به گزارش نما به نقل از فارس، علیاکبر ولایتی در دومین مناظره نامزدهای ریاست جمهوری در پاسخ به سؤال مجری برنامه مبنی بر بیان دیدگاهها و نظراتش درباره مقوله فرهنگ، ضمن تسلیت شهادت امام موسی کاظم(ع)، رحلت حضرت امام خمینی(ره) و سالگرد واقعه پانزده خرداد اظهار داشت: در تعریف فرهنگ باید گفت فرهنگ تجلی باورها و رفتارهای یک جامعه است.
نامزد ریاستجمهوری یازدهم تصریح کرد: انقلاب ما یک انقلاب فرهنگی است و بر اساس این آیه شریفه «کسانی که خداوند به آنها امکانی میدهد نماز را برپا میدارند و زکات را ترویج میکنند» این دولتی که تشکیل میشود، انشاءالله دولت هدایت باشد.
وی افزود: رئیسجمهور، وزرا و مسئولین باید خود اسوه فرهنگ اسلامی باشند به طوریکه رفتار آنها این القاء را کند که این دولت خود بیش از همه به باورهای مردم عمل میکند.
ولایتی افزود: آسیبشناسی از وضعیت موجود این است که آثار رشوهخواری، تبعیض، کارهای ناروا، مشکلات اخلاقی و مسائل مربوط به اعتیاد و مشکلات دیگر را در جامعه میبینیم و بیش از هر چیز تبعیض است؛ همچنین استفاده از پارتی و پول در پیشبرد کارها از مشکلات فرهنگی موجود است.
این نامزد ریاستجمهوری یازدهم با طرح این سؤال که در حال حاضر راه حل چیست، گفت: در کشور و تاریخ ما، فرهنگ اسلام و ایران مهمترین نگهبان هویت ایرانی و اسلامی بوده است؛ 70درصد تربیت افراد در خانواده و در دبستان شکل میگیرد.
وی گفت: همه تحولات در تاریخ معاصر بعد از حمله مغول، مقاومتی بوده که در داخل کشور و توسط مکتبخانهها و تربیت خانوادگی شکل گرفت.
ولایتی ادامه داد: برای اینکه جلوی این مشکلات فرهنگی را بگیریم، باید در خانواده ایجاد مصونیت کنیم، زیرا خانواده ما بر اساس نظریات تافلر و هانگتینتون مورد هدف قرار دادند و اگر خانواده ما مورد هدف قرار گیرد مهمترین مشکل مقاومت فرهنگی ما یا فرهنگ مقاومتی مثل اقتصاد مقاومتی در معرض خطر قرار گرفته است.
وی ادامه داد: بنابراین ایجاد مصونیت در خانواده تلاش در جهت شکلگیری و قوام خانواده مثل تسهیل ازدواج و ایجاد شغل و تلاش در جهت پایدار کردن خانوادهها و توجه کامل به آموزش و پرورش بسیار مهم است.
ولایتی افزود: در کشورهایی مثل سنگاپور و کره جنوبی مهمترین کار برای پیشرفت حتی کارهای اقتصادی به حوزه آموزش و پرورش خود پرداختند به ویژه دبستان؛ 50 درصد معلمان در دبستان تدریس میکنند و هیچ گاه ما ندیدم برای افتتاح یک دبستان جشن بگیرند اما برای افتتاح مسائل کماهمیتتر کارهایی صورت میگیرد که شایستگی برای آن کار ندارد.
این نامزد ریاستجمهوری یازدهم در پایان خاطرنشان کرد: اهمیت دادن به خانواده و آموزش و پرورش از مقدمات مصونسازی فرهنگی است.
حدادعادل در پاسخ به ولایتی گفت: بنده در رابطه با اظهارات آقای ولایتی نظر خاصی ندارم.
سعید جلیلی در نقد سخنان ولایتی در حوزه فرهنگ اظهار داشت: من باید به کسانی که نگران پهنای باند هستند، عرض کنم که با این وجود ما نباید پهنای باند فرهنگ خودمان را کم کنیم.
وی افزود: ما در حال حاضر تمام ظرفیتهایمان را به موضوعات و مصادیق کوچک تنزل میدهیم و کوچک میکنیم در صورتی که ما در فرهنگمان ظرفیتهای بزرگ و بالایی داریم.
