به گزارش نما، خیام که بیستوهشتم اردیبهشتماه روز بزرگداشت اوست، هماکنون و پس از گذشت چند قرن از مرگش، نه به واسطهی علم خود در نجوم و ریاضی و فلسفه، بلکه با سرودن چهار مصرعهایی به نماد فلسفهی شرق و معروف ترین چهرهی ادبی ایرانی در جهان تبدیل شده است؛ کسی که با رباعیهایش رنج خود از بیثباتی این جهان و مرگ و نیستی را به همهی دنیا نشان داد. خیام در سال 427 خورشیدی در نیشابور متولد شد.
زندگیاش را با تسلط به بیشتر علوم روزگار خود از جمله ریاضیات، فیزیک، موسیقی، پزشکی، فلسفه و الهیات گذراند و تمام معاصرانش او را به عنوان یک دانشمند و فیلسوف میشناختند. اما شهرت جهانی خیام چندین قرن پس از مرگش شروع شد؛ زمانی که ادوارد فیتزجرالد انگلیسی دست به ترجمه و انتشار رباعیات او زد. تأثیر همین رباعیها بر ادبیات غرب و نویسندگانی مثل مارک تواین و تی. اس. الیوت بود که خیام را به شاعر محبوب روشنفکران جهان تبدیل کرد.
رباعیهای خیام در زمان حیاتش به علت وجود فرقههای گوناگون و تعصبهای اعتقادی در میان مردم، مخفی ماند و تدوین نشد. هیچیک از معاصران خیام از جمله نظامی عروضی و ابوالحسن بیهقی از شاعری خیام یاد نکردهاند و او را تنها به واسطهی تسلطش بر علوم مختلف میشناختند.
خيام چگونه شاعري جهاني شد؟
خیام چگونه شاعری جهانی شد؟
چند قرن از مرگ عمر خیام گذشته بود كه ترجمه و انتشار رباعیهای او در غرب، این شاعر، فیلسوف، ریاضیدان و منجم ایرانی را برای همیشه در دنیا جاودانه كرد.
۱۳۹۲/۲/۲۸

