به گزارش نما به نقل از تسنیم، حبیب الله عسگراولادی در گفتوگویی گفت: سیاستورزی در نگاه امامخمینی(ره) یعنی خدمت به بندگان خدا؛ مقاومت از دل گفتمان عدالت و پیشرفت بیرون آمده است. آرامش و سلوکی که در انتخابات امروز داریم به برکت هدایت حکیمانه مقام معظم رهبری و با الهام از روح ملکوتی امام خمینی آن عزیز سفر کرده است
حبیب الله عسگراولادی یکی از یاران نزدیک امام راحل که از ابتدای نهضت اسلامی در اوایل دهه ۴۰ دوشادوش بنیانگذار کبیر انقلاب اسلامی (ره) مبارزه کرده است و امروز نیز در کسوت یکی از فعالان سیاسی برجسته در کشور مطرح است بر این اعتقاد است که سیاست ورزی در نگاه امام(ره) یعنی «ایمان» و «عمل صالح» یعنی عبور از «خود» و دعوت به «خدا» کردن . سیاست ورزی در نگاه امام(ره) یعنی خدمت به بندگان خدا و مبارزه با ظلم و حمایت از مظلوم . در ادامه گفتگوی خبرنگار آدینه تهران در آستانه بیست و چهارمین سالگرد رحلت ملکوتی ایشان از نظرتان میگذرد:
روند آغاز نهضت اسلامی ملت ایران در ۱۵ خرداد ۱۳۴۲ و نقش ویژهای که روحانیت و اقشار مذهبی در روشن کردن لوکوموتیو قطار انقلاب را داشتند چگونه ارزیابی میکنید؟
انقلاب اسلامی با بهره گیری از تجربیات دو انقلاب گونه مشروطه و نهضت ملی شدن نفت با رهبری بیبدیل امام خمینی(ره) و حضور مردم و با تکیه بر اسلام ناب محمدی(ص)پدید آمد. طبیعی بود که در این انقلاب علما، مراجع و روحانیون جلودار نهضت باشند. انقلاب بدون روحانیت نمیتوانست معنا داشته باشد که انقلاب بدون اسلام یک اعتراض و شورش کور بود طبیعی است میتوانست مورد سرکوب قدرتها قرار گیرد. امّا آنچه انقلاب را تاکنون با نشاط و با طراوت سرپا نگه داشته است پشتوانه عظیم مراجع عالیقدر، فداکاری مقامات روحانی و پایبندی و حضور جدّی مردم در پذیرش حاکمیت اسلام بوده است.
یکی از ویژگی خط امام خمینی(ره) ایمان و عمل صالح در حوزه سیاست است. در نگاه حضرت امام(ره) سیاست عین دیانت است و نوعی عبادت و مایه تقرب به ذات اقدس الله محسوب میشود. حضرت عالی فکر میکنید این خط چگونه میتواند در آستانه انتخابات ریاست جمهوری جریانات گروهها و نامزدهای انتخابات را هدایت کند؟
امام خمینی(ره) مبدع یک نگرش و نگاه الهی در امر سیاست و حکومت بوده است. سیاست ورزی در نگاه امام(ره) یعنی «ایمان» و «عمل صالح» یعنی عبور از «خود» و دعوت به «خدا» کردن . سیاست ورزی در نگاه امام(ره) یعنی خدمت به بندگان خدا و مبارزه با ظلم و حمایت از مظلوم . سیاست ورزی در نگاه امام(ره) یعنی عمل به احکام الهی و جاری کردن آن در حکومت در ساحات اقتصاد، فرهنگ، سیاست و ...
نامزدهای انتخاباتی در دهه چهارم انقلاب هستند آنها باید با درک چنین سیاستی خود را به مردم عرضه کنند باید رقابت در نظر آنها سبقت در خیرات و خدمات باشد. ما این آرامش و سلوکی که در انتخابات امروز داریم به برکت هدایت حکیمانه مقام معظم رهبری و با الهام از روح ملکوتی امام خمینی آن عزیز سفر کرده است.
