به گزارش نما، حسن روحانی که بارها در کنفرانس مطبوعاتی و سخنرانی هایش تاکید بر احیای روابط ایران و عربستان کرده و گفته است که در کاهش تنش ها با ریاض گام های جدی بر خواهد داشت و در عین حال انتخابش مورد حمایت عربستانی ها و دیگر کشورهای عربی قرار گرفت، قصد دارد در آغاز دوران ریاست جمهوری اش به عربستان سفر کند تا به این ترتیب گامی بلند در عادی سازی روابط دو کشور برداشته شود.
یک منبع آگاه در ریاض اعلام کرد که عربستان در حال آماده سازی سفر حسن روحانی، رئیس جمهوری جدید ایران به عربستان است و مشورت ها میان دو طرف بر سر این موضوع به جاهای خوبی رسیده است و پیش بینی می شود به زودی گامی بلند در بهبود روابط میان ایران و عربستان برداشته شود.
به گزارش روزنامه العرب، چاپ لندن، این در حالی است که همچنان موضوع سوریه مساله ای چالش زا در رسیدن به تفاهم میان دو طرف محسوب می شود. ایران از حکومت بشار اسد حمایت قاطع می کند در حالی که عربستان پشتیبان مخالفان اسد است و تلاش دارد به هر ترتیبی شده دولت بشار اسد سقوط کند.
یک منبع آگاه به این روزنامه گفته است که ارتباطاتی میان ایران و عربستان در جریان است که در عربستان مسئول این تماس ها وزیر کشور و در ایران فردی نزدیک به روحانی است.
به گفته این منبع ایرانی ها تمایل دارند تا باب گفت وگو با عربستان را باز کنند که با استقبال بسیار زیاد ریاض مواجه شده است. این بار عربستانی ها قصد دارند همه پرونده هایی که باعث تیرگی روابط دو کشور شده را به روی میز بیاورند و برای حل و فصل آنها اقدام کنند تا وضعیت فعلی منطقه را به ساحل آرامش و امنیت برسانند.
با این حال و به رغم استقبال عربستان، هنوز عده ای در داخل ریاض معتقدند که عربستان توانایی لازم برای حل مشکلاتش با ایران را ندارد چرا که قدرت منطقه ای ایران در حال حاضر از عربستان بیشتر شده و ریاض خود را در برابر تهران در موضع ضعف می بیند.
در عین حال روزنامه العرب گزارش می دهد که طرف های غربی که از تماس های ایران و عربستان آگاه هستند و در عادی شدن این روابط سهم دارند و ریاض را ترغیب می کنند که در بهبود روابطش با ایران و گسترش تماس هایش با تهران بیش از پیش تلاش کند. هدف غربی ها این است که به این ترتیب جایگاه جریان های معتدل در ایران تقویت و از جایگاه جریان های تندرو کاسته شود.
روابط ایران و عربستان در سال های اخیر بر سر مسائل مختلف از جمله ادعای ریاض در دخالت ایران در امور داخلی کشورهای عربی حوزه خلیج فارس، قضیه بحرین، ادعای کشورهای این منطقه از حمایت ایران از جریان های شیعی، ادعای دخالت ایران در یمن که اهمیت به سزایی برای عربستانی ها دارد و نسبت به آن حساس هستند و بحران سوریه بسیار متشنج شده است.
کارشناسان مسائل استراتژیک بر این اعتقادند که انتخاب روحانی بتواند از گفت وگوها میان ریاض و تهران حمایت کند و تاثیرات ایجابی بر پرونده های مختلف منطقه ای به ویژه پرونده هایی که دو کشور بر سر آن رقابت دارند، مثل پرونده های سوریه و عراق بگذارد.
این در حالی است که کارشناسان بدبین به سیاست های جمهوری اسلامی ایران معتقدند که اگر بنا باشد ایران با عربستان وارد گفت وگو شود بر اساس چارچوب تعریف شده خود که مبتنی بر صدور انقلاب است، وارد مذاکره خواهد شد، اصولی که شیعیان بحرینی را تحریک خواهد کرد که با جدیت علیه منامه و ریاض مطالبات خود را دنبال کند و معترضان یمنی نیز با قوت قلبی بیشتری به دنبال سهم خواهی از کیک در حال تقسیم در کشورشان باشند.
برخی کارشناسان بر این اعتقادند که با انتخاب حسن روحانی به سمت ریاست جمهوری ایران، تهران تلاش بیشتری را برای خروج از انزوا ایفا کند و ضمن بهبود بسیار روابطش با پایتخت های عربی، کشورهای همسایه و کشورهای منطقه به فکر عادی سازی روابط با غرب نیز بیفتد.
روزنامه العرب ادعا كرد؛
روحانی به زودی به ریاض سفر میكند؟
عربستان در حال آماده سازی سفر حسن روحانی، رئیس جمهوری جدید ایران به عربستان است و مشورتهای دو طرف بر سر این موضوع به جاهای خوبی رسیده است و پیشبینی میشود به زودی گامی بلند در بهبود روابط میان ایران و عربستان برداشته شود.
۱۳۹۲/۴/۱۸