این نامزد انتخابات ریاست جمهوری یازدهم تصریح کرد: در حال حاضر ما فرهنگ را در سلیقه خاصی انحصار و کوچک میکنیم در حالی که ما باید به همه سلایق بها دهیم.
جلیلی به ذکر نمونهای در این زمینه پرداخت و گفت: برای مثال کشور ما این همه شعرای خوب و ارزشی و همچنین رماننویس دارد که باید ظرفیتهای آنها آزاد شود.
حسن روحانی در پاسخ به ولایتی اظهار داشت: مسئله هویت ایرانی و اسلامی برای ما بسیار مهم است و برای پاسداری از این هویت ابتدا باید تسهیلاتی فراهم کنیم تا کارهای فرهنگی فاخر مورد توجه و در اختیار مردم قرار بگیرد.
کاندیدای یازدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری با بیان اینکه هویت ایرانی سلایق چند نفر نیست، چرا که ایران دارای تنوع قومی، مذهبی و دینی است، افزود: ما باید به همه این سلایق متنوع توجه کنیم.
وی با تاکید بر اینکه این فرهنگ متنوع زیر چتر اسلامیت ـ ایرانیت قابل جمع است، با طرح پرسشی مبنی بر اینکه چرا کالاهای فرهنگی ما امروز مصرف ندارد، یادآور شد: این مسئله یا به گرانی برمیگردد یا به اینکه این کالاها بر اساس ذائقه مردم نیست.
روحانی با اشاره به مفاخر و مشاهیر ایرانی تصیرح کرد: آنها نه تنها برای ایران بلکه برای کل پارسیزبانان باید معرفی شوند چرا که این مفاخر به عنوان سفیران فرهنگی و دیپلماسی عمومی باید مورد بهرهبرداری قرار گیرند، درحالی که کمتر اینگونه است.
کاندیدای یازدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری با اشاره به لزوم توجه به فرهنگ جهانی ادامه داد: در دنیای امروز تعاملات و ارتباطات در سطح وسیعی قرار دارد و باید در دنیای رقابت فرهنگی امروز هویت خود را حفظ کنیم.
محمدباقر قالیباف در پاسخ به صحبتهای ولایتی گفت: هیچ نکته خاصی ندارم.
محسن رضایی در نقد سخنان ولایتی درباره فرهنگ، گفت: جا داشت آقای ولایتی به این مطلب بپردازد که نقش اقتصاد در فرهنگ چه هست و اگر نقشی ندارد، مشکل چیست؟
وی افزود: معلمی که ماهی 600 هزار تومان حقوق میگیرد و گرانیها به او فشار آورده، وقتی میرود سر کلاس و معادله فیزیک مینویسد، اسم پسر خودش را نیز در لابهلای معادلات فیزیک روی تخته سیاه مینویسد؛ چون ذهنش درگیر مشکلات اقتصادی خودش است.
کاندیدای یازدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری بر همین اساس از ولایتی خواست پاسخ دهد مسأله اقتصاد در فرهنگ چه تأثیری دارد؟
سیدمحمد غرضی در پاسخ به ولایتی به طرح این پرسش بسنده کرد و گفت: آقای ولایتی! آیا تهاجم فرهنگی توانسته در فرهنگ ایران نفوذ کند و تاثیر بگذارد؟
محمدرضا عارف در پاسخ به ولایتی، گفت: باید کاری کنیم که بالاجبار جوانان و مردم ما به سمت تولیدات خارج از کشور نروند.
وی افزود: متاسفانه تا به حال در مقابله با تهاجم فرهنگی صورت مسئله را پاک شده است، جمع کردن آنتن ماهواره طبق قانون است ولی از نظر فرهنگی متاسفانه میبینیم بعد از آنکه کاری انجام شد، دوباره آنتنها برپا میشود و مردم تمرد از قانون را میآموزند.
این کاندیدای یازدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری در بخش دیگری از سخنانش تصریح کرد: کاهش پهنای باند اینترنت نیز از این دست کارهاست که انجام میشود. این موارد راهکارهایی نیست که بتوانیم از طریق آنها به پاسخ برسیم،باید باور کنیم که راهی جز اعتماد به اهل فرهنگ و هنر نداریم.