امام خمینی(ره) به لحاظ سبک زندگی فردی - اجتماعی و سیاسی یک الگوی تمام عیار برای تمام دورانها در نظام جمهوری اسلامی محسوب میشوند با توجه به قرابت شما با ایشان از سالهای اولیه مبارزه کمی از این سیره و سلوک سیاسی و اجتماعی برای خوانندگان ما بگویید.
سبک زندگی اجتماعی و سیاسی امام(ره) برای ملت ما یک الگو است. ما این الگو را امروز با افتخار به جهان عرضه میکنیم. ما با این الگو بود که بر الگوی سبک زندگی غربی پیروز شدیم. تکلیف گرایی، اخلاص در نیت و صدق در گفتار، شجاعت و آشتی ناپذیری در برابر کفر و الحاد و نفاق و صبوری در برخورد با مشکلات از ویژگیهای سلوک سیاسی و سبک زندگی اجتماعی امام(ره) بود. هر لحظه حیات ایشان یک آموزه دینی برای ملت ما ارمغان آورد و بحمدالله هنوز هم میآورد. شاگردان با وفای ایشان این سبک زندگی را در کشور تبلیغ و ترویج کردند ما امروز شاهد ظهور نسلی هستیم که با مدد خداوند قادر متعال مؤمنتر از نسلهای گذشته در خط امام(ره) هستند.
با توجه به این که در آستانه انتخابات هستیم به نظرتان امروز مهمترین گفتمانهای مطرح در کشور چیست و رقابت حول چه گفتمانهایی است. آیا این رقابت با گفتمان اصیل حضرت امام ارتباط معناداری برقرار میکند؟
امروز گفتمان رهبری عظیم الشأن انقلاب گفتمان پیشرفت، خدمت و عدالت است. هر نامزدی بتواند کارآمدی خود را در پیشبرد این گفتمان اثبات کند مورد توجه مردم قرار میگیرد. همچنین گفتمان تدبیر و مقاومت محصول گفتمانی است که ذکرش رفت مردم به کسانی رای میدهند که در برابر قدرتهای شیطانی مردانه بایستند و حافظ حقوق و شأن ملت باشند و رفع مشکلات معیشتی مردم را در رأس اولویتهای کاری خود قرار دهند.
ارزیابی واقع بینانه شما فارغ از موضعگیریهای متداول سیاسی از روند وحدت اصولگرایان چگونه است؟
وحدت و همگرایی اصولگرایان فرآیند پیچیده خود را طی میکند. گفتگوهای جدّی اکنون انجام میشود جا دارد به رسیدن به وحدت و همگرایی اصولگرایان خوشبین باشیم و از نامزدهای محبوب همه بخواهیم که در تصمیم نهایی خود بین ایستادن بین همه چیز و هیچ چیز قرار نگیرند و خود را مخیر میان همه چیز یا هر چه ممکن باشد احساس کنند و چنانکه از حضرت موسی ابن جعفر(ع) نقل شده، توجه کنند که همیشه انتخاب انسان میان خوب و بد و یا خوب و خوبتر نیست بلکه گاهی میان بد و بدتر باید بد را که کم ضررتر است انتخاب کند.
در پایان این گفتگو از حضرات ائمه محترم جمعه سراسر کشور تقاضا میکنم جایگاه رفیع نماز جمعه را که میراث گرانسنگ امام راحل عظیمالشأن و شهدای گرانقدر ایران اسلامی میباشد پاسداری کنند و به تأسی از مقام معظم رهبری در وحدت امت اسلامی و آماده سازی آنان در مدت باقیمانده تا انتخابات برای شرکت در جشن ملی و به دور از برخورد تند با کسانی که در گذشته اشتباه و یا خطا کردند و غافلانه با فتنه دشمنان با نظام زاویه پیدا کردند با دید رأفت، هدایت و رحمت همگان را با ملاک قراردادن شاخصهای مورد تاکید رهبری عزیز برای حضور حداکثری در پای صندوقهای رأی و انتخاب اصلح برای بالاترین مقام اجرایی کشور و همچنین شوراهای شهر و روستا و معدودی میان دورهای مجلس شورای اسلامی دعوت و تشویق نمایند. و این مقال را با تبریک بعثت پیامبر(ص) را ختم میکنیم که پیامبر(ص) سفارش اکید میفرمودند در گزینش منافع و شأن خود و خانواده و عشیره و تعصبات بشری منفعت و مصلحت اسلام و حاکمیت حق را گزینش کنید اللهم اهدنا من عندک و صل علی محمد و اله .
