به گزارش نما به نقل از ایرنا، استفاده مشترك از قسمت دهانی قلیان عاملی در انتقال بیماری های واگیر مانند سل و هپاتیت است.
این درحالی است كه صنایع دخانی اغلب به صورت مستقیم و غیرمستقیم ، سالم و بی ضرر بودن مصرف قلیان نسبت به سیگار را تبلیغ می كنند. از بین بردن قبح مصرف قلیان در بین خانواده ها ترفندی دیگر از صنایع دخانی برای ترویج قلیان در جامعه است. از همین رو ، امروز دوشنبه سومین روز از هفته ملی بدون دخانیات به نام 'ترویج قلیان تهدیدی جدی برای سلامت همگانی' نامگذاری شده است.
بررسی ها نشان می دهد با مصرف قلیان مقادیر زیادی منواكسید كربن، فلزات سنگین و تركیبات شیمیایی سرطان زای حاصر از احتراق زغال از طریق استنشاق وارد بدن می شود.
مصرف كنندگان قلیان در هر وعده مصرف ، معادل ۸۰ تا یكصد نخ سیگار ، دود دریافت می كنند.
خطر ابتلا به سرطان ریه در افرادی كه قلیان مصرف می كنند پنج برابر افرادی است كه مصرف كننده این محصول نیستند.
چروكیدگی پوست، پیری زودرس، تیرگی زیرچشم، زردی و فساد دندان ها از دیگر عوارض مصرف قلیان به شمار می رود.
همچنین زنانی كه در طول بارداری از قلیان استفاده می كنند، وزن نوزادشان هنگام تولد كمتر از حد طبیعی است.
برغم تمام این عوارض بنا به اعلام دبیرخانه ستاد كشوری كنترل و مبارزه با دخانیات مركز سلامت محیط و كار وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشكی ، مصرف قلیان بین جوانان، نوجوانان و زنان افزایش یافته است.
طبق این آمار، مصرف قلیان بین نوجوانان ۱۳ تا ۱۵ ساله طی سال های ۸۳ تا ۸۶ ، دو برابر شده است.
بسیاری از كارشناسان براین باورند كه تبلیغات مستقیم و غیرمستقیم تاثیر بسزایی در جذب افراد به مصرف قلیان دارد به طور مثال تولید و عرضه تنباكوهایی با طعم عسل و میوه ای ترفندی دیگر از سوی صنایع دخانی برای جذب جوانان، نوجوانان و زنان برای مصرف قلیان است.
برغم تمام این تبلیغات، معمولا تنباكو و توتون مورد استفاده در قلیان از بی كیفیت ترین و نامرغوب ترین انواع آن است.
همچنین بسیاری از كارشناسان از قلیان به عنوان دروازه مصرف سیگار و اعتیاد نام می برند چنانكه طبق اعلام مركز سلامت محیط وزارت بهداشت، اغلب مصرف كنندگان قلیان، سیگار هم مصرف می كنند.
به نظر می رسد مضرات استفاده از قلیان به مراتب بیشتر از مضرات سیگار است بنابراین باید راهكارهایی اتخاذ شود تا از تبلیغات مصرف قلیان در جامعه جلوگیری و اطلاع رسانی های لازم در این زمینه انجام شود. همچنین جمع آوری قلیان ها از اماكن عمومی به ویژه قهوه خانه ها و رستوران ها می تواند در كاهش آمار مصرف كنندگان قلیان موثر باشد.
عمرهایی كه با هر پك تلف می شود
قلیان علاوه بر ایجاد بیماری های تنفسی موجب بروز برخی بیماری های واگیر خطرناك مانند سل و هپاتیت نیز می شود. پزشكان، مصرف قلیان را یكی از عوامل مرگ زودرس در افراد می دانند.
۱۳۹۲/۳/۶