به گزارش نما، با شروع به کار دولت جدید و تغییرات مدیریتی مختلف در سطح سازمانها، بالاخره هفته گذشته نوبت به بازار سرمایه رسید و اعضای حقیقی شورای عالی بورس در هیات دولت مشخص شدند.
در ادامه نیز با مشخص شدن اعضای هیات مدیره سازمان بورس، جواد عشقی با رای این اعضای جدید به عنوان رئیس جدید سازمان بورس و اوراق بهادار تعیین شد.
نظارت مردم بر فعالیت شرکت ها و ناشران تقویت خواهد شد
این تغییرات مدیریتی در سازمان بورس در حالی رخ میدهد که مردم همچنان از سرنوشت سرمایهگذاریهای خود در بازار سرمایه گلایهمند و خواستار بازگشت آرامش به بورس هستند. در همین راستا، سید احسان خاندوزی وزیر اقتصاد در حاشیه اولین جلسه شورای عالی بورس با اعضای جدید، با اظهار امیدواری نسبت به برنامههای اعضای جدید سازمان بورس اینطور بیان میکند: راهبردهای کلانی که از طرف هیات مدیره جدید ارائه شد و ما در شورای عالی بورس آن را پذیرفتیم عبارت بود از نظارت عامه مردم بر فعالیت ناشران و شرکتها که باید به شدت تقویت، شفاف و منصفانه شود.
وزیر اقتصاد بیان کرد: حرکت کردن تمام تنظیم گریها و مقررات داخل بازار به ویژه بخشهای نظارتی بازار به سمت عادلانه شدن و پاسخ گو شدن کل بازار، توسعه فناوریهای مقررات گذاری، ایجاد اکوسیستم تامین مالی شرکتهای کوچک و متوسط برای کمک کردن به بخش تولید و بازار اولیه پر رونق در کنار باز مهندسی نسل نوینی از زیرساختهای فنی که فعالان بازار اغلب از عملکرد فنی بازار دچار نا رضایتی هستند.
با توجه به وضعیت حساس بازار سرمایه و لزوم توجه ویژه مسئولان به سرمایههای مردم در این بازار و با آغاز مدیریتهای جدید، لازم است که سیاستهایی درخور برای بهبود شرایط فعلی این بازار اتخاذ شود. به همین جهت با کارشناسان گفتگو کردیم و مهمترین اولویتها و راهکارهایی که اعضای تازه وارد بورس باید به آن توجه کنند را جویا شدیم.
حمیدرضا دانش کاظمی عضو شورای عالی بورس، در پاسخ به مهمترین اولویتها برای بازار سرمایه اظهار کرد: سه رکن در بازار سرمایه وجود دارد که بسیار مهم است؛ سود، ریسک و نقدشوندگی. مزیت بازار سرمایه نسبت به سایر بازارها، نقدشوندگی است. هر استراتژی که به نقد شوندگی آسیب بزند خطرناک است و این موضوع میتواند از سوی نهادهای مختلف باشد. نکته بعد موضوع تخلفات و دستکاری قیمتهاست که باید برای آن برنامه ریزی شود.
او در ادامه گفت: نکته مهمتر تاثیر سیاست گذاران بر بازار سرمایه است. انتخاب و رفتار افراد سیاسی و اقتصادی و رفتار دیگر بازارها از جمله بازار مسکن و ارز تاثیر فراوانی بر بازار سرمایه دارد. انتخاب آقای صالح آبادی بسیار خبر مثبتی برای بازار سرمایه است. چرا که بسیاری از سیاستهای بازار پول تعارض جدی با بازار سرمایه داشت و تا به حال سیاستهای بانک مرکزی این چنین دغدغه برای بازار سرمایه نبوده است. انتظار است که با ورود تیم جدید بانک مرکزی، فضا مستحکمتر و همسو شود.
دانش کاظمی تاکید کرد: بازار سرمایه دو بال دارد؛ اول کنترل و دقت که ریسک را کاهش دهد و دیگری توسعه تا قدرت بازار را افزایش دهد. امید است که ارکان جدید استراتژیهای خوبی داشته باشند تا اطمینان به بازار سرمایه بازگردد و سیاستهای دولت نیز با بازار سرمایه همسو باشد.
اعضای جدید بورسی، به دنبال حذف قیمت گذاری دستوری باشند
کورش آسایش کارشناس بازار سرمایه، در پاسخ به اولویتهای پیش روی تیم جدید بازار سرمایه بیان کرد: یکی از مواردی که تیم قبلی به دنبال آن بود و از جمله موضوعاتی است که باید تیم جدید پیگیر آن باشد حذف قیمت گذاری دستوری برای شرکتهایی است که در بورس فعالیت میکنند.
او در ادامه بیان کرد: موضوع دیگر که بسیار حائز اهمیت است، حذف دامنه نوسان است که در تیم قبل این موضوع به سرانجام نرسید. باید راهکارها برای بهبود شرایط بازار روز به روز افزایش پیدا کند تا در نهایت بتوانیم بازاری پویا داشته باشیم. باید تیم جدید برنامهای مناسب داشته باشد که بتواند در میان مدت و بلند مدت دامنه نوسان را حذف کند و شرکتها بتوانند یکی از مهمترین اصول بازار سرمایه یعنی نقد شوندگی را به خوبی به اجرا در آورند.
