به گزارش نما، سهشنبه ۸ آذر ۱۳۹۰ تعدادی از معترضان که برخی از رسانههای داخلی آنان را دانشجو خواندند با حمله به سفارت انگلیس وارد ساختمان سفارت شدند و پرچم بریتانیا را پایین کشیدند و بعضی مدارک را از درون ساختمان سفارتخانه به بیرون پرتاب کردند. این رخداد منجر به تعطیلی سفارت انگلیس در ایران شد.
این حمله معترضان به سفارت انگلیس، در پی تصویب طرحی در مجلس مبنی بر «کاهش سطح روابط با انگلیس»، به وقوع پیوست. حمله به سفارت انگلیس در تهران، اما بازتاب زیادی را در عرصه بینالمللی به دنبال داشت و دولت بریتانیا نیز متقابلا دستور تعطیلی سفارت ایران در بریتانیا را صادر کرد و تمامی دیپلماتهای ایرانی را موظف کرد، خاک بریتانیا را سریعا ترک کنند.
ویلیام هیگ نیز در واکنش به این اتفاق گفت که دولتهای فرانسه و آلمان هم به زودی در واکنش به حمله به سفارت بریتانیا، اقدامات دیپلماتیک جدی انجام خواهند داد و ما بعد از تامین امنیت کارکنانمان در سفارت بریتانیا در تهران، به دنبال اقدامات سختگیرانهتری در واکنش به رفتار ایرانیها خواهیم بود. وی اظهارکرد که هر چند این اقدام ایران غیرقابل قبول است، اما تعطیلی سفارت خانههای هر دو کشور در خاک یکدیگر به معنای قطع کامل روابط دیپلماتیک نیست و در آینده هر زمان که مناسب باشد در قالب گروه 1+5 یا در قالب سازمانهای بینالمللی با دولت ایران به خصوص درباره برنامه هستهای اش گفتوگو خواهیم کرد.
اگرچه موضوع حمله به سفارت انگلیس مدتی بعد از سوی بسیاری از مقامات کشوری و لشکری ایران مورد انتقاد قرار گرفت.
از جمله محمود احمدی نژاد، رییس جمهور در سخنانی از این اقدام انتقاد کرد. علیاکبر صالحی وزیر امور خارجه کشور نیز در گفتوگوی تلفنی با هیگ از وقوع این حادثه ابراز تاسف کرد و در گفتوگویی با رونامه فرانکفورتر ضمن اعلام عدم حمایت دولت از این اقدام گفت: آنچه صحت دارد این است که مجلس پیش از آن خواسته بود سطح روابط سیاسی پایینتر آورده شود و ما در وزارت خارجه باید طبق آن عمل کنیم. وی همچنین گفته بود کسانی که سیاست تحریم انگلیس را شدیدا مورد انتقاد قرار دادند، در سطح سیاسی بودند و گروههای مختلف در ایران عقاید متفاوتی را دارند و بعضی از آنها نیز نظرات خود را با لحنی تندتر بیان میکنند.
اما در نهایت، بهرغم این انتقادات داخلی به موضوع حمله به سفارت انگلیس در تهران، هر دو کشور روابط خود را به سطح کاردار نزول دادند و این شرایط تاکنون نیز ادامه دارد. حالا به نظر میرسد با تغییر شرایط در ایران و انتخاب حسن روحانی، لندن نیز به دنبال ترمیم روابط با تهران است.
آمادگی لندن برای بهبود روابط با تهران
ویلیام هیگ، وزیر امور خارجه انگلیس اعلام کرد که لندن آماده است در صورت رعایت رژیم منع اشاعه تسلیحات هستهای توسط ایران، برای بهبود مناسبات با تهران اقدام کند.
به گزارش «ایسنا»، خبرگزاری نووستی گزارش داد: ویلیام هیگ، وزیر امور خارجه انگلیس در سخنرانی خود در پارلمان این کشور گفت: ما آمادهایم گام به گام برای بهبود روابط با ایران تلاش کنیم، اما این تلاشها در چارچوب پایبندی ما به رژیم منع اشاعه تسلیحات هستهای انجام خواهد گرفت».
آمادگی انگلیس برای بهبود روابط با ایران
نتایج یازدهمین دور انتخابات ریاستجمهوری در ایران و انتخاب حسن روحانی بهعنوان رییسجمهور منتخب به نظر میرسد تمایل «انگلیس» را برای بهبود روابط با «ایران» بر انگیخته است؛ به طوری كه ویلیام هیگ، وزیر امورخارجه انگلیس از آمادگی این كشور برای بهبود گام به گام روابط با ایران خبر داده است.
۱۳۹۲/۴/۲۲