به گزارش نما به نقل از مشرق، آنچه بیش از هر چیز دیگری در هر نهادی مهم است، نیروی انسانی است و هنر یک مدیر قبل از هر چیز ایجاد انگیزه و انرژی در بین کارکنان آن نهاد است. این خبرگزاری هماکنون دارای ۶۰ دفتر نمایندگی در مراکز استانها و شهرستانهای کشور است و ۳۰ دفتر نمایندگی نیز در کشورهای مختلف جهان دارد که ظرفیت بسیار بالایی برای بهرهبرداری دارد و میتواند نقش بهسزایی در منطقه و کشورمان ایفا کند.
روزنامه ایران و گروه نشریات آن از جمله روزنامههای «الوفاق» به زبان عربی و «ایران دیلی» به زبان انگلیسی، «ایران ورزشی»، و «ایران سپید» برای نابینایان به صاحب امتیازی خبرگزاری جمهوری اسلامی منتشر میشوند. دانشکده خبر با وظیفه تربیت خبرنگار هم از نهادهای تابعه خبرگزاری جمهوری اسلامی محسوب میشود.
همه کسانی که سکان مدیریت «ایرنا» را بر عهده گرفتند
محمدرضا شریف اولین مدیرعامل ایرنا محسوب میشود که در سالهای اسفند 1357 تا خرداد 1359 مسئولیت این رسانه را بر عهده داشته است. کمال خرازی یکی دیگر از مدیران خبرگزاری ایرنا بوده است. خرازی مدیرعامل دهه 60 ایرنا مردی است که ۱۰ آذرماه ۱۳۲۳ در تهران متولد شده است و مسئولیتهایی همچون وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی در دوران ریاست جمهوری سید محمد خاتمی را در کارنامه خود دارد.
خرازی در برههای (خرداد 59 تا شهریور 68) مسئولیت این رسانه را بر عهده داشت که درگیر دفاع از مرز و بوم خود در جنگ تحمیلی 8 ساله بودیم. او در کنار مسئولیت خبرگزاری رسمی جمهوری اسلامی، مسئولیت ستاد تبلیغات جنگ را نیز بر عهده داشت.
حسین نصیری سومین مدیرعامل ایرنا از شهریور 68 تا شهریور 71 بوده است و پس از او فریدون وردینژاد این مسئولیت را بر عهده گرفت. او از شهریور 71 تا مهر 80 مدیرعامل خبرگزاری رسمی جمهوری اسلامی بود و پس از آن به وزارت امور خارجه رفت و سفیر جمهوری اسلامی در کشور چین شد و تا سال 1384 به عنوان سفیر فعالیت خود را در دولت ادامه داد.
وردینژاد که تقریبا مدیرعامل دهه 70 ایرنا محسوب میشود، منشاء اثر بسیاری از اقدامات از جمله راهاندازی دانشکده خبر و موسسه مطبوعاتی ایران بوده است.
عبدالله ناصری طاهری نیز نفر بعدی بود که سکان این رسانه را به دست گرفت و تا سال 84 به مدت چهار سال خبرگزاری رسمی جمهوری اسلامی را هدایت کرد. احمد خادمالمله مدیرعامل بعدی ایرنا بود که تنها به مدت یک سال از آبان 84 تا مهر 85 این مسئولیت را بر عهده داشت. جلال فیاضی نیز از مهرماه 85 تا اردیبهشت 87 به عنوان مدیرعامل ایرنا برگزیده شد. او دارای فوق لیسانس مهندسی صنایع از دانشگاه علم و صنعت ایران است و از جمله سوابق اجرایی و رسانهای وی میتوان به مواردی چون قائم مقامی شورای هماهنگی تبلیغات اسلامی خراسان و مدیرعاملی موسسه فرهنگی قدس اشاره کرد.
محمدجعفر بهداد که خبرنگار پارلمانی روزنامه کیهان محسوب میشد، در سال ۱۳۸۶ معاون ارتباطات و اطلاعرسانی دفتر احمدینژاد شد و در سالهای ۱۳۸۷ تا ۱۳۸۸ به عنوان مدیرعامل ایرنا معرفی شد.
