به گزارش نما به نقل از آرمان، شهردار آتی تهران کیست؟ این سوالی است که این روزها همه از یکدیگر میپرسند چرا که به اعتقاد آنها قالیباف دیگر شانس حضور در شهرداری را نخواهد داشت البته صبح روز گذشته شایعهای در شهر پیچید مبنی بر اینکه روحانی درنظر دارد قالیباف را به وزارت راه و شهرسازی بفرستد. به هر حال اکنون انتخابات شورای شهر تهران برگزار شده و مدت مدیریت قالیباف در شهرداری هم به پایان رسیده و باید فرد جدیدی بر مسند مدیریت شهری بنشیند. در این میان تاکنون چند گزینه مطرح شده که عبارتند از معصومه ابتکار (معاون رئیس دولت اصلاحات و عضو شورای شهر)، محسن هاشمی (مدیر سابق متروی تهران)، مسعود خوانساری (معاون اسبق وزارت راه) و مسعود کرباسیان (معاون سابق وزارت بازرگانی) و محمدعلی نجفی (عضو شورای شهر). روز گذشته بود که احمد مسجدجامعی درباره اینکه آیا قالیباف شهردار تهران باقی خواهد ماند یا درباره گزینههای جدیدی همچون محسن هاشمی و نجفی بحث خواهد شد، گفت: شورا باید بازتاب همه گروههای اجتماعی باشد چراکه حوزه عمل این نهاد، شورای اجتماعی است؛ لذا نباید این حوزه را سیاسی کرد. وی گفت: مشکلات ما درست از زمانی آغاز شد که فضای شهری به سمت نگاه سیاسی کشیده شد و هرچه به انتخابات نزدیکتر شدیم، این فضا پررنگتر شد. به هر حال باید منتظر ماند و دید شورای چهارم چه تصمیمی خواهد گرفت. در زیر اشارهای به سوابق افراد مطرح شده برای تصدی پست شهردار تهران میشود.
نخستین زن کابینه دولت
معصومه ابتکار: او نخستین زن ایرانی است که پس از انقلاب وارد هیات دولت شد و بیشتر به خاطر نقش خود در تسخیر سفارت آمریکا در ۱۳ آبان ۱۳۵۸ و ۸ سال ریاست سازمان حفاظت محیط زیست ایران در دوران دولت اصلاحات معروف است. معصومه ابتکار به همراه والدین خود شش سال در شهرهای فیلادلفیا و ماساچوست در آمریکا اقامت داشت. او در سال ۱۳۵۶ وارد دانشگاه پلیتکنیک در رشته مهندسی پتروشیمی شد. اما در سال ۶۰ تغییر رشته داد و لیسانس خود را از دانشگاه شهید بهشتی در تکنولوژی پزشکی، فوقلیسانس و دکترا را در رشته ایمنیشناسی (ایمونولوژی) از دانشگاه تربیت مدرس گرفت. بعدا عضو هیات علمی همین دانشگاه شد. معصومه ابتکار از دانشجویانی بود که در تسخیر لانه جاسوسی مشارکت داشت و در سفارتخانه به «سیستر مری» یا «خواهر مری» معروف شد، او به دلیل تسلط به زبان انگلیسی به عنوان سخنگوی گروگانگیران معرفی شد. ابتکار در شورای سردبیری روزنامه کیهان انگلیسی به فعالیت مطبوعاتی پرداخت و سپس امتیاز فصلنامه فرزانه را گرفت و او طی سالهای ۱۳۷۲ تا ۱۳۷۵ به تشکیل موسسه مطالعات وتحقیقات مسائل زنان اقدام کرد. ابتکار در آستانه برگزاری چهارمین کنفرانس جهانی زن (پکن - ۱۹۹۵)مسئولیت دفتر هماهنگی سازمانهای غیردولتی زنان و نیز نایبرئیس کمیته ملی این کنفرانس را عهدهدار شد. ابتکار بعدها به عضویت کابینه دولت اصلاحات، معاونت ریاستجمهوری و ریاست سازمان محیط زیست ایران درآمد.
مرد آشنا به تهران
محمدعلی نجفی: در چندین دوره به عنوان وزیر آموزش وپرورش و وزیر آموزشعالی خدمت کرد. پس از دولت هاشمی با حکم رئیس دولت اصلاحات به ریاست سازمان برنامه و بودجه منصوب شد. در انتخابات دوره نهم ریاستجمهوری، شایعاتی مبنی بر نامزدی وی به گوش میرسید که این امر محقق نشد و بار دیگر در انتخابات ریاستجمهوری یازدهم نام او به عنوان کاندیدای انتخابات ریاستجمهوری مطرح شد اما او به دلیل آنچه کسالت خواند از ثبتنام در این انتخابات خودداری کرد. در عین حال او برای ورود به شورای شهر چهارم هم ثبتنام نکرد و در کنار اصلاحطلبان به سازماندهی امور مربوط به حضور این طیف در شورای شهر چهارم پرداخت.
