نسخه چاپی

نقش مستقیم دولت درگرانی شیر/مردم توان خرید ماست وپنیر هم ندارند

زمزمه های افزایش قیمت شیر از دوماه قبل شروع شده بود , زمانی كه دامداران عنوان كردند دولت در پرداخت یارانه به انها اهمال كرده و علوفه ای را كه قرار بوده با قیمت مشخصی به انها تحویل دهد تا قیمت شیر ثابت بماند یا به دست انها نرسیده یا با میزان تعهد دولت , تفاوتی از زمین تا اسمان دارد.

درعین حال دیگر مردم به گرانی شیر ولبنیات عادت کرده اند , انها سال قبل انقدر گرانی های پلکانی در این بخش را دیدند که هربار برای خرید به سوپر مارکت محله میروند , قیمت را میپرسند تا بدانند طی مدتی که خرید نکرده اند چند درصد گرانتر شده است .
بنا بر این گزارش , در حالی که کار قیمت‌گذاری لبنیات در کارگروه کنترل بازار انجام شد، خبرهای رسیده حاکی از آن است که سازمان حمایت مصوبه افزایش 15درصدی قیمت شیر خام را ابلاغ کرد.
بر اساس مصوبه 28 خرداد جلسه تنظیم بازار قیمت شیرخام از کیلویی 960 تومان به 1110 تومان (15.6درصد) افزایش یافته است.
***15 درصد گرانی رسمی
در همین راستا اجازه افزایش قیمت تا سقف 15 درصد نیز به تولیدکنندگان فراورده‌های لبنی داده شده است.

گزارش‌های رسیده از تولیدکنندگان نیز حاکی از آن است که سازمان حمایت مصرف کنندگان و تولیدکنندگان مصوبه افزایش 15درصدی قیمت لبنیات را به انجمن صنایع فراورده‌های لبنی ابلاغ کرده است.

بر این اساس اختیار افزایش قیمت به انجمن صنایع فراوده های لبنی داده شده و افزایش قیمت ها در حال انجام است.

در همین رابطه رضا باکری، دبیر انجمن صنایع فراورده‌های لبنی از افزایش 15 درصدی قیمت شیرخام و فراورده‌های لبنی خبر داد و گفت: برخی شرکت‌های صنایع لبنی از روز سه‌شنبه گذشته قیمت‌ محصولات تولیدی خود را افزایش دادند.

وی پیش از این با اشاره به اینکه برخی شرکت‌ها از از 16 تیرماه قیمت محصولات خود را افزایش داده‌اند، در پاسخ به این سوال که آیا این افزایش قیمت در آستانه ماه مبارک رمضان کار درستی بود؟ گفت: وزارت دادگستری از بهمن سال قبل در حال آنالیز قیمت شیرخام و فراورده‌های لبنی بود که در تاریخ دهم اردیبهشت امسال گزارش مربوط به قیمت شیرخام و در تاریخ بیستم خرداد امسال گزارش مربوط به قیمت فراورده‌های لبنی ارائه شد که براساس این گزارش‌ها نیز مجوز افزایش قیمت این محصولات صادر شد.

دبیر انجمن صنایع لبنی افزود: این افزایش قیمت در پی ارائه گزارش حسابرسان قوه قضائیه انجام شده است که شیر خام که پیش از این به قیمت 960 تومان درب کارخانه تحویل می‌شد به 1110 تومان تحویل کارخانه‌ها تغییر کرد.

به گفته باکری هم در مورد قیمت شیر خام و هم فرآورده‌های لبنی محصولات عرضه شده کمتر از قیمتی است که حسابرسان قوه قضائیه اعلام کرده‌اند.

به گفته دبیر انجمن صنایع لبنی بعد از محاسبه افزایش جدید، قیمت 81 قلم کالای لبنی امروز اعلام می‌شود.

