به گزارش نما به نقل از تابناک، گویا بعد از چند ماه از گذشت آن چیزی که به عنوان رکورد شکنی در شاخص بورس تهران از آن یاد میشود، اکنون رسانههای خارجی هم با تعجب از اتفاقی که در بورس تهران شاهد وقوع آن هستیم، به رصد این مسئله پرداختهاند و دلایل پشت این افزایش شاخص را بیان میکنند.
البته برخلاف برخی مسئولان و رسانههای داخلی، این تحلیلها در رسانههای خارجی از افزایش شاخص به هیچ وجه به عنوان رکورد شکنی یاد نمیکنند بلکه واقعیت پشت افزایش شاخص بورس تهران را دنبال میکنند و بازتاب میدهند.
در یکی از این تحلیلها در اویلپرایس، اشاره شده است که: تحریمهای اقتصادی علیه ایران منجر به کاهش واردات برخی از اقلام به اینش کشور و در نتیجه آن رشد نرخ بی کاری، تورم دو رقمی و ضعف ارزش پول ملی ایران شده است. اما علیرغم این وضعیت اقتصادی، بورس اوراق بهادار این کشور طی چهار ماه گذشته شاهد رالی 40 درصدی بوده است. برخی از تحلیلها ریسک وجود حباب در این بازار را مورد اشاره قرار دادهاند.
این تحلیل سپس در پی ذکر برخی از دلایلی که منجر به رشد بازار سرمایه تهران و افزایش پیاپی شاخص شده پرداخته است و آورده: یکی از دلایل تمایل به سرمایه گذاری در این بازار، آن است که افت شدید ارزش ریال طی ماههای اخیر سهام بسیاری از شرکتها را رقابتیتر کرده است. برای مثال از ماه اکتبر سود سهام یکی از شرکتهای صنایع شیمیایی، 145 درصد رشد داشته است.
این تحلیل میافزاید: دلیل دیگر این اتفاق آن است که تورم بالا در ایران، چاره برای ثروتمندان که راهی برای انتقال سرمایه خود به خارج از کشور و بانکهای خارجی ندارند، باقی نگذاشته جز آنکه برای جلوگیری از دست رفتن ارزش دارایی خود به دنبال مکانی امنتر از بانکها بگردند.
یک اقتصاددان در تهران که نخواسته نامش فاش شود در مصاحبه با این نشریه عنوان کرده است: افراد زیادی وجود دارند که طی ماههای به همین دلیل افت ارزش ریال در بازار موازی ثروتهای زیادی به دست آوردهاند و عدم توانایی آنها برای انتقال سرمایه به بانکهای خارج از کشور و یا سرمایه گذاری خارجی، تنها گزینه موجود برای آنها را تبدیل به سرمایه گذاری در بورس اوراق بهادار تهران کرده است.
این نشریه در ادامه تحلیل خود به وضوح به تأثیر نرخ ارز بر رشد بازار سهام ایران اشاره میکند و آورده است: برخی از شرکتها نیز به دلیل فاصله بسیار زیادی که در نرخ ارز مرجع و آزاد در ایران وجود دارد سود بسیار زیادی کسب کردهاند و این اقتصاد دان در این خصوص گفته است: در نتیجه این امر سهام برخی از شرکتها از جمله شرکتهای معدنی و فلزات پایه از مقبولیت بالایی برخوردار شده اند. از جمله یکی از شرکتها که تولید کننده کنسانتره سنگ آهن است و از ماه اکتبر سهام این شرکت 67 درصد رشد داشته است.
حسین ابن یوسف، رئیس کل شرکت نفت بینالملل که یک شرکت مشاورهای در بخش نفت و گاز در ایالات متحده است، نیز در مصاحبه با این نشریه گفته: در کنار بازار سهام راههای دیگر سرمایه گذاری نیز همچون طلا در پیش پای ایرانیان وجود دارد، اما چون قیمت طلا نیز طی ماههای اخیر بالا رفته است و از سویی وابسته به بهای دلار است، گزینه زیاد خوبی نیست. گزینه مهم دیگر، بازار املاک است هرچند این بازار نیز با افزایش شدید قیمتها و وضعیتی غیر قابل تحمل مواجه شده است. در بهار بهای آپارتمان در تهران 31 درصد نسبت به سال گذشته افزایش داشته است.
به گزارش تابناک، هرچند رشد و افزایش شاخص در بورس اوراق بهادار تهران باعث شده تا بسیاری از واژه رکورد شکنی برای این بازار استفاده کنند اما، اغلب تحلیلهای داخلی و خارجی معتقدند که این رشد بیش از هر چیز ناشی از افزایش نرخ ارز از یک سو و تورم بالا در کشور است و نه بازتابی از رشد ذاتی ارزش بازار و رشد اقتصاد کشور.
آوازه بورس به خارج هم رسید!
بعد از مدتها سخن گفتن از ركورد شكنی بورس تهران در طی ماههای اخیر، و عبور پیاپی شاخص كل بازار سرمایه تهران از مدارهای جدید، توجه تحلیلها و رسانههای خارجی هم به این موضوع جلب شد و البته بسیاری در پی این سوال میروند كه چگونه میشود در جایی كه اقتصاد ایران هیچ گونه نشانی از توسعه و پیشرفت را به همراه ندارد، طی چند ماه بازار سهام این كشور این گونه شاهد رالی و افزایش شاخص كل باشد؟
۱۳۹۱/۹/۲۳