع حضور پیدا کند.
او گفت: «ترامپ میتواند دست به انتخاب بزند: میتواند از این فرصت استفاده کرده و در جلسات استماع نماینده داشته باشد و یا اینکه میتواند شکایت درباره این فرایند را کنار بگذارد. من امیدوارم او همانند سایر روسای جمهور قبل از او مشارکت در این تحقیقات را چه به صورت مستقیم یا از طریق مشاورش انتخاب کند.»
دادگاهی در آمریکا روز دوشنبه حکمی صادر کرد که به صورت بالقوه حتی میتواند پای شخص «دونالد ترامپ» را هم به جلسات تحقیقات کنگره باز کند.
حکم دادگاه منطقهای واشنگتن پس از آن صادر شد که «دونالد مکگان» مشاور سابق کاخ سفید در دولت ترامپ، در پاسخ به احضاریه کنگره برای ادای شهادت در روند تحقیقات استیضاح، از کمیته قضایی مجلس نمایندگان به دادگاه شکایت و عنوان کرد که بر اساس قانون الزامی به حضور در این جلسات ندارد.
با این حال، در حکم دادگاه عنوان شده است که «کسی بالاتر از قانون قرار ندارد» و هیچیک از مقامهای دولت آمریکا از جمله شخص رئیسجمهور از احضار برای همکاری با تحقیقات کنگره مصون نیستند.
در بخشی از این حکم بیش از ۱۰۰ صفحهای، گفته شده است که هیچ مبنایی برای این ادعای کاخ سفید که مقامهای دولتی «کاملا از پذیرش ادای شهادت در کنگره مصون هستند»، نیافته است. به موجب این حکم، مقامهای کاخ سفید باید از احضاریههای کنگره تبعیت کنند، حتی اگر «رئیسجمهور به صراحت به این مقامها دستور داده باشد که از آن پیروی نکنند.»
روزنامه «واشنگتنپست» این حکم را در چارچوب منازعات میان کنگره و دولت در زمینه تفکیک قوا، «تاریخی» توصیف کرده است.
شبکه «سیانان» هم در گزارش خود از این تصمیم با عنوان «حکمی بزرگ» و یک «پیروزی بزرگ برای دموکراتها» یاد کرده که میتواند بر روند استیضاح «اثر مهمی» داشته باشد. «ارین برنت» خبرنگار این شبکه میگوید این حکم «در را برای آنکه رئیسجمهور ترامپ شخصا با ادای سوگند شهادت دهد، میگشاید.»
برنت میافزاید: «این میتواند دریچههای سیل را برای ورود دیگر شهود کلیدی تحقیقات استیضاح مرتبط با پرونده اوکراین، باز کند. از جمله "میک مولوینی" سرپرست کارکنان کاخ سفید، "مایک پامپئو" وزیر خارجه و "جان بولتون" مشاور سابق امنیتی ملی. همه آنها را میتوان مجبور [به ادای شهادت] کرد.»
در بخشی از حکم با استناد به حکمی که چند سال پیش در پروندهای دیگر صادر شده، در مورد شخص ترامپ آمده است که «حتی در ارتباط با این مجادله که شخص رئیسجمهور از مصونیت کامل از ادای شهادت برخوردار است»، دادگاه به نتیجهای مخالف این ادعا رسیده است. این حکم تصریح میکند که رئیسجمهور، «پادشاه نیست» و نمیتواند خود یا مقامهای کاخ سفید را از تحقیقات مصون کند.
ترامپ متهم است که با ممانعت از انتقال کمکهای امنیتی به اوکراین و همچنین خودداری از دیدار با « ولودیمیر زلنسکی » رئیسجمهور این کشور، کییف را تحت فشار قرار داده تا در مورد «جو بایدن» رقیب بالقوهاش در انتخابات ریاستجمهوری سال آینده، تحقیق کند.
مجلس نمایندگان آمریکا که اکثریتی دموکرات دارد، با متهم کردن ترامپ به سوء استفاده از اختیاراتش، از اواخر تابستان روند استیضاح او را کلید زده است.
ترامپ رسما مقامهای کاخ سفید و دولت را از همکاری با این روند، منع کرده است. با وجود آنکه چند نفر از مقامهای دولت از جمله «گوردون ساندلند» سفیر آمریکا در اتحادیه اروپا از این دستور سرپیچی کرده و با تحقیقات استیضاح همکاری کردهاند، اما اغلب مقامهای ارشد دولت ترامپ از پیروی از احضاریههای کنگره خودداری کردهاند.
دعوت كمیته قضائی از ترامپ برای شركت در جلسات تحقیقات استیضاح
كمیته قضائی مجلس نمایندگان آمریكا كه قرار است از هفته آینده نخستین جلسات استماع برای پیشبرد تحقیقات استیضاح ترامپ را برگزار كند از او دعوت كرد در این جلسات حضور پیدا كند.
۱۳۹۸/۹/۶