***بی تدبیری دولت دامن شیر را گرفت
درهمین راستا , یک عضو کمیسیون کشاورزی، آب و منابع طبیعی مجلس، با تأکید بر اینکه افزایش قیمت محصولات لبنی با توجه به بالا رفتن هزینه های نگه داری دام و نهاده های تولید امری طبیعی است، گفت: حمایت از تولید با کاهش هزینه های آن از جمله در اختیار قرار دادن تسهیلات به دامداران می تواند از افزایش قیمت محصولات لبنی جلوگیری کند.

محمد اسماعیل نیا با بیان اینکه بالا رفتن هزینه های تولید و عدم حمایت از مصرف کننده ثبات قیمت ها را دست نیافتنی کرده است، افزود: عدم حمایت از دامداران و بی توجهی به تولیدات ملی از سوی مسئولان کمبود برخی محصولات لبنی و افزایش قیمت آن ها را منجر شده است و این در حالی است که متولیان امر صحبت از حمایت از تولیدکننده و مصرف کننده می زنند.

نماینده مردم کاشمر، خلیل آباد و بردسکن در مجلس شورای اسلامی، با بیان این مطلب که پرداخت تسهیلات و وام های قرض الحسنه به دامداران می تواند از نابودی دامداری ها در نتیجه برجسته شدن مشکلات جلوگیری کند، تصریح کرد: افزایش 15 درصدی قیمت محصولات لبنی با بی توجهی متولیان امر به رفع مشکلات تولید کنندگان کاهش اقبال عمومی مردم به خرید و در نتیجه به خطر افتادن سلامتی جامعه را در آینده نزدیک نوید می دهد.

عضو کمیسیون کشاورزی، آب و منابع طبیعی مجلس با تأکید بر اینکه افزایش قیمت محصولات لبنی با توجه به بالا رفتن هزینه های نگه داری دام و نهاده های تولید امری طبیعی است، گفت: حمایت از تولید با کاهش هزینه های آن از جمله در اختیار قرار دادن تسهیلات به دامداران می تواند از افزایش قیمت محصولات لبنی جلوگیری کند.

عضو کمیسیون کشاورزی، آب و منابع طبیعی مجلس، تصریح کرد: پایین آمدن هزینه تولید شیر با حمایت همه جانبه دولت از تولید کننده علاوه بر رفع مشکل گرانی به اشتغال بیشتر افراد در جامعه نیز منجر می شود.

دیگرعضو کمیسیون کشاورزی مجلس شورای اسلامی هم ، افزایش قیمت شیر را ناشی از سیاست‌های نادرست در بخش کشاورزی دانست و ابراز عقیده کرد: مدیریت بخش کشاورزی به خصوص دامپروری رها شده است.
عباس پاپی‌زاده گفت: در 2، 3 سال گذشته در وزارت جهاد کشاورزی شاهد مدیریت ضعیف و بدون برنامه و سردرگم بوده‌ایم. وقتی برای بخش کشاورزی برنامه‌ریزی می‌شود، قطعا مدیریت درستی هم نخواهد شد و هزینه‌های تولید به شدت افزایش پیدا می‌کنند. در این یکی دو سال هم شاهد بودیم تولیدکننده‌ها با افزایش قیمت نهاده‌ها و در نهایت افزایش قیمت تمام شده محصول مواجه بوده‌اند.

این نماینده مجلس با بیان اینکه این افزایش قیمت ناشی از مدیریت ضعیف و ناکارآمد بخش کشاورزی است، عنوان کرد: در چنین وضعیتی برای اینکه افزایش قیمت تولید اثر خودش را بگذارد دو راه داریم، یکی اینکه تولیدکنندگان را رها کنیم و بگوییم حق افزایش قیمت ندارند و چون تولیدکننده هم صرفه اقتصادی ندارد، ناچار شود تولید را رها کند و گاوش را به کشتارگاه بفرستد.

او ادامه داد: این امر در نهایت موجب خواهد شد که زیرساخت مربوط به تولید شیر که سال‌ها برایش زحمت کشیده شده به یک باره از بین برود. در مدت کوتاهی پس از این موضوع چون گاوهای شیری ما کم شده، قطعا در یک بازه زمانی با کمبود شدید شیرمواجه می‌شویم و در نهایت این کمبود موجب افزایش افسارگسیخته قیمت‌ها خواهد شد که ضررش به مصرف‌کننده می‌رسد.

