به گزارش نما به نقل از فارس، علی لاریجانی رئیس مجلس شورای اسلامی صبح امروز (دوشنبه) در سخنانی در همایش «نقش پژوهش در فرآیند قانونگذاری» اظهار داشت: چند موضوع درباب پژوهش به ذهن حقیر میرسد که در این جلسه آن را بیان میکنند، یک موضوع درباره تحقیق و پژوهش است.
وی افزود: درباره تحقیق و پژوهش باید به این پرسش پاسخ داده شود که چرا مسئله پژوهش در کشور ما صاحب رونق نیست علیرغم اینکه حجم متخصصین موجود در کشور ما بسیار زیاد است اما در عرصه تولید، یا فعالیتهای کلان اقتصادی یا سیاسی احساس نمیکنید که این فعالیتها متکی به پژوهش باشند.
رئیس مجلس در بخش دیگری از سخنانش تصریح کرد: تا وقتی که این نیاز در کشور پیش نیاید که به پژوهش احتیاج است، با دستور نمیتوانید این کار را انجام دهید، تا وقتی که اقتصاد دولتی باشد، تقاضا برای پژوهش وجود ندارد لذا تا زمانی که تقاضا در جامعه به وجود نیاید، اقتصاد مردمی نشود، نیاز به تحقیق و تفحص در کشور احساس نمیشود.
علی لاریجانی بر همین اساس خاطر نشان کرد: باید دید چرا با تمام ظرفیتهای دینی و متخصص و خلاق، مسئله پژوهش به عنوان یک رکن، کارآمد در کشور نیست؟ موضوع پژوهش در کشور ما وجود دارد اما برازندگی ندارد؛ هماکنون در کشور ما در سازمانهای مختلف، مراکز تحقیقاتی وجود دارد، اما به موضوع پژوهش درباره کارهای مختلف توجهی نمیشود.
لاریجانی با طرح این سؤال که باید اولویتهای تحقیقاتی امروز ما مشخص شود، گفت: با مجموعه تجربیاتی که داشتیم در شرایط زمانی موجود باید به اولویتهای تحقیقاتی توجه شود و بایستی یک تئوری اقتصادی برای توسعه روشن اقتصادی در کشور داشته باشیم و در این زمینه نیز باید هم از تجربیات دیگران استفاده کنیم و هم از الهامات فکری خودمان بهره ببریم.
لاریجانی ادامه داد: باید درون تفکر دینی نگاه روشنی نسبت به توسعه کشور بتوانیم اتخاذ کنیم، باید بدانیم در این زمینه کمکاری داشتهایم و یک نظام مدون در این باره وجود ندارد.
لاریجانی با تاکید بر اینکه تلاش برای ظهور مکتب اسلام در عرصههای مختلف نکردیم، تصریح کرد: در این زمینه مسئله عدالت بسیار روشن است، عدالت پس از انقلاب مورد تأکید رهبران جمهوری اسلامی ایران بوده است و اینکه ما تئوری عدالت را چه میدانیم و مؤلفههای آن را چگونه ارزیابی میکنیم، به نظرم منقح نشده است.
« راجعبه عدالت نظریههای مختلفی در مکتبهای مختلف وجود دارد، گرایشهای لیبرالیسم رقابت را مهم میدانند، مرحوم علامه طباطبایی و شهید مطهری در این زمینه چارچوبهای نظری خوبی در این زمینه داشتند و شاید مبتنی بر نظریههای آنان بتوانیم تئوری خوبی درباره عدالت داشته باشیم، این منظر که اصل عدالت را به نوعی اکتشاف استعدادها میداند، هم جنبه فردی دارد و هم جنبه اجتماعی و ما در اینباره، خلاءهایی داشتهایم.»
وی اضافه کرد: یک بخشی از موضوع عدالت مربوط به سازوکارهای اداره کشور است، اینکه چگونه میشود کشور را با هزینه کمتر، روانتر و هماهنگتر اداره کرد تا قوای مختلف هماهنگتر با یکدیگر فعالیت کنند و برای بهتر شدن شرایط، با گامهای محکمتر، حرکت کرد.
رئیس مجلس همچنین گفت: احساس میکنم نمایندگان رغبت خوبی به مطالعات مرکز پژوهشها دارند اما کارشناسان این مرکز باید به موضوع مختصرنویسی و اجمال در نگارش توجه داشته باشند و به نظر میرسد بهتر است سبک نگارش مرکز پژوهشها تغییر کند.