خاطرات حاج فضل الله فرخ از قیام ۱۵خرداد
شهدای ۱۵خرداد بصیرت را به نسلهای انقلابی آموختند
شهدای ۱۵ خرداد سال ۴۲ هم بصیرت داشتند هم فداکاری و هم به موقع اقدام کردند. اگر این قیام ۵ روز دیرتر انجام میشد انقلاب و قیام در نطفه خاموش میشد. قیام پانزده خرداد بر تغییر موضع رژیم شاهنشاهی که در پی به شهادت رساندن امام خمینی (ره )بودند بسیار اثر گذاشت و آنها را از این کار باز داشت تا جایی که یکی از روزنامههای آن زمان تیتر زده بود که روحانیت در نظر دولت محترم است. این جملات بخشی از گفتگوی حاج فضل الله فرخ یکی از یادگاران انقلاب اسلامی در گفتگو با آدینه تهران بود که از نظرتان گذشت. در ادامه مشروح این گفتگو را با هم میخوانیم:
در خصوص قیام ۱۵ خرداد ابتدا باید به ریشههای قیام پانزده خرداد و چرایی وقوع این حادثه بپردازیم. به نظر شما چه عواملی سبب شکل گرفتن این قیام تاریخی و تاریخ ساز شد؟
در سال ۴۰ آیتالله بروجردی فوت کردند و شاه دستوراتی را از امریکا جهت پیاده کردن برنامه اصلاحات ارضی گرفته بود و تلاش داشت تا این برنامه در زمان آیتالله بروجری(ره) پیاده کند ولی مقاومت ایشان مانع از این کار شد. شاه پس از فوت آیتالله بروجردی احساس کرد که میدان برای پیاده کردن برنامه اصلاحات باز شده است در صورتی که این یک خیال باطل بود. محمدرضا شاه به منظور پیشبرد این برنامه در زمان اسدالله علم تلاش کرد تا لایحه انجمنهای ایالتی و ولایتی را به تصویب برساند. در این لایحه برخی از بندهای غیردینی گنجانده شده بود که در وهله اول این لایحه با مخالفت امام و پس از آن نیز با مخالفت جریان روحانیت و تعطیلی بازار همراه شد که این مسائل در نهایت باعث لغو این لایحه شد. این لایحه در مهر ماه به تصویب رسید و با مخالفت هایی که صورت گرفت در آذر ماه لغو شد. در تدوام این امر شاه در ۱۹ دی ۴۱ خود به میدان آمد و تلاش داشت تا اصول شش گانهای را تحت عنوان اصول انقلاب سفید و یا انقلاب شاه و مردم به تصویب برساند و ۱۱ بهمن این مسئله از طرف امام و روحانیت مورد تحریم قرار گرفت و به شدت با آن برخورد شد. شاه از این قضیه نارحت بود و خود عازم قم شد و سخنرانی تندی را علیه روحانیت در قم انجام داد و روحانیت را در این سخنرانی ارتجاع سیاه نامید. و پس از آن نیز رفراندومی را در این زمینه برگزار کرد. در بهمن، ماه مبارک رمضان آغاز شد و حضرت امام تلاش داشت تا از فرصتها حداکثر استفاده را بنماید و تهدیدها را به فرصت تبدیل کند و قرار شد که از ماه رمضان برای این کار بهره برداری شود که در ۲۴ اسفند ۴۱ که مصادف با ایام شب عید بود از طرف امام عزای عمومی اعلام شد یعنی به خاطر مصائبی که بر اسلام وارد شده بود آن سال عید نباشد و مردم نیز گوش به فرمان امام بودند.