پاپی‌زاده حالت دوم برخورد با گرانی تولید را حمایت از آن دانست و ادامه داد: حالت دوم این است که مدیریت کرده و از تولید حمایت کنیم و تامین نهاده‌های دامی را برای تولیدکننده به قدری آسان و ارزان کنیم که تولید با قیمت مناسبی اتفاق بیفتد و نیازی به افزایش قیمت‌ها برای حفظ سرمایه تولیدکننده نباشد. متاسفانه حالت دوم در وزارت جهاد کشاورزی اتفاق نیفتاد.

نماینده دزفول با اشاره به کشتار گاو شیری در سال‌های گذشته، گفت: ظرف دو سه سال گذشته شاهد این بودیم که کشتار گاورهای شیری نسبت به دوره‌های گذشته افزایش پیدا کرده یعنی چون تولیدکننده متضرر می‌شده و توان ادامه تولید را نداشته ترجیح داده شیرش را به کشتارگاه بفرستد. این در حالی است که وقتی گاو شیری به کشتارگاه می‌رود، دو سال زمان می‌برد که بتوانیم یک گوساله را جایگزین کنیم و تولید را به حالت قبل برگردانیم.

او افزود: در دو سال گذشته بنا به گفته کارخانجات لبنی کشور، میزان ورود شیر خام به کارخانجات لبنی به شدت کاهش پیدا کرده است.

پاپی‌زاده، مشکل را در بی‌برنامگی و مدیریت ضعیف بخش کشاورزی عنوان کرد و اضافه کرد: الان مدیریت بخش کشاورزی به خصوص در بخش دامپروری کاملا رهاست و دامپرور ما ناچار است نهاده‌هایش را از بازار آزاد تامین کند. در بحث هدفمندی یارانه‌ها هم بسته حمایتی از تولیدکنندگان شکل نگرفت و نهایتا منجر به افزایش غیرمتناسب هزینه‌های تولید شد که اثراتش را الان می‌بینیم.

این عضو کمیسیون کشاورزی مجلس همچنین گفت: 15 درصد افزایش در قیمت شیر به نسبت افزایش قیمت‌ها و هزینه‌های تولید برای دامپرور زیاد نیست. اما مصرف کننده هم از آنجایی که زیان می‌بیند که تولیدکننده رها شده، یعنی وقتی هزینه‌های تولید افزایش پیدا کرده تولید کننده ناچار است درصدی به قیمت‌ها اضافه کند که بتواند دوام بیاورد.

او تاکید کرد: اگر این کار را نکند، تولید آسیب ببیند و گاوش را به کشتارگاه بفرستد، شیر از کجا بیاوریم که به مصرف‌کننده بدهیم؟ ناچارا به دلیل کمبود، قیمت‌ها 2، 3 برابر می‌شود و آن‌وقت به جای 15 درصد باید 100 درصد افزایش قیمت بدهیم. یعنی ترس ما از افزایش قیمت شدید است والا این 15 درصد نه تنها چیزی بر کشاورز و دامدار نمی‌افزاید بلکه حتی برای جبران افزایش قیمت نهاده‌ها هم کم است.