وی با بیان اینکه باید به گونهای عمل کنیم که هنرمندان، اندیشمندان و فرهنگدوستان و فرهنگیان ما خلق آثار کنند، توضیح داد: بهتر است مثالی را در این زمینه مطرح کنم، ربنای شجریان چه تاثیر فرهنگی را در جامعه ما داشته است؟ تقریبا همه خانوادهها آرزو میکنند که روزه خود را با صدای شجریان و ربنای شجریان افطار کنند، این تأثیر سازنده و مفید یک خلق هنری است.
عارف خاطرنشان کرد: نگاهی که ما داریم این است که بیاییم پیشخوان فرهنگی را تقویت کنیم، یعنی کالاهای فرهنگی فراوان با کیفیت بالا را در داخل کشور خلق کنیم، برای اینکه با تهاجم فرهنگی مقابله کنیم، باید تولید داشته باشیم اما تولید صنایع فرهنگی با کیفیت بالا باید داشته باشیم.
وی در خاتمه سخنانش متذکر شد: به نظر میرسد اگر ما بتوانیم نظام صنفی را بر تولیدات فرهنگی حاکم کنیم، با اعتمادی که به فرهنگیان میکنیم، انشاءالله بتوانیم در جهت ارتقای فرهنگ دینیمان و فرهنگ و هنرمان گامهای اساسی را برداریم.
علیاکبر ولایتی در بخش پایانی و در دفاع از برنامههای خود گفت: در مطالبی که برادران فرمودند نکاتی باید اضافه میشد که شد.
وی در ادامه از لزوم فرهنگ اخلاقمحور سخن گفت و تاکید کرد: همگان بایستی به فرهنگ اسلامی و ایرانی رجوع کرده و آن را لحاظ کنند.
این نامزد انتخابات ریاست جمهوری با تاکید بر اینکه رفتار مسئولان از جمله رئیسجمهور، وزرا، استانداران و مابقی مسئولان بایستی نماد عمل کردن به فرهنگ اسلامی ایرانی و اخلاق اسلامی باشد خاطرنشان کرد: این روش و در واقع رعایت اخلاق اسلامی بیشترین اثر را بر روی مردم خواهد داشت.
ولایتی با تاکید بر اینکه بایستی فرهنگ را مردمی کرد از لزوم دنبال کردن فرهنگ مقاومتی در کشور سخن گفت و در عین حال تاکید کرد: در فرهنگ مقاومتی مردم متصدی فرهنگ میشوند.
وی در ادامه سخنان خود با اشاره به بودجه بخش فرهنگی اظهار داشت: اگر فرهنگ برای دولت اولویت دارد بایستی به بودجه آن نیز توجه کند.
این نامزد انتخابات ریاست جمهوری از انحلال سازمان برنامه و بودجه انتقاد کرد و با تاکید بر لزوم احیای این سازمان گفت: با احیای این سازمان و در بودجه پیشنهادی به مجلس حتما باید یک جایگاه رفیع برای فرهنگ و اقدامات فرهنگی اندیشیده شود.
ولایتی با بیان اینکه باید فرهنگ را به اهلش واگذار کرد بر این نکته تاکید کرد که نباید فرهنگ سیاسی شود و در عین حال گفت: ورزش را باید به ورزشکاران، هنر را باید به هنرمندان و فرهنگ را باید به فرهنگیان واگذار کرد.
وی با اشاره به اظهار نظر سیدمحمد غرضی درباره تهاجم فرهنگی خاطرنشان کرد: تهاجم فرهنگی وجود دارد اما درمانش فقط فیلتر کردن نیست بلکه باید مصونسازی صورت گیرد.
این نامزد انتخابات ریاست جمهوری با بیان اینکه مصونسازی را از راه تقویت بنیانهای خانواده صورت میگیرد تصریح کرد: باید در عرصه فرهنگ اقدامات جدی صورت گیرد و دنبال کردن و تقویت اخلاق اسلامی ایرانی یکی از این اقدامات است.
ولایتی سخنان خود را با بیان یکی از مناجاتهای امیر کبیر پایان داد.
راه مقابله با تهاجم فرهنگی تقویت بنیان خانواده است

نامزد انتخابات ریاستجمهوری یازدهم با بیان اینكه انقلاب ما یك انقلاب فرهنگی است، گفت: در تعریف فرهنگ باید گفت، فرهنگ تجلی باورها و رفتارهای یك جامعه بوده و راه مقابله با تهاجم فرهنگی تقویت بنیان خانواده است.
۱۳۹۲/۳/۱۶