شاه چه واکنشی از خود نشان داد؟
شاه از این کار ناراحت شد. در روز ۲ فروردین ۴۲ که روز شهادت امام صادق(ع) بود قرار شد تا در مدرسه فیضیه مراسمی جهت شهادت ایشان برگزار شود شاه نیز چماق داران خود را به این مدرسه فرستاد و بسیاری از حجرهها را تخریب کردند و بعضی از طلاب را شهید و برخی را مجروح کردند. در همان روز نیز عدهای نگران حال امام (ره) بودند، ولی مشاهده کردند که امام درب خانه را باز گذاشته است و فرمودند که اگر بیشتر اصرار کنید خودم به فیضیه میروم. امام خمینی از قضیه فیضیه بهره برداری بسیاری نمودند و ۱۲ اردیبهشت چهلم فیضیه را برگزار کردند. امام خمینی تلاش داشت تا با سخنرانیهای گسترده خاطره این حوادث را در ذهن مردم را زنده نگه دارد. امام راحل همچنین در محرم اردیبهشت سال ۴۲ به وعاظ فرمودند که روضه امسال باید روضه فیضیه باشد و حتی دستجاتی که عزاداری میکردند نیز نوحه فیضیه میخواند مثلا یکی از نوحهها این بود که « قم گشته کربلا فیضیه قتلگاه شد موسم یاری مولانا الخمینی».
هیئتهای موتلفه اسلامی در شکلگیری این قیام چه نقش داشتند؟
بله نقش هیئتهای موتلفه پر رنگ بود. بسترهای شکل گیری قیام ۱۵ خرداد با این مسائل و رهنمودهای حضرت امام در حال مهیا شدن بود. راهپیمایی هایی و تظاهراتی علیه رژیم پهلوی سامان دهی شد که یکی از مهمترین آنها را موتلفه اسلامی سازمان داد. که از میدان قیام شروع میشد و از سرچشمه، بهارستان نیز امتداد داشته و از پل چوبی وارد انقلاب میشد. شهید عراقی و شهید امانی در این راهپیماییها نیز سخنرانی تندی کردند. و هرچه ما جلوتر میرفتیم هم جمعیت بیشتر و هم شعارها تندتر میشد. وقتی که به مقابل کاخ مرمر رسیدیم که شدیدا توسط مامورین محافظت میشد مردم شعار میدادند خمینی خمینی خدا نگه دار تو بعد به سمت شاه که در کاخ مرمر بود مشتها را گره میکردند و میگفتند بمیرد بمیرد دشمن خون خوار تو. نهایتا نیز راهپیمایی در مسجد امام خاتمه پیدا کرد.
این روز در قم چه خبر بود؟
امام خمینی هم در مدرسه فضیه یک سخنرانی بسیار تندی را علیه شاه ایراد نمودند و خطاب به محمدرضا شاه بیان داشتند که پدرت رفت مردم خوشحالی کردند کاری نکن که که وقتی تو میروی هم مردم خوشحالی کنند. و کلمه مردک را در ارتباط با شاه به کار بردند.لذا شاه و دستگاه حکومتی نتوانستند این وضعیت را تحمل کنند و تصمیم به دستگیری امام گرفتند. آنها شب هنگام امام خمینی را دستگیر کردند که مصادف با شامگاه
۱۲ محرم بود و دستجات آماده برای عزاداری حسینی بود.
پس از اعلام این خبر شما چه واکنشی نشان دادید؟
ما هم در یکی از هئیتهای انقلابی به نام هئیت انصار الحسین (ع) که یکی از هئیتهای انقلابی بود و گویندههای بسیار مهمی مانند مقام معظم رهبری، شهید مطهری و آقای رفسنجانی بودند. لذا روز آخر مراسم عزادرای در کوچه غریبان، کوچه حاج زمان خان قرار بر این بود که عزاداری از صبح شروع و تا ظهر ادامه داشته باشد ولی وقتی که ما وارد مراسم شدیم با خبر شدیم امام را دستگیر کرده اند که دستگیری امام برای مردم و بازاریان بسیار تکان دهنده بود و به خاطر این امر و صحبتهای که انجام شد بازار بسته شد. من در آنجا یک جلسهای را به نام انجمن دین و دانش برگزار میکردم که ما هم از خبر دستگیری امام توسط مرحوم حاج مرتضی نعیمی مطلع شدیم و همه با