نایب رییس کمیسیون کشاورزی مجلس شورای اسلامی هم دراین خصوص گفت که افزایش پانزده درصدی قیمت شیر خام در فرآورده‌های لبنی به دلیل افزایش قیمت نهاده‌ها بوده و دولت می‌تواند برای جبران این افزایش قیمت به تولیدکننده یارانه بدهد.
غلامرضا نوری اظهار کرد: درست است که افزایش قیمت تمام شده محصولات لبنی به مصرف‌کننده تحمیل می‌شود اما تا چه وقت می‌شود قیمت را پایین نگه داشت و این هزینه را چه کسی پرداخت می‌کند؟
وی افزود: با افزایش قیمت فرآورده‌های لبنی، سود اضافی به تولیدکننده پرداخت نمی‌شود بلکه این افزایش قیمت به دلیل افزایش قیمت نهاده‌ها و مواد اولیه است که هزینه تمام شده محصول را بالا برده است در واقع در شرایط فعلی تولیدکننده از سرمایه خود هزینه می‌کند که جنس را ارزان‌تر بفروشد اما این شرایط هم نمی‌تواند دائمی باشد.
نماینده مردم بستان‌آباد در مجلس با بیان اینکه برای ادامه حمایت از مصرف فرآورده‌های لبنی باید جلوگیری از افزایش قیمت را در قالب یارانه شیر پیگیری کرد، گفت: نمی‌توان یارانه مصرف را از جیب تولیدکننده گرفت. درست است که باید مصرف‌کننده هم در نظر گرفته شود اما نمی‌توان واقعیت‌های اقتصادی را هم نادیده گرفت که تولیدکننده با افزایش قیمت نهاده‌ها هزینه‌ی بیشتری صرف تولید می‌کند و محصول را با قیمت بالاتری تولید می‌کند اما از او می‌خواهیم که محصولش را به قیمت قبل بفروشد.
نوری ادامه داد: این نکته که حمایت از مصرف لبنیات که جزء ضروریات است و باید برای مصرف سرانه آن حساس بود، اقتضا می‌کند که راهکارهای دیگری را پیش‌بینی کنیم. به جای اینکه از جیب تولیدکننده خرج کنیم در واقع اگر ضرورتی برای مصرف لبنیات احساس می‌شود که اینطور هم هست، می‌توان برای آن یارانه در نظر گرفت.
وی تاکید کرد: نمی‌توان از تولیدکننده خواست که جنس خود را با قیمت ارزان‌تر از قیمت تمام شده به فروش برساند، بلکه اگر می‌خواهیم دخالتی کنیم می‌توانیم به تولید یارانه بدهیم و در این صورت محصول با قیمت کمتری عرضه خواهد شد. ما از مدت‌ها پیش پیشنهاد داده بودیم که برای تولیداتی که منطبق با امنیت غذایی ما هستند یارانه در نظر بگیریم تا تولیدات به قیمت مناسب عرضه شوند.
عضو هیات رییسه کمیسیون ویژه حمایت از تولید ملی در پایان خاطرنشان کرد: اگر به ضرر و زیان تولیدکننده توجه نشود و صرفا به او فشار بیاوریم که محصول را ارزان ارائه کند، تولیدکننده ضرر خواهد کرد و در نتیجه چرخ تولید از کار می‌افتد و زیرساخت‌های تولید از بین می‌رود و جبران آن واقعا سخت خواهد بود.

***دلیل افزایش قیمت شیر

مشاور انجمن صنایع لبنی با انتقاد از شرایط به وجود آمده که منجر به صدور مجوز افزایش 15 درصدی قیمت شیر و لبنیات شد، گفت: مطالعات انجام شده نشان می‌دهد که مصرف شیر و لبنیات طی دو سال اخیر 22 درصد کاهش یافته و افزایش قیمت اخیر میزان مصرف لبنیات را باز هم کاهش خواهد داد.

حسین چمنی در پاسخ به این سوال که دلیل اصلی افزایش 15 درصدی قیمت شیر و لبنیات طی چند روز گذشته چه بوده است؟ گفت: به نظر می‌رسد شرکت پشتیبانی امور دام با کسری بودجه 300 تا 400 میلیارد تومانی مواجه شده که این کسری مربوط به پرداخت یارانه علوفه موردنیاز دامداران می‌شود. به همین دلیل و برای جبران این کسری بودجه دولت مجوز افزایش 15 درصدی قیمت لبنیات را صادر کرد.

وی افزود: افزایش قیمت لبنیات به دلیل کسری بودجه فقط 400 میلیارد تومانی به هیچ وجه توجیه‌پذیر نیست و این افزایش قیمت هزینه‌های هنگفت و سنگین بیشتری را به دولت و جامعه تحمیل خواهد کرد.

