به گزارش نما، گزارش رشد اقتصادی آمریکا، در فصل دوم ۲۰۲۰ از رکود بیسابقه اقتصاد این کشور خبر میدهد.
اقتصاد آمریکا ۹/۵ درصد کوچکتر شد
بزرگترین اقتصاد جهان در فاصله بین ماههای آوریل تا ژوئن (نیمه فروردین تا نیمه تیر)، ۵/ ۹ درصد کوچکتر شده است. این شاخص به این معناست که اگر عملکرد اقتصادی ایالات متحده در ۳ فصل بعدی هم به همین منوال باشد، یکسوم اقتصاد این کشور به دلیل پاندمی کرونا و صدمات ناشی از آن ذوب خواهد شد.
این رکود از سال ۱۹۴۷ که نرخ رشد اقتصادی سالانه بهصورت فصلی در این کشور منتشر میشود، بیسابقه است. از زاویه دیگر پس از یازده سال، نرخ رشد فصلی اقتصاد آمریکا بهطور متوالی منفی شده است؛ موضوعی که در برخی از تعاریف به منزله ورود یک کشور به رکود اقتصادی است. گزارش رشد اقتصادی ناحیه یورو نیز نشان میدهد صدمات پاندمی کرونا بر اقتصاد، محدود به کشوری خاص نیست. کشورهای این حوزه نیز با رشد منفی ۹/ ۱۲ درصد، رکورد پایینترین رشد از سال ۱۹۹۵ یعنی از زمان جمعآوری دادههای این منطقه را شکستند.
بزرگترین رکود آمریکا در طول تاریخ
انتشار آمارهای رشد تولید ناخالص داخلی فصل دوم سال جاری میلادی، حکایت از بزرگترین رکود آمریکا در طول تاریخ دارد. آمارها نشان میدهد، اقتصاد آمریکا در بازه زمانی آوریل تا ژوئن، یعنی فصل دوم سال میلادی، ۹/ ۳۲ درصد بهطور سالانه منقبض شده است. این حجم از کوچکشدن تولید اقتصاد آمریکا، در تاریخ ثبت آمار اقتصادی در آمریکا بیسابقه است.
نه رکود بزرگ اقتصادی در ابتدای دهه سوم قرن ۲۰ میلادی و نه رکود مربوط به بحران مالی در سال ۲۰۰۸، هیچکدام سبب چنین رکودی در اقتصاد آمریکا نشدند. GDP فصلی آمریکا نیز نشان میدهد، اقتصاد این کشور در فصل دوم سال جاری نسبت به فصل اول ۵/ ۹ درصد کوچکتر شده است. همچنین انتشار دادههای رشد اقتصادی ناحیه یورو برای فصل دوم سال ۲۰۲۰ نیز نشان میدهد، اقتصاد این منطقه نیز پایینترین رشد اقتصادی از زمان ثبت آمار یعنی سال ۱۹۹۵ را تجربه کرده است. اقتصاد ناحیه یورو نیز با رشد منفی ۱/ ۱۲ درصدی نسبت به فصل اول سال جاری میلادی روبهرو شده است.
۲۰ میلیون شغل در آمریکا ناپدید شد!
با اینکه اقتصاد آمریکا با بزرگترین رکود فصلی خود در تاریخ مواجه شده است، تحلیلگران اقتصادی بر این باورند که این سقوط اقتصادی یک رکود معمولی نیست. از سویی جامعه به شدت درگیر مسائل بهداشت عمومی و مسائل مربوط به پاندمی کرونا است و از طرف دیگر مقدار افت GDP سالانه نیز بیسابقه است. به همین دلیل، تنها اتکا به آمار نمیتواند عمق فاجعه اقتصادی را که آمریکا اکنون درگیر آن است به تصویر بکشد. در ماه آوریل به دلیل تعطیلی کسبوکارها بیشتر از ۲۰ میلیون شغل در این کشور ناپدید شد. این آمار نیز بزرگترین افت در تعداد مشاغل از زمان ثبت آمار در آمریکا، یعنی بیش از ۸۰ سال گذشته است.
تعداد متقاضیان بیمه بیکاری آمریکا نیز در ابتدای شیوع کرونا، با سرعت بسیار زیادی افزایش پیدا کرد و بهرغم بهبود نسبی در ماه گذشته، هنوز با مقدار قبل از شیوع ویروس کرونا فاصله زیادی دارد. در هفتههای گذشته گزارشها نشان میدهد که تعداد متقاضیان بیمه بیکاری مجددا رو به افزایش رفته است. بعد از پایان موج اول پاندمی کرونا در آمریکا، بازگشایی مشاغل در بسیاری از ایالتها سبب شد تا مجددا آمار نیروی کار این کشور در دو ماه گذشته، روندی رو به احیا داشته باشد. تعداد مشاغل اضافه شده و پایینآمدن نرخ بیکاری سبب شد دونالد ترامپ در اقدامی عجولانه خبر از ریکاوری اقتصادی این کشور دهد.
