به گزارش نما از پایگاه خبری بازار سرمایه (سنا)، عضو کمیسیون اقتصادی مجلس آزادسازی سهام عدالت را گامی در جهت توسعه عدالت در کشور دانست و گفت: ۲۰۰ هزار میلیارد تومان ارزش سهام واگذار شده به مردم است.
علیاکبر کریمی با اشاره به موافقت مقام معظم رهبری با درخواست رئیسجمهور برای آزادسازی سهام عدالت افزود: آزادسازی این سهام گامی بزرگ در جهت توسعه عدالت در کشور خواهد بود و از این پس مردم مدیریت سهام خود را برعهده خواهند داشت.
وی ادامه داد: ارائه سهام عدالت به مردم در دولتهای نهم و دهم سازماندهی و عملیاتی شد و تقریبا به بخش اعظمی از ملت یعنی حدود ۴۹ میلیون نفر داده شد، البته برخی از افراد هم با وجود اینکه مشمول دریافت این سهام میشدند متاسفانه به دلیل مشکلات بوروکراسی و اداری کشور نتوانستند سهام عدالت را دریافت کنند.
عضو کمیسیون اقتصادی مجلس با تاکید براینکه سهام عدالت یک امتیازی بود که به حدود دو سوم جمعیت آن زمان کشور داده شد، تصریح کرد: همواره ما در اجرای اصل ۴۴ و واگذاری به بخش خصوصی شاهد بودیم که دولت سهام را به اشخاص یا اقشار خاصی میفروخت و از مجرای خصوصیسازی ثروتمندان، غنیتر شده و فقرا فقیرتر، بنابر این مسئولان در آن زمان تصمیم گرفتند، سهام عدالت را به آحاد مردم واگذار کنند.
ارائه سهام عدالت با هدف توزیع عادلانه امتیاز میان مردم
کریمی گفت: این اقدام برای آن بود که اگر امتیازی هست به همه مردم تعلق بگیرد براین اساس فلسفه وجودی سهام عدالت، دربرگیری توسعه مالکیت، سهامدار کردن آحاد ملت و فعال کردن مردم در بازار سرمایه بود.
نماینده مردم اراک و خنداب در مجلس با اشاره به گذشت حدود ۱۵ سال از واگذاری سهام عدالت به مردم بیان کرد: قرار بود ظرف مدت ۱۰ سال پرداخت اقساط اصل ثمن معامله یعنی وجه سهام از محل سود سهام شرکتها به مردم پرداخت و مستهلک شود، اما متاسفانه به واسطه مشکلاتی که در دولت یازدهم و دوازدهم پیش آمد، عملا این اقدام انجام نشد و سهام عدالت سالهای طولانی به صورت بلاتکلیف رها شد.
وی افزود: در این سالها بحث سهام عدالت را در مجلس پیگیری میکردیم تا مردم بتوانند از این سهام منتفع شوند، اینکه به صرف در اختیار بودن این سهام نزد مردم، آن را بلوکه کنیم و اجازه بهرهمندی به ملت را از آن ندهیم اقدامی خوبی نیست، بنابراین با فشارهای مجلس، دولت لایحهای را تنظیم و به خانه ملت تقدیم کرد، اما در بوروکراسی و جریان اداری پارلمان متاسفانه گیر کرد.
افزایش ارزش سهام یک میلیونی مردم به ۱۰ میلیون تومان
عضو کمیسیون اقتصادی مجلس با بیان اینکه مجلس دهم نیز به پایان خود نزدیک شده است، گفت: اگر قرار بود ساماندهی سهام عدالت منوط به تعیین تکلیف این لایحه شود پس باید تا دور بعدی مجلس صبر میشد، اما اکنون شاهدیم با درخواست رئیس جمهور و موافقت مقام معظم رهبری امکان واگذاری قطعی سهام عدالت به مردم و معامله آن در بازار سرمایه و بورس فراهم شده است.
کریمی تاکید کرد: افرادی که آن زمان به میزان یک میلیون سهم خریده بودند، اکنون به رقمی حدود ۱۰ میلیون تومان افزایش پیدا کرده که این موضوع کمکی در حق مردم است و براساس برآورد صاحبنظران اکنون بیش از ۲۰۰ هزار میلیارد تومان ارزش سهام عدالت واگذار شده به ملت است.
نماینده مردم اراک و خنداب در مجلس با اشاره به اینکه اکنون ارزش بازار سرمایه به شدت افزایش پیدا کرده و تشنه عرضه سهام است، گفت: امکان بسترسازی در مسیر حدود بیش از ۲۰۰ هزار میلیارد تومان در بازار سرمایه میتواند به افزایش عرضه کمک کند.
مراجعه مردم به سامانه ویژه برای تعیین نوع سهامشان
عضو کمیسیون اقتصادی مجلس گفت: تاکنون دارندگان سهام عدالت میدانستند که مالک این سهام هستند، اما اختیاری درباره آن نداشتند حال با وجود ابلاغیه رهبری و راهاندازی سامانه ویژه، مردم میتوانند با درج کد ملی میزان سهم و نام شرکت آن را مشخص کرده و بعد میتوانند در صورت تمایل سهم خود را در بازار بورس عرضه کنند.
وی افزود: در آن سامانه گزینه دیگری وجود دارد مبنی براینکه فرد سهامدار میتواند شخصا اقدام به خرید و فروش سهم خود کند یا آن را در اختیار شرکتهای سرمایهگذاری سهام عدالت استانی و شهرستانی قرار دهد مانند صندوقهای سرمایهگذاری که فرد بجای خریدن سهم میتواند سهام آن صندوق را خریداری کرده و اینگونه شخص به صورت مستقیم درگیر سهامداری و خرید و فروش نمیشود.
کريمی تاکید کرد: تاکنون مدیریت شرکتهای مشمول سهام عدالت در اختیار دولت بوده و وزارتخانهها خودشان به نیابت از سهامداران در هیئت مدیرهها اشخاصی را منسوب میکردند و با آزادسازی این سهام تحول بزرگی در مدیریت شرکتها بوجود خواهد آمد و این به معنای سپردن مدیریت به مردم است.