نسخه چاپی

ایران دست پُر، غرب دست خالی

حمیدرضا ترقی

در فضاي سنگين رسانه‌اي پديد آمده از جنگ رواني غربي – صهيونيستي در وين همزمان با دور جديد مذاكرات ايران و 1+5 و خبرپراكني‌هاي دروغين ديپلماتهاي اسرائيلي در خصوص نصب سانتريفيوژهاي جديد و القاي احتمال شكست مذاكرات و يا عدم تمايل ايران براي انعطاف در برابر پيشنهادهاي مثبت غرب از سوي صهيونيستها، بالاخره ايران با استواري و دستي پُر از پيشنهادات متعدد و متناسب با نحوة برخورد غربي‌ها در مذاكره دور جديد مذاكرات در آلماتي برگزار گرديد.

تبادل نظرات و ايده‌هاي دو طرف نشان داد كه بر خلاف گذشته رويكرد تخريبي از سوي 1+5 كنار گذاشته شده و در حوزة ادبيات و تاكتيك‌هاي مذاكره و راهبردهاي مطروحه تغييراتي در ديدگاه‌ غربي‌ها رخ داده است.

دريافت پاسخ پيشنهادات مطروحه از سوي ايران در اجلاس مسكو پس از 8 ماه از سوي 1+5 و خودداري غرب از طرح درخواست هميشگي خود مبني بر توقف غني‌سازي گامي لرزان و با تأخير غرب در روند مذاكرات بود.

خالي بودن دست غربي‌ها از هر گونه پيشنهاد جديد حاكي از فقدان حرف و منطق در طرف غربي و ناتواني در ابتكار عمل و بهره‌وري مناسب از فرصت گفتگو بوده است.

عبور مقتدرانه و كريمانة هيأت جمهوري اسلامي از كنار پيشنهادات تشويقي غربي‌ها در خصوص كاهش فشار تحريم طلا و بعضي داروها و بعضي بانكها آنچنان از سر مناعت طبع صورت گرفت كه خود غربي‌ها از پيشنهادات خودشان شرمنده و خجل بودند.

درك طرف غربي نسبت به اينكه بايد واقع‌بينانه‌تر با ايران رفتار كند از اهميت ويژه‌اي برخوردار است. حمايت همزمان كشورهاي عضو عدم تعهد از فعاليتهاي هسته‌اي صلح‌آميز ايران بار ديگر پشتوانه جامعة جهاني از فعاليتهاي ايران در زمينه هسته‌اي را به اثبات رساند.

اينك علي‌رغم خالي بودن دست غربي‌ها كه شايد يكي از علتهايش سياست آمريكا براي كشاندن مذاكره 1+5 به سوي مذاكره دو جانبه با ايران باشد و علي‌رغم اينكه بهانه‌جويي‌هاي 1+5 تمامي ندارد و سؤالات و ابهامات غير مستند ادعايي را هربار مطرح مي‌كند و هيچ تضميني براي اينكه در بازديد از پارچين اطلاعات نظامي ايران را فاش نكند، نمي‌دهد و حاضر نيست در صورتي كه پس از بازديد از اين مركز چيزي نبود و مشخص شد كه مثل خيلي اطلاعات ديگر غلط بوده، آن را اعلام و اشتباه خود را بيان كند و حتي حاضر نيست پس از اثبات كامل صلح‌آميز بودن فعاليت ايران قول دهد كه پرونده ايران را از شوراي امنيت خارج وبه صورت عادي در‌آورد، دور بعدي مذاكرات طرفين مشخص و عدم شكست مذاكرات كه خواستة اسرائيل بود با اين اقدام به اثبات رسيد و طرفين قرار شد پيرامون پيشنهادات يكديگر دقت و بررسي نمايند.

- اما به نظر مي‌رسد اگرچه آقاي صالحي بسيار به موفقيت اين روند مذاكرات اميدوار است و اگرچه سياستهاي مدبرانه مقام معظم رهبري در امر هسته‌اي بي‌ترديد غرب را وادار به پذيرش ايران هسته‌اي خواهد كرد، ولي همواركردن راه تحقق اين امر به‌دست دولت و گروه مذاكره كننده بايد صورت گيرد كه بدين منظور چند اقدام لازم است:

اصولاً به چه دليل اين 6 كشور از جانب جامعة جهاني بايد با ما مذاكره كنند؟ لازم است كشورهايي از جنبش عدم تعهد و يا شخصيت‌هاي جهاني مرضي‌الطرفين بر اين مذاكرات نظارت داشته باشند.

هيچ دليلي بر اينكه مذاكرات پشت درهاي بسته انجام شود، نيست و مذاكرات علني و با حضور خبرنگاران صورت گيرد.

سياست هرگام در برابر گام مقابل و هر پيشنهاد در برابر پيشنهادي هم‌وزن از طرف مقابل دنبال شود كه ظاهراً اين موضوع مورد تأكيد تيم مذاكره كننده هست.

به هر شكل ارائه مذاكره مشروط به لغو تحريم‌ها وعدم طرح ابهام جديد باشد.

۱۳۹۱/۱۲/۱۴

اخبار مرتبط
نظرات کاربران
نام :
پست الکترونیک:
نظر شما:
کد امنیتی:
 

آخرین اخبار...