رئیس دستگاه قانونگذاری کشورمان در ادامه سخنانش خطاب به کارشناسان مرکز پژوهشها گفت: شما درباره یک موضوع و یک بررسی مفصل مینویسید، این گزارش شما تا توسط نمایندگان خوانده شود و وکلای ملت به بخش مواد این گزارش برسند، مدتزمان زیادی طول میکشد، اما موجز و مختصرنویسی، امر مهمی است و اگر ابهام یا ایرادی هست باید به صورت مختصر این مرکز، آن را در گزارشهایش توضیح دهد ولی باید خیلی دقیق بیان شود.
وی با بیان اینکه اگر روش مرکز پژوهشها مختصرنویسی شود، به نظرم مفید خواهد بود، تأکید کرد: یکی از کارهای دیگری که به نظر میرسد اگر مرکز پژوهشها انجام دهد، مفید خواهد بود، این است که با کمک خود نمایندگان روشهای تحقیقی را تغییر دهید، شما ضمن اینکه فکری دقیقی برای نیازهای کشور دارید، بهتر است روش اقناعسازی هم داشته باشید چرا که پیشبردبردن امور به روش دستوری امکان پذیر نیست، اگر خود نمایندگان در پروسه تصمیمگیری حضور داشته باشند و قانع شوند به نظرم بهتر است و نمایندگان ملت باید در تکمیل یک طرح یا یک لایحه حضور داشته باشند.
«مرکز پژوهشها در تدوین گزارشهای خود باید هم از متخصصین امر و هم از نمایندگان استفاده کند و توصیه ما نیز این است که نمایندگان مجلس در تصمیمسازی، مداخله داشته باشند. چرا که بسیاری از نمایندگان مجلس به کاوش علاقمند هستند و به نظر میرسد که مرکز پژوهشها، حضور بیشتری در کمیسیونهای تخصصی پارلمان داشته باشد و شاید بایستی نماینده مرکز پژوهشها درباره طرحها و لوایح مختلف در کنار دولت و کمیسیون در صحن علنی اظهارنظر کند. البته باید تأملی در آئیننامه داخلی مجلس داشته باشم تا ببینیم آیا منعی در این زمینه وجود دارد یا خیر، اگر منعی وجود داشته باشد باید آئیننامه را تغییر دهیم.»
رئیس مجلس در بخش پایانی سخنانش با تاکید بر اینکه باید احزاب متناسب با قانون اساسی در کشور شکل گیرد، گفت: ما یک خلائی در حوزه سیاست داریم که کشور ضرر میکند، این افتخار برای کشور نیست که افراد شعار دادند احزاب نداریم یا نمیخواهیم، اگر در قالب سازوکارهای درست، مسائل و موضوعات در تشکلها و احزاب پخته شوند و به صحنه بیایند، بهتر است.
وی با تاکید بر اینکه این افتخار نیست که احزاب را له کنیم یا از بین ببریم، تصریح کرد: اینکه برخی بر اظهاراتشان احزاب را تحقیر میکنند، سخنانشان پخته نیست، البته احزاب در کشور باید ایدئولوژی و هدف داشته باشند، برخی امور هست که لازم است برای محقق شدن آنها قانون اساسی، اجرایی شود.
لاریجانی در خاتمه با ذکر این نکته که درباره موضوع جرایم سیاسی یا نحوه رسیدگی به آنها در کشور، هنوز قانون نداریم، گفت: این مسئله ضعف است و مرکزپژوهشها باید روی این موضوعات کار کند، امیدوارم این نشستها به همگرایی بهتر بین پارلمان بیانجامد و احساس میکنم که مجلس مفتخر است به اینکه پژوهشگران خوبی دارد و هر چه همگرایی بیشتر باشد، نظرات افراد را بیشتر میتوان در مجلس ساری و جاری کرد.
انتقاد لاریجانی از بیقانونی جرایمسیاسی
رئیس مجلس با تاكید بر اینكه این افتخار نیست كه احزاب را له كنیم یا از بین ببریم، گفت: برای مسائلی مانند جرایم سیاسی یا نحوه رسیدگی به آنها، قانون نداریم كه باید مركز پژوهشها روی این موضوعات كار كند.
۱۳۹۱/۹/۲۷