آسایش افزود: در رابطه با راهکارهای کوتاه مدت میتوان به ساماندهی بازارگردانی اشاره کرد. در حال حاضر بازار گردانها به خوبی ایفای نقش نمیکنند و باید در این حوزه نظارت شدیدی انجام گیرد. مورد بعد حذف دستکاریها و جلوگیری از برخورد سلیقهای است. مورد بعد نیز نظارت بر کارگزاری هاست و برای بهبود عملکرد بازار، باید بر این نهاد نظارت دقیق تری صورت گیرد.
فرهنگ سازی؛ راهکاری بلندمدت در جهت بهبود بازار سرمایه
او گفت: موضوع دیگر، حمایت از سرمایه گذاران خرد است که اشخاص اصلی این بازار هستند و زیانهای فراوانی را متحمل شده اند. مورد بعد که بلند مدت است موضوع فرهنگ سازی در زمینه سرمایه گذاری است.
حسین مرید سادات کارشناس بازار سرمایه، در پاسخ به این پرسش که مسئولان قبلی سازمان بورس میتوانستند از چه راهکارهایی برای بهبود شرایط وقت بهره بگیرند، اظهار کرد: یکی از اقداماتی که رئیس سازمان بورس باید انجام میداد، جلسه با فعالان بازار سرمایه است. ما به کرات دیدیم که تصمیماتی در رابطه با بازار سرمایه گرفته شد که فعالان بازار سرمایه با آن مخالف بودند.
او بیان کرد: همچنین یکی دیگر از مسائلی که ریاست سازمان بورس باید آن را پیگیری میکرد، حذف قیمت گذاری دستوری از حوزههایی همچون فولاد و خودرو است. ریاست جدید سازمان بورس باید بر روی راهکارها و ایجاد قوانینی که اعتماد عمومی را نسبت به بازار سرمایه باز می گرداند، تاکید کند.
او بیان کرد: بسیاری از فعالان بازار سرمایه از حمایت هایی که در دوره قبل از بازار سرمایه صورت نگرفته، ناراحت و گلایهمند هستند. یکی از مولفههایی که باید در سازمان بورس محقق شود این است که افراد باید آموزشهایی در زمینه بورس ببینند و سپس به صورت مستقیم وارد این بازار شوند.
او افزود: در حال حاضر عمق بازار سرمایه بسیار کاهش یافته و بر همین مبنا بسیاری از اهالی بازار سرمایه خواستار حذف دامنه نوسان به صورت تدریجی هستند و یا اینکه با افزایش دامنه نوسان، عمق بازار سرمایه افزایش پیدا کند.
صدای سهامدار خرد باید به گوش مدیران بورس برسد
او گفت: همچنین فعالان بازار سرمایه خواستار ایجاد اتحادیه هستند تا صدای سهامدار خرد به گوش مدیران سازمان بورس برسد. زیرا عدم وجود این اتحادیه سبب بهم ریختگی در بازار میشود و شاید اگر این اتحادیه باشد، ما نیز بتوانیم در تصمیم گیری های سازمان بورس شرکت کنیم.
مرید سادات ادامه داد: تا زمانی که میان بازیگران بازار سرمایه هماهنگیهایی صورت نگیرد و منافع ملی آن ها در راستای منافع ملی کشور نباشد، وضعیت بازار سرمایه درست نخواهد شد. باید بحث عدالت در کشور پیگیری شود، ولی ممکن است منافع افراد تصمیم گیر به سمتی باشد که یک دفعه در بازار سرمایه جهشی بزنند و سپس در نقطه اوج سهام خود را بفروشند و مردم دچار زیان شوند.
او تاکید کرد: باید این مسائل مهار شود و اگر وزیر اقتصاد در این راستا قصد انجام اقدامی را دارد، باید رفتارهای پر خطر را در این بازار مهار کند. همچنین سیاست گذار و مقام ناظر سازمان بورس را به این جمع بندی برساند که از تصمیمات شتاب زده و ابلاغیههای متعدد و متناقض پرهیز کنند و نظم را در بازار سرمایه ایجاد کنند.
در آخر لازم به یادآوری است که رونق بازار سرمایه در گروی سهامداران این بازار است. متاسفانه این بازار در سال گذشته نسبت به یکی از مهم ترین رکن های خود یعنی سهامداران خرد کم لطفی کرد و مردمی که با امید اقدام به سرمایه گذاری در بورس کردند را از خود ناامید کرد. در حال حاضر نیز بازگشت اعتماد سهامداران به این بازار باید از اولویت های مدیران جدید باشد، تا شاهد ثبات و رونق بازار سرمایه کشور باشیم.
منبع: باشگاه خبرنگاران
آیا بورس با مدیران جدید اعتماد مردم را جلب خواهد كرد؟
با مشخص شدن اعضای هیات مدیره و رئیس جدید سازمان بورس، بازار سرمایه وارد دوره جدیدی از دوران سیاستگذاری خود خواهد شد.
۱۴۰۰/۷/۲۷