هم به مردم پیوستیم. بنده شعار میدادم یا مرگ یا خمینی و مردم هم تکرار میکردند تا به چهارسوق بزرگ رسیدیم و در این مکان توسط مامورین مورد حمله قرار گرفتیم و جمعیت به چند قسمت تقسیم شد برخی به طرف بازار رفتند، گروهی به نوروز خان رفتند و ما هم به چهار سوق کوچک حرکت کردیم. شعار هم ادامه داشت و مردم نیز صحنه را خالی نگذاشته بودند . بنده نیز در بخشی از راهپیمایی و تظاهرات به مردم اعلام کردم تا کنون دستور به رعایت آرامش داشتیم ولی امروز این مسئله عوض شده است امروز مرجع تقلید ما را دستگیر کرده اند لذا برای جانفشانی باید آماده باشیم. در بازار کفاشها نیز خبر دستگیری امام توسط مرحوم نعیمی به مردم اعلام شد و جمعیت زیادی به قیام پیوست و به سمت رادیو حرکت کردیم و در همین اثنا کامیونهای ضربت وارد عمل شدند و شروع به تیر اندازی و حمله به مردم با تمام ابزارهای ممکن کردند. هر چه قیام گسترهتر میشد عمال رژیم شاه نیز بیشتر به سمت مردم تیراندازی میکردند بسیاری را شهید کردند و بسیاری را نیز مجروح نمودند. حضور مردم در صحنه تا بعد از ظهر ادامه داشت و مردم نیز کاملا در صحنه حضور داشتند و گروه ضربت نتوانست مردم را کنترل کند و به همین خاطر ارتش شاهنشاهی وارد عمل شد و یک میدان جنگی واقعی را شکل داد. در هر حال با ورود ارتش کشتار مردم بسیار بیشتر شد.
به نظر شما مهمترین پیام ملت در قیام ۱۵ خرداد چه بود؟
در مجموع میتوان در رابطه با قیام پانزده خرداد و شهدای آن روز بیان کرد که قیام ۱۵ خرداد و شهدای آن روز هم بصیرت داشتند هم فداکاری و هم به موقع اقدام کردند. باور کنید اگر این قیام ۵ روز دیرتر انجام میشد انقلاب و قیام در نطفه خاموش میشد. قیام پانزده خرداد بر تغییر موضع رژیم شاهنشاهی که در پی شهادت امام بودند بسیار اثر گذاشت و آنها را از این کار باز داشت. و حتی یکی از روزنامهها تیتر زده بود که روحانیت در نظر دولت محترم است و شاه هم روز پانزده خرداد وحشت زده شده بود و حتی خود را برای فرار از کشور آماده کرده بود. از طرف دیگر شهدای ۱۵ خرداد بسیار مظلوم واقع شدند و حتی محل دفن شهدای ۱۷ شهریور معلوم نمیباشد. نهایت امر قیام ۱۵ خرداد باعث شد که امام خمینی آزاد شود. ایشان پس از آزاد شدن ملاقاتی را با خانوادههای شهدای ۱۵ خرداد داشت و بنده هم به همراه انجمن دین و دانش تصمیم گرفتیم که به خدمت امام(ره) برویم و من به این منظور اشعاری سروده بودم که توسط یکی از نوجوانان خوش صدا در خدمت امام(ره) با این مضمون بیان شد.
مژدهای ایرانیان شد جلوه گر روی خمین
چشم ما روشن شد از دیدار نیکوی خمین
بود او نه ماه اندر گوشه زندان ولیکن
تا ابد رسوا بود خصم جفا جوی خمین.....
ملت ایران به راهش پشتهها از کشته دادند
تا نگردد کم ز سر یک مو از موی خمین
کشته گان پانزده خرداد دارند این تمنا
تا برد باد صبا از بحرشان بوی خمین
امام با شنیدن این بیت منقلب شدند و حال روحیشان بسیار دگرگون شد.
خاطرات حاج فضل الله فرخ از قيام ??خرداد
عسگراولادی: سیاستورزی در نگاه امامخمینی(ره) یعنی خدمت به بندگان خدا
سیاستورزی در نگاه امامخمینی(ره) یعنی خدمت به بندگان خدا ؛ آرامش و سلوكی كه در انتخابات امروز داریم به بركت هدایت حكیمانه مقام معظم رهبری و با الهام از روح ملكوتی امام خمینی آن عزیزسفر كرده است.
۱۳۹۲/۳/۱۱