پس از بهداد نوبت به علیاکبر جوانفکر رسید. جوانفکر پس از انقلاب وارد خبرگزاری ایرنا شد و مسئولیت دفتر خبرگزاری ایرنا در یاسوج و آبادان را بر عهده گرفت. او در دوران مدیریت عبدالله ناصری بر خبرگزاری ایرنا از این سازمان جدا شد و توسط احمد خادمالمله دوباره وارد این خبرگزاری شد. وی دارای مدرک فوق دیپلم خبرنگاری از دانشگاه علامه طباطبایی (ره) است.
دوران پرحاشیه و پر تنش «ایران» و «ایرنا»
شاید دوران مدیریت جوانفکر را بتوان پرحاشیهترین دوران مدیریت ایرنا معرفی کرد. جوانفکر در تاریخ ۲۹ آبان ۱۳۹۰ به دلیل آنچه که چاپ مطالب خلاف موازین اسلامی دانسته شد به ۶ ماه و انتشار تصاویر خلاف عفت عمومی به ۶ ماه دیگر و در مجموع به یک سال زندان و همچنین سه سال محرومیت از فعالیتهای مطبوعاتی محکوم شد.
از دیگر دلایل محکومیت جوانفکر مصاحبه او درباره عملکرد قوه قضائیه و سخنان دادستان کل کشور و همچنین توهین به حجاب اسلامی در ویژهنامه خاتون اعلام شد. پس از محکومیت او به یک سال زندان، در ۳۰ آبان ۱۳۹۰ با برگزاری یک نشست مطبوعاتی در موسسه مطبوعاتی ایران اظهارات جنجالی خود را تکرار کرد و به حکم صادر شده اعتراض کرد.
پس از آن جوانفکر در ساختمان موسسه مطبوعاتی ایران توسط ماموران دادستانی بازداشت شد که با مقاومت برخی کارکنان روزنامه ایران روبرو شد و این مقاومت، درگیری در این روزنامه را شدت بخشید. روز بعد آن ماجرا، روزنامه ایران با تیتر سفید روی دکههای روزنامهفروشی قرار گرفت.
واکنش «بهارستان» به مطالب «ایران»
وظیفه ذاتی روزنامه ایران در دوران هر رئیس جمهوری، عمل به رسالت مهم اطلاعرسانی است اما در سالهای آخر دولت دهم، این روزنامه از رسالت اطلاعرسانی خود فاصله گرفت.
عملکرد این رسانه که در سالهای پایانی ریاست جمهوری احمدینژاد به عنوان بنگاه خبرپراکنی جریان انحرافی و همچنین حامیان رحیممشایی تعبیر میشد، با تنشها و مخالفتهای بسیاری همراه بود. به طوری که حتی این واکنشها و مخالفتها به بهارستان رسید و جمعی از نمایندگان مجلس شورای اسلامی در واکنش به انتشار مطلبی از سوی روزنامه ایران، اقدامات این روزنامه را محکوم کردند و آن را خلاف راهنماییها و هشدارهای مقام معظم رهبری دانستند.
آیا مدیران سابق جایی در رسانه دولت یازدهم خواهند داشت؟
با پایان یافتن دولت احمدینژاد و انتخاب حسن روحانی به عنوان رئیسجمهور منتخب مردم باید منتظر تغییرات گستردهای در روزنامه ایران و خبرگزاری رسمی کشورمان (IRNA) به عنوان پایگاههای اطلاعرسانی دولت یازدهم باشیم.
حال باید دید با روی کار آمدن حسن روحانی به عنوان منتخب مردم، روزنامه ایران و خبرگزاری رسمی کشورمان (IRNA) با چه ترکیبی کار خود را آغاز میکنند و وظیفه اطلاعرسانی خود را در این دولت اعتدالگرا چگونه ایفا میکنند؟ آیا حسن روحانی از مدیران سابق «ایرنا» و «ایران» استفاده میکند و یا ترکیب جدیدی را برای این رسانهها در نظر میگیرد؟
روحانی با «ایرنا» و «ایران» چه میكند؟
ایرنا (IRNA) خبرگزاری رسمی كشورمان است كه در سالهای بعد از انقلاب اسلامی شاهد مدیران متعددی بوده كه هر كدام تاثیرات مفید و یا بعضا مخربی نیز روی این سازمان داشتهاند.
۱۳۹۲/۴/۱۰

