به گزارش نما به نقل از فارس، اندیشکده «شورای روابط خارجی اروپا» در مقالهای به قلم «جولیان بارنز-داسی» در خصوص «بحران سوریه» نوشت: این احتمال وجود دارد که به صورت غیرقابل جبرانی حتی بدون دخالت نظامی غرب، سوریه دچار شکاف شود. دستگاه امنیتی اسد، همچنان به قوت خود باقی است و قادر خواهد بود برای مدتهای طولانی دوام بیاورد (حتی بعد از مرگ اسد).
* نمیتوان با نبرد نظامی پیروز میدان شد
بعد از دو سال خشونت وحشیانه و کشته شدن 40 هزار نفر در سوریه، دیگر نمیتوان به طور جدی از رژیم سوریه انتظار داشت که راه حلی سیاسی برای این بحران پیشنهاد نماید. معاون رییس جمهور «فاروق الشرا» در انتقاد از رویکرد رژیم سوریه به روزنامه «الاخبار» چاپ لبنان، گفت: «نمیتوان با نبرد نظامی پیروز میدان شد، استقرار دولت وحدت ملی از طریق مذاکره میتواند راه حل خوبی باشد، ولی سوریه برای گرفتن وقت بیشتر این پیشنهاد را رد میکند».
* رژیم سوریه تسلیم نمیشود
تصور هر نوع گفتوگوی سیاسی و راه حل سریع برای رفع مناقشه در بهترین حالت، امری دور از ذهن به نظر میرسد. میزان شکاف در حال حاضر بیش از حد، خونین و عمیق شدن است. جنگجویان شورشی، به خصوص بعد از دستاوردهای نظامی که داشتند، هرگز سلاح خود را زمین نخواهند گذاشت و راه حل مذاکره را نمیپذیرند.
* نابودی رژیم سوریه امر قریب الوقوعی نیست
نابودی این رژیم امر قریبالوقوعی نیست و رژیم توانسته است که کنترل مراکز کلیدی شهری مانند مرکز دمشق و حمص را در اختیار داشته باشد. ظاهراً روسیه پذیرفته است که پیروزی نهایی رژیم در آیندهای نزدیک امری غیرقابل تصور است. نزدیکترین همپیمان اسد، 6 طرح انتقال را ارائه داده است، و این امر نشان میدهد که آنها نیز امید خود را از دست داده است و به دنبال راهی برای خلاص شدن از این وضعیت است.
* سوریه به دنبال کشاندن شورشیان به پای میز مذاکره است
به این ترتیب بهتر است که اسد و اطرافیان او در نهایت هر چه زودتر به این نتیجه برسند که باید دست به معامله بزنند. اظهارات «الشرا»، به عنوان اولین اظهارات مبنی بر اینکه رژیم دیگر توان پیروزی در جنگ نظامی را ندارد، میتواند نشاندهنده این امر باشد که سوریه به دنبال کشاندن شورشیان به پای میز مذاکره است. اگرچه «الشرا» به وضوح اذعان داشته است که اقتدار نهایی از آن اسد خواهد بود، ولی اینکه به طور ضمنی اسد را مورد انتقاد قرار داده است، میتواند نشاندهنده تغییر مهمی در اوضاع باشد؛ این مصاحبه بیشتر بر روی آژانس خبری دولتی سوریه، «سانا» تاکید داشته است. علاوه براین، اینکه این اظهارات از زبان یک مقام ارشد دولتی بیان شده است به هیچ وجه امری تصادفی نیست، و حتی برخی از اعضای اپوزیسیون، قبلاً پیشنهاد انتقال را داده بودند.
*سوریه بر لب پرتگاه فروپاشی فرقهای
با این حال، حتی اگر اظهارات «الشرا» واقعی نباشد، این اظهارات به سرکوب مخالفان توسط رژیم اشاره دارند. سوریه برای این کارها بهای سنگینی را پرداخت خواهد کرد. این احتمال نیز وجود دارد که به صورت غیرقابل جبرانی در طی این فرایند، خیلی بیشتر از این، با یا بدون دخالت نظامی غرب، سوریه دچار شکاف شود. دستگاه امنیتی اسد، همچنان به قوت خود باقی است و قادر خواهد بود برای مدتهای طولانی دوام بیاورد (حتی بعد از مرگ اسد).
آیا اسد به دنبال معامله است
اندیشكده «شورای روابط خارجی اروپا» نوشت: ادامه جنگ برای كسب پیروزی میتواند سوریه را به پرتگاه فروپاشی فرقهای بكشاند.
۱۳۹۱/۱۱/۵