نرخ بیکاری در آمریکا از ۱۰ درصد عبور میکند
اما آمارها نشان میدهد باوجود بهبود وضعیت بازار کار آمریکا، هنوز این بازار نسبت به ماه فوریه، یعنی پیش از آغاز همهگیری کرونا ۱۵ میلیون جایگاه شغلی کمتری دارد. فاصلههایی که به این زودی قابل جبران نیست. پیشبینی میشود در گزارش بازار کار ماه جولای ۳/ ۲ میلیون شغل به بازار کار آمریکا اضافه شود که با این حساب نرخ بیکاری آمریکا به ۳/ ۱۰ درصد کاهش پیدا کند؛ مقداری که هنوز هم از نرخ بیکاری در زمان بحران مالی در دهه اول قرن ۲۱ میلادی بیشتر است.
تعطیلی فعالیتهای اقتصادی و کسبوکارها در بهار سال جاری میلادی به دلیل شیوع پاندمی کرونا سبب شد تا بزرگترین اقتصاد جهان پس از ۱۱ سال وارد رکود شود؛ به عبارت دیگر بزرگترین دوره رشد اقتصاد آمریکا در طول تاریخ با بزرگترین رکود این کشور از زمان ثبت دادههای اقتصادی به پایان رسید. زمانی که یک اقتصاد دو فصل متوالی با کاهش در تولید ناخالص داخلی مواجه شود، در ادبیات اقتصادی عنوان میشود که اقتصاد مذکور وارد رکود شده است و این اولین بار در یک دهه گذشته است که اقتصاد ایالات متحده وارد رکود شده است. اقتصاد آمریکا در بازه زمانی ژانویه تا مارس، یعنی فصل اول سال جاری میلادی نیز رکود سالانه ۵ درصدی را رقم زده بود.
بدترین رشد فصلی تاریخ
مقایسه مقدار رشد سالانه فصل دوم سال جاری میلادی با بالاترین افول تولید اقتصادی در دوره بحران مالی در سال ۲۰۰۸، عمق بحران اقتصادی به وجود آمده را روشن میکند. رشد فصل گذشته تقریبا چهار برابر بدتر از اوج بحران مالی است، که در آن دور در فصل چهارم سال ۲۰۰۸، رشد سالانه منفی ۴/ ۸ درصد گزارش شده بود. GDP آمریکا بهطور سنتی بهصورت سالانه گزارش میشود. رشد منفی ۹/ ۳۲ درصد به معنای آب رفتن یکسوم اقتصاد آمریکا در فصل دوم سال جاری نیست، بلکه این عدد بیانگر آن است که در صورتی که اقتصاد این کشور برای ۱۲ ماه، عملکردی مانند فصل دوم سال جاری داشته باشد، اقتصاد به اندازه ۹/ ۳۲ درصد کوچک خواهد شد.
رشد اقتصاد آمریکا بهصورت فصلی برای بازه زمانی میان ماههای آوریل تا ژوئن، منفی ۵/ ۹ درصد اعلام شده است. این عدد به این معناست که یکدهم اقتصاد آمریکا در فصل دوم نسبت به فصل اول سال جاری میلادی از بین رفته است. با این متر هم، این بدترین رشد تاریخ آمریکاست. ایالات متحده آمریکا از سال ۱۹۴۷ اقدام به ثبت دادههای مربوط به رشد اقتصادی کرده است و به همین دلیل دادههای دقیقی از رکود بزرگ در دست نیست. اما با وجود این گفته میشود، اقتصاد آمریکا در سال ۱۹۳۲، به میزان ۹/ ۱۲ درصد منقبض شده است. رکودهای سالانه در دهههای گذشته به هیچ عنوان قابل مقایسه با آمار کنونی نیستند. در بازه ماههای آوریل تا ژوئن سال ۱۹۸۰ میلادی، اقتصاد آمریکا به دلیل افزایش قیمت نفت و سیاستهای سخت پولی برای کنترل تورم، ۸ درصد منقبض شد. در سه ماه اول سال ۱۹۵۸ میلادی نیز GDP این کشور، بعد از سالها رشد اقتصادی، به مقدار ۱۰ درصد کوچکتر شد. رکودهایی که به هیچوجه با رکود به وجود آمده قابل مقایسه نیستند.
منبع: روزنامه دنیای اقتصاد
اقتصاد آمریكا ذوب شد/ بزرگترین ركود یانكیها در طول تاریخ!
اقتصاد آمریكا در فاصله بین ماههای آوریل تا ژوئن ۵/ ۹ درصد كوچكتر شده. این شاخص به این معناست كه اگر عملكرد اقتصادی آمریكا در ۳ فصل بعدی هم به همین منوال باشد، یكسوم اقتصاد این كشور به دلیل كرونا و صدمات ناشی از آن ذوب خواهد شد.
۱۳۹۹/۵/۱۱