به گزارش نما، تحلیلگر مسائل راهبردی و بینالملل به تبیین مهمترین مختصات تغییر در دستگاه دیپلماسی در دوره جدید نسبت به دوره گذشته پرداخت.
سیدمصطفی خوشچشم در خصوص مهمترین تفاوتهای دیپلماسی در دولت سیزدهم با دولت گذشته گفت: به نظر میرسد هنوز برای چنین مقایسهای زود باشد، چرا که دولت تازه شروع به کار کرده و آقای امیرعبداللهیان نیز بهتازگی در سمت وزیر خارجه کار خود را شروع کرده و هنوز انجام تغییرات ساختاری مورد نظر وزیر خارجه به انجام نرسیده است.
سیاست خارجی در هشت سال گذشته تحت تاثیر فشار اقتصادی تحریمی آمریکا
این کارشناس مسائل بینالملل در عین حال افزود: البته از لحاظ دیدگاه و استراتژی باید گفت از زمان انتخاب آقای رئیسی توقع بر این بود نوع سیاستورزی ما در سیاست خارجی تفاوت مشهودی با هشت سال گذشته داشته باشد و به نظر میرسد این توقعات بر اساس اظهارات مسؤولان فعلی انجام خواهد شد.
وی بر همین اساس ادامه داد: در دو دهه گذشته بهویژه هشت سال اخیر سیاست خارجی جمهوری اسلامی تحت تاثیر فشارهای روزافزون اقتصادی تحریمی آمریکا در ذیل توجه خاص و کانونی به حل اختلاف با ایالات متحده آمریکا متفاوت بوده و از گسترش روابط با دیگر مناطق و کشورهای جهان خارج از حوزه بلوک غرب و استفاده از ظرفیتهای موجود اقتصادی در مناطق دیگر، کمتر بهره برده است.
خوشچشم یادآور شد: توقع این است سیاست خارجی دولت آقای رئیسی با حضور آقایان امیرعبداللهیان و علی باقری به سمت سیاست خارجی با چهار خصیصه راهبردی بودن، توازن، کنشگری و اولویت بخشی به اقتصاد پیش برود.
این تحلیلگر مسائل راهبردی و بینالملل افزود: خصیصه راهبردی بودن به این معناست که باید یک پازل کلی از روابط با همه کشورها با وزن مشخص برای روابط با هریک از مناطق جهان ترسیم شود.
وی دومین خصیصه سیاست خارجی را متوازن بودن برشمرد و گفت: سیاست خارجی کشورمان نباید تحت تاثیر فشارهای غرب منفعل شود. از این رو باید با کشورهای مختلف جهان روابط متوازن داشته باشد و از تمام ظرفیتهای موجود بهره گیرد، درحالی که در دو دهه گذشته از روابط با آمریکای لاتین، آفریقا، چین، روسیه و کشورهای منطقه و همسایه غفلت کرده است.
انتظار سیاست خارجی کنشگرانه در دولت سیزدهم را داریم
این کارشناس مسائل سیاست خارجی در تشریح کنشگری به عنوان سومین ویژگی سیاست خارجی دوره جدید بیان کرد: متاسفانه کشور ما تحت تاثیر فشارهای اقتصادی-تحریمی آمریکا منفعلانه عمل کرده و از این رو انتظار است با اتخاذ سیاستهای پویا و فعال از یک سیاست خارجی کنشگرانه برخوردار شود.
وی گفت: ما باید بتوانیم از ظرفیت ایرانیان خارج از کشور و همچنین دیپلماسیهای دیجیتال، حملونقل، سلامت و واکسن و بهویژه عمومی و رسانه استفاده دقیقی داشته باشیم.
خوشچشم چهارمین ویژگی سیاست خارجی مطلوب در دوره جدید را هم اولویت بخشی به حوزه اقتصاد عنوان کرد و یادآور شد: باید بر مبنای منافع اقتصادی به منظور بهبود معیشت مردم به روابط با کشورهای دیگر نگاه کنیم.
این تحلیلگر مسائل راهبردی و بینالمللی افزود: در حال حاضر باید دید آیا آقای امیرعبداللهیان در توسعه ساختار وزارت خارجه و تغییرات آن و همچنین در ایجاد تیمی مناسب برای این کار موفق خواهد بود یا خیر اما آنچه تاکنون از ایشان دیده شده کنشگری و نگاه فعالانه به روابط با کشورهای مختلف بوده که این موضوع را میتوان در دیدارهای فشرده در حاشیه مجمع عمومی سازمان ملل ملاحظه کرد.
منبع: روزنامه جام جم
انتظار سیاست خارجی كنشگرانه در دولت سیزدهم را داریم/ ۴ ویژگی مهم در دوره جدید دیپلماسی
تحلیلگر مسائل راهبردی و بینالملل گفت: توقع این است سیاست خارجی دولت آقای رئیسی با حضور آقایان امیرعبداللهیان و علی باقری به سمت سیاست خارجی با چهار خصیصه پیش برود.
۱۴۰۰/۷/۴