سالها مدیریت بر مدیریت شهری
محسن هاشمی: او 17 سال رئیس هیاتمدیره و مدیرعامل شرکت متروی تهران بود و نایبرئیسی اتحادیه بینالمللی حملونقل عمومی در منطقه خاورمیانه و شمال آفریقا را بر عهده داشت. در گذشته در مشاغل گوناگون مانند رئیس دفتر مجمع تشخیص مصلحت نظام، رئیس بازرسی ویژه ریاستجمهوری و عضو هیاتمدیره سازمان صنایع دفاع اشتغال داشتهاست. در زمان مدیریت وی، متروی تهران راهاندازی شد و تا 13 اسفند سال 1389 بهطور پیوسته عهدهدار این سمت بودهاست. محسن هاشمیرفسنجانی همچنین یک موسسه انتشاراتی به نام دفتر نشر معارف انقلاب را اداره مینماید که ناشر کتب تخصصی تالیف وی و خانواده وی، بهویژه دوره خاطرات آیتا... هاشمیرفسنجانی از قبل و بعد از انقلاب اسلامی است. او روز گذشته به مهر گفت: پیشنهاداتی درباره شهردارشدن به بنده شده، اما افراد دیگری هم در این زمینه مطرح هستند. محسن هاشمی در گفتوگو با مهر، با اعلام این مطلب اظهار کرد: مطرح شدن نام بنده در شرایط فعلی بیشتر گمانهزنی است، چراکه هنوز شورای جدید مستقر نشده و باید برای دانستن نظر شورا تا 15 شهریورماه منتظر ماند. وی افزود: به نظر میآید بعد از استقرار شورای چهارم افراد متعددی چه در بین اصلاحطلبان و چه در بین اصولگرایان برای تصدی امر شهرداری تهران مطرح شوند، لذا نمیتوان از الان گفت که همه دوستان روی بنده متفقالقول هستند. عضو سابق هیاتمدیره متروی تهران در پاسخ به این سوال که یعنی اصلا موضوع شهردارشدن شما مطرح نیست و در این زمینه پیشنهادی نشده است؟ تصریح کرد: پیشنهاداتی به بنده و برخی افراد دیگر شده، اما اینکه بخواهیم درباره این موضوع با قطعیت صحبت کنیم، درست نیست. وی ادامه داد: باید منتظر ماند تا شورای جدید تشکیل و در فضای درستی تصمیم گرفته شود، آنچه اکنون و در شرایطی که شورا تشکیل نشده، مطرح میشود بیشتر در حد گمانهزنی است و بنده هم برای قبول موضوع در حال بررسی هستم.
معاون آشنا به مشکلات تهران
مسعود کرباسیان: او معاون اسبق وزیر بازرگانی بوده و مولف کتب زیادی در زمینه اقتصاد و رفاه شهری است. کرباسیان جزو معدود مدیرانى است که از اوایل دهه 60 تا همین اواخر در دولت و شهرداری حضور داشته است. زمانى معاون وزارت صنایع سنگین بوده، پس از آن در وزارت بازرگانى با وهاجى و آلاسحاق به عنوان معاونت بازرگانى خارجى همکارى داشت. در ابتداى وزارت نفت زنگنه، معاونت او را در دست گرفت، به همین خاطر مىتوان ردپاى او را هم در تأسیس پتروپارس دید، اما پس از مدتى به وزارت بازرگانى برگشت تا معاونت داخلى شریعتمدارى را بر عهده بگیرد. در دولت دوم اصلاحات به گمرک رفت و اداره این سازمان طویل را در دست گرفت سپس معاون خدمات شهری شهرداری تهران شد.
تبحر: حل مشکلات راهها
مسعود خوانساری: او رئيس كميسيون حملونقل اتاق بازرگاني تهران است و تخصص خوبی در امر راهسازی و جادهها دارد. از آنجا که یکی از مشکلات شهر تهران به موضوع راههای درون شهری ارتباط دارد، به گمان برخی او بهترین گزینه برای تصدی شهرداری تهران است. خوانساری در میان اقشار اقتصادی هم چهره شناختهشدهای است و میتواند مشکلات اقتصادی کلانشهر تهران را تا آنجا که در وظایف شورای شهر تعریف شده است، به انجام برساند.
شهردار آتی تهران كیست؟/پیشنهاد شهرداری تهران به من شده است
۱۳۹۲/۳/۲۹

