به گزارش نما ،«محمد حسین عزیزی» سرپرست اداره کل غذای سازمان غذا و دارو در گفتوگو با خبرنگار ایلنا با اشاره به محصولات تراریخته در بازار داخلی بیان کرد: ماجرای مواد تراریخته شاید بیش از 50 سال میشود که در دنیا مطرح است، البته تمام کشورها این محصولات را کشت نمیکنند، اما همه از آن استفاده میکنند.
وی ادامه داد: محصولات تراریخته چند بعد مختلف دارد، یکی مربوط به کشت محصول میشود که در کشورهایی مثل کانادا، آمریکا، چین و هند کشت میشود، البته در کشور ما هم یک سری کشتهای تحقیقاتی تا الان انجام شده است، مسئلهی بعدی به مصرف محصولات تراریخته مربوط است که هیچ کشوری را سراغ نداریم تا استفاده از این محصولات را ممنوع کرده باشد.
عزیزی افزود: از لحاظ برچسبزنی این محصولات چند روش وجود دارد، یکی از آنها سیستم آزاد و اختیاری بودن است، یعنی تولید کنندگان میتوانند برچسب بزند یا نزنند که کشورهای مثل آرژانتین بر این شیوه رفتار میکنند، به طور حتم وقتی که این موضوع اختیاری باشد، دیگر تولید کنندهای برچسب نمیزند.
سرپرست اداره کل غذایی سازمان غذا و دارو ادامه داد: یک سری دیگر از کشورها بر اساس محصول برچسب میزنند، یعنی محصولی که نهایی شده و قرار است به سفره مصرف کننده برود، مثل روغن را آزمایش میکنند، اگر داخل آن محصول از بقایای ژنهای تراریخته پیدا شود به آن محصول برچسب تراریخته میزنند، بسیاری از کشورها این موضوع را بر مبنای محصول قرار دادند.
وی افزود: یک سری کشورها هم میگویند، ما بر اساس آن مادهی اولیه که محصولات از آن تولید شده برچسبگذاری میکنیم، یعنی وقتی ذرتی تراریخته است، هر چیزی که از آن تولید میشود، حتی اگر ژنی در آن محصول نهایی دیده نشده هم باز برچسب تراریخته به آن زده میشود و معمولا در کشورهای اروپایی چنین سیستمی وجود دارد.
عزیزی بیان کرد: کشور ایران هم جزو همان کشورها است که بر مبنای مواد اولیه برچسب تراریخته را به محصول میزند، اما پیشنهاد ما این است که محصول محور شویم چون روش منطقیتری است چون معمولا در روند تصفیه دیگر چیزی از ژنهای تراریخته باقی نمیماند، بنابراین میتوان با این روش برچسبگذاری درستی انجام دهیم که هیچ جای نگرانی هم ندارد.
وی افزود: فعلا بیشترین محصولاتی که در دنیا تراریخته است، ذرت، سویا، پنبه و کلزا است که این مواد وارد کشور ما هم میشود و به طور مثال ذرت به عنوان خوراک دامی و سویا هم معمولا به شکل روغن خام وارد کشور میشود که آنها را تصفیه میکنیم.
عزیزی در رابطه با میزان خطر این محصولات تراریخته برای سلامتی گفت: وقتی چیزی در تمام دنیا مصرف میشود و آزمونهای لازم از نظر سلامتی در سازمانهای بین المللی روی آن انجام میشود، قاعدتا دیگر خطری ندارد و ما هم میتوانیم از آن استفاده کنیم.
وی در پایان افزود: در حال حاضر بیشترین محصولی که از مواد اولیه تراریخته در کشور مصرف میشود، روغن است اما از نظر محصول نهایی بودن هیچکدام تراریخته نیست چون با وجود تصفیههای صورت گرفته، ژنی در آن وجود ندارد.
ایلنا
توضیح سازمان غذا و دارو درباره محصولات تراریخته
سرپرست اداره كل غذای سازمان غذا و دارو گفت: در حال حاضر بیشترین محصولی كه از مواد اولیهی تراریخته در كشور مصرف میشود، روغن است، اما به دلیل تصفیههایی كه صورت میگیرد، دیگر ژن تراریخته در آن وجود ندارد.
۱۳۹۹/۷/۳۰