به گزارش نما، کاراته در بازیهای المپیک ۲۰۲۱ توکیو در دو بخش کومیته و کاتا در مجموع مردان و زنان هشت فرصت کسب مدال دارد. این هشت فرصت از سه رده وزنی در بخش کومیته و یک کاتای انفرادی در هر دو گروه مردان و زنان تشکیل شده است.
از این هشت سهمیه کاراته ایران تاکنون سه سهمیه خود را قطعی کرده است و سهمیه چهارم (بهمن یار در کومیته بانوان) نیز در دسترس است. هر چند برای گرفتن سهمیههای باقی مانده کاری بسیار سخت و دشوار پیش رو است. بخصوص اینکه مسابقات قهرمانی اروپا باقی مانده و اگر برگزار شود، میتواند تأثیر زیادی بخصوص در بخش بانوان برای سهمیههای ما داشته باشد.
در بخش مردان مسابقات در سه وزن ۶۷-، ۷۵- و ۷۵+ کیلوگرم برگزار میشود که تاکنون حضور دو سهمیه ایران قطعی شده است، بهمن عسگری در وزن ۷۵- کیلوگرم و نماینده وزن ۷۵+ کیلوگرم که از بین ذبیح الله پورشیب و سجاد گنج زاده یک نفر در مسابقات پیش رو سهمیه را به نام خود ثبت خواهد کرد. ولی در وزن ۶۷- کیلوگرم نماینده ایران باید در مرحله نهایی رقابتهای انتخابی المپیک به میزبانی پاریس به دنبال کسب سهمیه باشد و در بخش کاتا هم نماینده ایران همین شرایط را دارد.
در کاتای انفرادی نماینده ایران که با نظر تصمیم گیرندگان در بخش کاتای فدراسیون معرفی خواهد شد کار بسیار دشواری پیش رو دارد تا بلیط سفر به توکیو را دریافت کند. در این بخش نمایندگان اسپانیا، ترکیه، ونزوئلا و ایتالیا سهمیه مستقیم گرفتهاند و ژاپن هم که میزبان است. نماینده اعزامی ایران برای کسب سهمیه میبایست در رقابتهای پاریس جایی در بین سه نفر برتر از آن خود کند. در این مسیر کاتاروهایی از آمریکا، آلمان، مصر، مراکش، کویت، فرانسه، چین تایپه، اندونزی، آذربایجان، هنگ کنگ و نیوزیلند را به عنوان جدی ترین رقبا پیش رو دارد.
در کومیته وزن ۶۷+ کیلوگرم «دارخان اسدلیف» از قزاقستان، «استیون داکوستا» از فرانسه، «آنجلو کرسنزو» از ایتالیا و نماینده برزیل یا مصر (در مسابقات پیش رو یکی از این دو سهمیه خواهد گرفت) سهمیه مستقیم کسب کردهاند. امیر مهدیزاده نماینده ایران در پاریس خواهد بود و باید برای کسب سهمیه همان امیر کاراته مقتدری باشد که دو طلا و یک برنز جهان را کسب کرد و مبارزات سطح بالایی را به نمایش گذاشت. امیر میداند که در سالن «برسی» و کنار برج ایفل جای کوچکترین اشتباهی ندارد. سالنی که او اولین طلای قهرمانی جهان را در آن کسب کرد و حالا میتواند یکبار دیگر خاطره خوش کسب سهمیه را برایش رقم بزند. «آرای سمدان» یا «بوراک اوگور» از ترکیه، «رافیض حسن اف» از آذربایجان، نمایندگان، انگلستان، مجارستان، شیلی و چند چهره عنوان دار دیگر را باید جدی ترین رقبای او در این مسیر سخت و دشوار معرفی کنیم. ولی به ضرس قاطع می گویم که امیر میتواند به این مهم دست پیدا کند.
اما در بخش بانوان تاکنون تنها سهمیه حمیده عباسعلی در وزن ۶۱+ کیلوگرم قطعی شده است. سارا بهمن یار در وزن ۵۵- کیلوگرم با امتیاز ۵۶۴۷.۵ (با رتبه دوم وزن ۵۰- کیلوگرم) در منطقه سبز کسب سهمیه قرار دارد. جدی ترین رقیب او «بتینا پلانک» از اتریش است که ۵۱۹۷.۵ امتیاز دارد. این اتریشی علاوه بر مسابقات کاراته وان، یک مسابقات قهرمانی اروپا را نیز دارد. البته بهمنیار در مسابقات مراکش میتواند با کسب مدال و حفظ فاصله ۴۵۰ امتیازی خود با این اتریشی، بلیط سفر به توکیو را برای خود نگهدارد.
