به گزارش نما به نقل از ایسنا، آندرس فوگ راسموسن، دبیرکل ناتو در مصاحبه با آژانس خبری اینترفاکس و روزنامه نووایا گازتا گفت: معتقدم که یک سند سیاسی که تصمیمات ما در سال 1997 را بار دیگر توسط 29 کشور تایید کند و طبق آن دو طرف از زور علیه یکدیگر استفاده نکنند، به اندازه یک سند حقوقی کارایی دارد.
دبیرکل ناتو در پاسخ به این سوال که آیا این ائتلاف برای دست برداشتن از سامانه دفاع موشکی موجود آماده است یا اینکه قصد دارد تضمینهای حقوقی را در خصوص عدم هدف گرفتن روسیه با استفاده از این سامانه دفاع موشکی به مسکو اعطا کند، افزود: این امر غیر واقعی است که بتوان یک سند قانونی را در 29 پارلمان کشورهای مختلف به تصویب رساند.
راسموسن افزود: این امر غیر ممکن است. یک تهدید موشکی یک تهدید واقعی محسوب میشود و ما باید علیه تهدید واقعی یک دفاع واقعی داشته باشیم. بنابراین باید تصمیمی جدی گرفته شود. ما از روسیه برای همکاری دعوت کردهایم بنابراین میتوانیم همکاری میان سیستم سامانه دفاع موشکی روسیه و سیستم ناتو به وجود بیاوریم.
وی در ادامه گفت: ما همواره بر این موضوع تاکید کردهایم که هیچ تمایلی برای تضعیف سیستم بازدارنده استراتژیک روسیه نداریم و نمیخواهیم به روسیه حمله کنیم. سیستم دفاع موشکی ناتو نه برای حمله و نه برای تضعیف بازدارندگی روسیه به کار گرفته نمیشود.
دبیرکل ناتو گفت: ما از روسیه برای همکاری به ویژه برای ایجاد مراکزی برای اداره مشترک این سامانههای دفاع موشکی دعوت به عمل آوردهایم؛ محلی که مقامهای دولت مسکو میتوانند خودشان بر این سیستم نظارت داشته باشند.
راسموسن در ادامه مصاحبه خود با خبرگزاری اینترفاکس یادآور شد: با توجه به تضمینهایی که 15 سال پیش در سال 1997 میلادی میان روسیه و ناتو صورت گرفت، مسکو و این ائتلاف یک سند مشترک را با عنوان "قانون تاسیس" به تصویب رساندند؛ قانونی که اولین چارچوب کاری برای همکاری یا ایجاد ساختار در همکاریهای روسیه و ناتو محسوب میشد. در این قانون ما بر این موضوع تاکید داریم که از زور علیه یکدیگر استفاده نکنیم. ما بار دیگر بر این موضوع تاکید میکنیم و امیدواریم که روسیه نیز به این قانون پایبند باشد.
وی در ادامه گفت: در صورتی که روسیه برای ایجاد مرکزی به منظور اداره مشترک سامانههای دفاع موشکی به ائتلاف ناتو بپیوندد، ما تضمینی قوی و مستحکم به مسکو میدهیم و بر تضمینهایی که در سال 1997 به این کشور داده شد پایبند هستیم.
راسموسن در ادامه مصاحبه خود به این موضوع اشاره کرد که روسیه در مورد تصمیمگیری برای این موضوع که آیا گرجستان میتواند در آینده یکی از اعضای ناتو باشد یا خیر مجاز نیست. این اقدام مربوط به گرجستان است که آیا میخواهد به ائتلاف ناتو بپیوندد یا خیر.
دبیرکل ناتو در ادامه گفت: این امر به روسیه مربوط نمیشود که در خصوص آینده گرجستان تصمیمگیری کند. این امر مربوط به ناتو و گرجستان است. همانطور که میدانید در مجارستان ما تصمیم گرفتهایم که گرجستان یکی از اعضای ناتو شود. البته این امر در صورتی امکانپذیر است که گرجستان تمام معیارهای لازم را داشته باشد که این امر تاکنون صورت نگرفته است. ما کمیسیون گرجستان - ناتو را ایجاد کردهایم و در این کمیسیون در خصوص این مساله بحث میکنیم که اصلاحاتی را در گرجستان برای دستیابی به معیارهای لازم در این کشور ارتقا و بهبود بخشیم.
وی در پاسخ به اینکه آیا گرجستان میتواند بدون آبخازیا و اوستیای جنوبی یکی از اعضای ناتو شود و آیا اینکه به رسمیت شناختن این دو جمهوری خودمختار توسط روسیه امکانپذیر است یا خیر، گفت: تمام این موارد فرضیه هستند و امیدواریم که یک راهحل صلحآمیز در خصوص مساله اوستیای جنوبی و آبخازیا مطرح شود.
دبیرکل ناتو در ادامه گفت: ما به شدت از به رسمیت شناخته شدن آبخازیا و اوستیای جنوبی به عنوان دو کشور مستقل توسط روسیه ابراز تاسف میکنیم. این امر به واقع مطابق با قوانین بینالملل نیست. من میدانم که مسکو در خصوص سیاستهای آشکار ناتو و گسترش این ائتلاف ابراز خرسندی نمیکند اما اجازه بدهید که توجه شما را به این حقیقت جلب بکنم که گسترش ناتو و اتحادیه اروپا مرتبط با ایجاد ثبات و گسترش و بهبود شرایط اقتصادی در اروپای شرقی است.
معتقدم که ناتو پیامدهای جدی و ممکن در خصوص گامهای بعدی در مورد پیوستن گرجستان به این ائتلاف را در مورد روابط میان ناتو و روسیه و همچنین امنیت اروپا به خوبی میداند.
راسموسن در انتها یادآور شد: این امر برای ناتو کاملا غیر واقعی است که سیاست پیوستن گرجستان به ناتو بتواند تاثیری بر روابط با اوستیای جنوبی و آبخازیا و تعهدات ما برای دفاع از آنها در هر شرایطی داشته باشد.
پیشنهاد تازه دبیر كل ناتو به روسیه
دبیركل ناتو درخواست روسیه را برای دریافت ضمانت حقوقی درخصوص سپر دفاع موشكی اروپا "غیرواقعی" خواند و در عوض پیشنهاد یك توافق سیاسی برای عدم استفاده دو طرف از زور علیه یكدیگر را مطرح كرد.
۱۳۹۱/۹/۲۶