وی توضیح داد: شرکت‌های صنایع لبنی کشور در شش ماهه نخست سال قبل با زیان 1.25 درصدی کار می‌کردند که بعد از صدور مجوز افزایش قیمت این حاشیه سود به سه تا چهار درصد رسید اما سوال کلیدی اینجاست که کدام بانک حاضر است تسهیلات خود را با بهره سه یا چهار درصدی در اختیار صنعت لبنیات قرار دهد؟

مشاور انجمن صنایع لبنی با اشاره به اینکه فضای روانی حاکم بر جامعه آماده افزایش قیمت لبنیات نیست، اظهار کرد: براساس دو مطالعه‌ای که در شهریور سال‌های 1389، 1390 و 1391 در 53 شهر بالای 100 هزار نفر در کشور انجام شد مشخص شد که در سال 1390 مصرف لبنیات نسبت به سال 1389 معادل شش درصد و در سال 1391 مصرف لبنیات نسبت به سال 1390 معادل 16 درصد کاهش یافته است. به این ترتیب طی دو سال مصرف لبنیات در کشور معادل 22 درصد کاهش یافته است.

چمنی با اشاره به آمارهای متناقض ارائه شده از سوی سازمان‌های مختلف درباره میزان تولید شیرخام در کشور گفت: مرکز آمار تولید شیرخام کشور را حدود هفت میلیون تن و وزارت جهاد کشاورزی 10.8 میلیون تن اعلام کرده است. جالب اینجاست که با وجود خشکسالی‌های رخ داده و تلف شدن برخی از دام‌ها آمار وزارت جهاد کشاورزی درباره تولید شیرخام تغییر چندانی نکرده است.

او با بیان اینکه مصرف سرانه لبنیات در ایران به زیر 70 کیلوگرم رسیده است، توضیح داد: این در حالی است که تا پایان برنامه پنجم توسعه سرانه مصرف لبنیات در کشور باید به 167 کیلوگرم برسد اما در صورت ادامه روند کنونی این هدف محقق نخواهد شد.

مشاور انجمن صنایع لبنی با اشاره به غلط دانستن حذف یارانه شیر و لبنیات گفت: در بسیاری از کشورهای پیشرفته جهان هنوز هم شیر به صورت یارانه‌ای در اختیار مردم قرار می‌گیرد که از جمله این موارد می‌توان به توزیع شیر یارانه‌ای در مدارس اشاره کرد.

چمنی درباره هزینه‌های سنگین ناشی از کاهش مصرف شیر توضیح داد: کمبود مصرف شیر به صورت مستقیم عامل دو بیماری خرابی دندان و پوکی استخوان است. طبق آمار وزارت بهداشت هر ایرانی دو دندان پوسیده دارد که با احتساب جمعیت 75 میلیون نفری در مجموع 150 میلیون دندان پوسیده در کشور داریم. اگر برای ترمیم هر دندان 200 هزار تومان هزینه شود که در بسیاری از موارد این رقم بیشتر است هزینه ترمیم دندان در ایران به رقم بسیار هنگفت 30 هزار میلیارد تومان می‌رسد. می‌توان با پرداخت یارانه به شیر و افزایش مصرف شیر جامعه به میزان قابل توجهی در این هزینه صرفه‌جویی کرد.

وی افزود: همچنین سالانه 120 هزار مورد شکستگی ناشی از پوکی استخوان در کشور داریم که هزینه درمان آنها بین دو تا 15 میلیون تومان است. با توجه به اینکه 90 درصد ایرانی‌ها کمبود کلسیم دارند می‌توان با زمینه‌سازی برای افزایش مصرف شیر در هزینه‌های درمانی پوکی استخوان نیز به شدت صرفه‌جویی کرد.

۱۳۹۲/۴/۲۲

نظرات کاربران
نام :
پست الکترونیک:
نظر شما:
کد امنیتی:
 

آخرین اخبار...