در وزن ۶۱- کیلوگرم اما کار برای رزیتا علیپور سخت اما شدنی است. در این وزن «ین گیسائویان» از چین، «لطفی جیانا» از مصر، «مروه کوبان» از ترکیه و «یوانا پرکوویچ» از صربستان با ایستادن در مکانهای اول تا چهارم جدول موفق به کسب سهمیه از سیستم رنکینگ شدهاند. علیپور با ۵۱۰۷.۵ امتیاز در مکان ششم قرار دارد. نفر چهارم این لیست یعنی «پرکوویچ» ۵۴۸۲.۵ امتیاز اندوخته دارد که چندان مطمئن نیست. «هاوا جوما» از کانادا با امتیاز ۵۱۳۷.۵ بالاتر از نماینده کشورمان پنجم است و «فیلیپه گوندولینه» از فرانسه با ۴۸۹۰ امتیاز هفتم است. علیپور در مسابقات آخری که حضور داشت، مبارزات بسیار سطح بالا و خوبی را به نمایش گذاشت. او اگر میخواهد حضور در بازیهای المپیک را تجربه کند باید در رقابتهای مراکش بدون اشتباه، با حوصله و گام به گام برای کسب مدال پیش برود تا اختلاف ۳۰ امتیازی با کانادا و ۳۷۰ امتیاز با صربستان را با رسیدن به یک مدال خوشرنگ پشت سر بگذارد. هر چند رزیتا فرصت کسب سهمیه در رقابتهای پاریس را نیز خواهد داشت.
در کاتای بانوان فاطمه صادقی را باید یکی از شانسهای کسب سهمیه در رقابتهای انتخابی فرانسه بدانیم. در این بخش «ساندرا سانچز» اسپانیایی، «ووینا بوتارو» از ایتالیا، «مو شیونگ» از هنگ کنگ، «ساکورا» از آمریکا کسب سهمیه کردهاند و در فرانسه حضور نخواهند داشت. فاطمه صادقی با رنینگ ۱۲ رقبایی جدی پیش رو دارد. «دیلارا بوزان» از ترکیه، «الکساندرا آناکان» از نیوزیلند، «ماریا دیمیتروا» از دومینکن و «الکساندرا فرکسی» از فرانسه بالاتر از نماینده کشورمان هستند و چون او برای کسب سهمیه تلاش میکنند. اما صادقی واقعاً این استحقاق را دارد که به عنوان اولین و شاید تنها زن کاتاروی ایران روی تاتامی المپیک هنرنمایی کند.
تمرینات تیم ملی کاراته در دو بخش مردان و زنان و البته کومیته آغاز شده و نفرات مدعی کشورمان برای حضور در مسابقات پیش رو خود را آمده میکنند. اما فدراسیون تاکنون برنامهای برای کاتا اعلام نکرده است. بعد از راه اندازی شورای فنی و راهبردی کاتا که یکی از بهترین کارهای فدراسیون طباطبایی بود، انتظار میرود، این شورا برنامههای خود را برای کسب سهمیه در این بخش که خیلی برای کشورمان اهمیت دارد، اعلام کند. زمان زیادی باقی نمانده و اگر قرار است روزی کاتا از سایه کومیته خارج شود، آن زمان همین شرایط فعلی است.
المپیک بزرگترین میدان ورزشی است که هر ورزشکاری آرزوی داشتن یک مدال از نوع المپیکی آن را در کارنامه دارد. کاراته کاها اما شرایط متفاوتی دارد. شاید توکیو آخرین فرصت پهن شدن تاتامی کاراته باشد و ورزشکاران این رشته نمیخواهند این فرصت آخر را از دست بدهند.
منبع: مهر
كاراته چگونه سهمیه المپیك خود را كامل می كند/ كار دشوار كاتاروها
رقابتهای كسب سهمیه المپیك در رشته كاراته به روزهای پایانی خود نزدیك شده و ملی پوشان كاراته ایران برای تكمیل سهمیه های خود كار سخت و دشواری پیش رو خواهند داشت.
۱۳۹۹/۱۰/۹