نسخه چاپی

بخش كاشی اسلامی در موزه ایناكس ژاپن ایجاد شد

موزه ایناكس ژاپن در استان آیچی با همكاری رایزنی فرهنگی ایران در ژاپن و با نصب دائمی تصویر محراب با نام "در بهشت" با كاشی های براق، ترجمه ژاپنی و ذكر عنوان موزه ملی ایران، بخش كاشی اسلامی ایرانی را ایجاد كرد.

به گزارش نما ، از رایزنی فرهنگی ایران در ژاپن، نصب کاشی اسلامی در موزه ایناکس از سوی رایزنی فرهنگی ایران در ژاپن و با همکاری موزه ملی ایران و اداره کل همکاری های فرهنگی و امور ایرانیان خارج از کشور سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی و در راستای همکاری با موسسات و نهادهای مختلف فرهنگی و به خصوص توسعه فعالیت ها و حضور در استان ها و شهرهای مختلف ژاپن علاوه بر توکیو انجام شده است.

دیوسالار رایزن فرهنگی ایران در ژاپن در این زمینه گفت: موزه ملی ایران به درخواست رایزنی فرهنگی و با هماهنگی موزه ایناکس، مجوز بهره برداری از تصویر  ۵ اثر ارزشمند کاشیکاری مربوط به دوران اسلامی از موزه باستان شناسی و هنر دوران اسلامی موزه ملی کشورمان را در اختیار گرفت که به عنوان بخش ایران در معرض دید علاقه مندان و فرهنگ دوستان ژاپنی قرار خواهد گرفت.

او اضافه کرد: لازم می دانم از همکاری صمیمانه موزه ملی ایران و اداره کل همکاری های فرهنگی و امور ایرانیان خارج از کشور سازمان فرهنگ وارتباطات اسلامی که زمینه تحقق این اقدام ماندگار و بلند مدت را فراهم نمودند، تقدیر نمایم.  

وی افزود: موزه ایناکس دارای بخش های متنوعی همچون موزه کاشی، کیلن پلازا، موزه سفال معماری، کارگاه کاشی کاری و آزمایشگاه سرامیک می باشد که در مجموعه ای زیبا طراحی شده اند و بنا به علاقه مندی، تکمیل بخش ایرانی - اسلامی آن مد نظر قرار گرفت.

دیوسالار ادامه داد: بسیار خرسندیم که با همکاری ارزشمند موزه ملی ایران، این مهم محقق شد و بی تردید می تواند زمینه توسعه همکاری های بیشتر در این خصوص را میان دو کشور که از سابقه طولانی همکاری های فرهنگی و هنری برخوردار می باشند، فراهم آورد.  

رایزن فرهنگی ایران در ژاپن در خصوص این موزه هم گفت: در قسمت موزه کاشی این مجموعه که به معرفی کاشی های تزئینی و تاریخچه توسعه کاشی در سراسر جهان با جذابیت های فراوان اختصاص یافته، بیش از ۷۰۰۰ کاشی تزئینی از سراسر جهان و از دوران باستان تا عصر مدرن در معرض دید عموم قرار گرفته است و بخش اصلی موزه کاشی هم از سال ۱۹۹۷ افتتاح شده که در آن مجموعه‌های کاشی متنوع از دوره باستانی خاورمیانه تا قرن ۱۹ میلادی و دوره ویکتوریا قرار دارد و در حال حاضر اثر ایرانی ارائه شده نیز در همین بخش به نمایش در آمده است.

اثر محراب کاشی با پهنای ۲۱۰ و ارتفاع ۳۳۰ سانتی متر متعلق به امامزاده علی بن جعفر قم در سدۀ هشتم هجری قمری (۷۳۴-۷۱۳ ه. ق)  دورۀ ایلخانی است که با شماره ۳۲۷۰ در تالار ایلخانی موزۀ باستان شناسی و هنر دوران اسلامی موزه ملی ایران نگهداری می شود و موزه ایناکس علاقه مند به نمایش این اثر ارزشمند بوده است.  

این کاشی زرین فام، معروف به "در بهشت" است که آیاتی از قرآن مجید و نیز صلوات بر ائمه معصومین(ع) در آن دیده می شود و در قسمت پایین محراب در سمت چپ هم تاریخ ساختن محراب و اسم سازنده آن مشخص شده، ضمن آن که در حاشیه پهن محراب هم آیات ۴۴ و ۴۷ سوره "اعراف" به خط ثلث نوشته شده است.  

همچنین پس از تمام شدن آیات در سمت چپ و در قسمت پائین، تاریخ ساخت محراب به رمضان ۴۳۷  و بالای این نوشته در لبه محراب نام سازنده آن "عمل العبد یوسف بن علی بن محمد بن ابی طاهر کاشی کار " آمده است.

در نواری که بالای دو ستون بزرگ قرار دارد آیه ۴۷ سوره اسراء به خط کوفی نوشته شده که طاق بزرگ محراب را تشکیل می دهد.  حد فاصل دو ستون بزرگ نیز به خط کوفی است و حاوی جمله نورانی " لااله الا الله محمد رسول الله" می باشد.  

در قسمت حاشیه داخلی هم دو ستون بزرگ سوره " الفاتحه" به خط ثلث نوشته شده است و بعد از پایان سوره الفاتحه جمله " فی سنه   ۴۱۳" دیده می شود که ثابت می کند این محراب در چند مرحله ساخته شده است و بعد از تاریخ یاد شده جمله " نصب و مرمت شد در سنه ۱۳۴۴ " دیده می شود.  

در نوار بالای دو ستون کوچک که طاق کوچک تر را تشکیل می دهد، صلوات بر ائمه معصومین(علیهم السلام) دیده می شود و در حاشیه داخلی دو ستون کوچک سوره " النصر"  آمده و همچنین در قسمت پایین محراب میان دو ستون کوچک جمله ای به خط کوفی "اقبل علی صلاتک و لا تکن من الغافلین " درج شده است.

۱۴۰۰/۷/۲۴

نظرات کاربران
نام :
پست الکترونیک:
نظر شما:
کد امنیتی:
 

آخرین اخبار...