در حاليكه اوايل هفته خبرهاي داغ مانع از ديده شدن تغييرات حقوقدانان "شوراي نگهبان قانون اساسي" شد، مجلس شوراي اسلامي با عدم راي به كدخدايي كه يكي از نامزدهاي پيشنهاد شده از سوي رييس قوه قضائيه بود، تغيير غير منتظره اي را براي اين شورا ايجاد كرد.
همچنين رييس قوه قضائيه حسينعلي اميري ديگر عضو حقوقدان دوره پيش را نيز معرفي نكرده بود. اميري معاون قوه قضاييه و رييس سازمان ثبت اسناد و املاك كشور در دوره آيت الله شاهرودي بود كه در پي ممنوعيت اشتغال وي در اجراي مصوبه 20/4/88 مجمع تشخيص مصلحت نظام، شورای نگهبان را به ثبت اسناد ترجیح داده بود.
امروز نيز با انتصاب حجه الاسلام والمسلمین شب زنده دار به جاي مرحوم رضواني در كنار ابقاي فقهايي كه دوره شان پايان يافته بود، از سوي مقام معظم رهبري پرونده تغييرات شوراي نگهبان بسته شد.
فقيه جديد شوراي نگهبان كيست؟
حجه الاسلام والمسلمین مهدی شب زنده در سال 1332 در داراب متولد شد و در قم رشد نمود.
او كه قسمتي از دروس مقدمات و دورة سطح را نزد پدر خود آيةالله شيخ حسين شبزندهدار خوانده بود، مغني را نزد آيةالله جنتي، رسائل را نزد حضرات آيات مصلحي، طاهري و مؤمن آموخت و براي فراگيري مكاسب به نزد حضرات آيات شبزندهدار، مؤمن، مشكيني و ستوده رفت. استادان او در كفايه حضرات آيات مؤمن و سبحاني بودند.
حجةالاسلاموالمسلمين شبزندهدار كشف المراد را نزد آيةالله حسيني كاشاني، بخشي از شرح منظومه را نزد حضرات آيات مؤمن، مفتح و صالحي مازندراني و بخشهايي از اسفار رانزد آيةالله سيد رضا صدر، آيةالله اميني و آيةالله انصاري شيرازي فرا گرفت. قسمتي از شفا را نزد آيةالله جوادي آملي و بخشي از اشارات را نزد آيةالله حسنزاده آملي آموخت.
حجةالاسلاموالمسلمين شبزندهدار با پايان يافتن دوره سطح به درس خارج آيات عظام شيخ كاظم تبريزي، شيخ مرتضي حائري، وحيد خراساني و شيخ جواد تبريزي رفت و از محضر آنان بهرههاي بسيار برد.
از اين رو او را بايد شاگرد فقهاي متعدد ادوار گذشته شوراي نگهبان دانست.
حجةالاسلاموالمسلمين شبزندهدار هم اكنون در قم حضور دارد و به تربيت طلاب ميپردازد و علاوه بر عضويت در جامعه مدرسين حوزه علميه قم نمايندگي شوراي عالي در هيأت امناي مركز جهاني علوم اسلامي و سازمان مدارس خارج از كشور را به عهده دارد و پيش از اين عضويت در مجمع مشورتي فقهي شوراي نگهبان را نيز بر عهده داشته است.
دو حقوقدان جديد چه كساني هستند؟
سام سوادکوهی متولد 1336 در تهران است. داديار در دادگستري استانهاي مازندران، گيلان، خوزستان، آذربايجان شرقي و آذربايجان غربي، سرپرست دادسراي شميران، رييس دادگستري اسلامشهر، معاون دادگستري تهران، مديركل تدوين لوايح و مقررات وزارت دادگستري، داديار ديوان عالي كشور، عضو معاون در شعب ديوان عالي كشور، مستشار ديوان عالي كشور، عضو هيات علمي و استاديار دانشگاه از جمله سوابق وي است.
او در روز معارفه خود گفت: بنده مقطع لیسانس را در سال ۵۹ در دانشگاه تهران، فوقلیسانس را در دانشگاه شهید بهشتی در سال ۶۸ و دکترا را در حقوق دعاوی در فرانسه فارغالتحصیل شدم. از سال ۵۹ ـ ۶۰ نیز در دادسراها و دادگاهها و دادگستری و پس از دریافت مدرک دکترا به عنوان عضو هیات علمی دانشگاهها فعالیت میکردم. با توجه به تجربهام در شش سال عضویت هیات داوری سازمان بورس و اوراق بهادار و همچنین عضویت در شورای رقابت، نسبت به مسائل اقتصادی اطلاعاتی دارم که امیدوارم اگر انتخاب شوم همکاری در امور حقوقی و اقتصادی با مجلس به وجود آید.
همچنین نجاتالله ابراهیمیان سومین گزینه پیشنهادی رئیس قوه قضائیه که با رأی مجلسیها راهی شورای نگهبان شد در نطق خود عنوان کرد: بنده نجات الله ابراهیمیان یا پورابراهیمیان، متولد سال 1344 در شهرستان تنکابن هستم که در ابتدای زندگی به تهران مهاجرت کردیم و تحصیلات خود را از دوران ابتدایی تا پایان دبیرستان در مدارس تهران پی گرفتم؛ در سال 63 وارد دانشکده علوم قضایی شدم و به عنوان کارآموز قضایی به استخدام قوه قضائیه درآمدم.
ابراهیمیان ادامه داد: دوره کارشناسی را در سه سال و نیم به پایان رساندم و بلافاصله در مقطع کارشناسی ارشد در دانشگاه تهران در رشته حقوق خصوصی پذیرفته شدم و در مدت تحصیل در دبیرستان و دانشگاه با علاقه تحصیل علوم قدیمه را در مدارس علمیه تهران در محضر برخی از علما و اساتید پی گرفتم و توان استفاده از منابع فقهی را در پایان تحقیقات فقهی و حقوقی کسب کردم.
عضو شورای نگهبان اظهار داشت:در اواخر دوره تحصیل در دانشگاه تهران عملا کار قضایی را در سال 1370 شروع کردم؛ مراحل مختلف ارتقای شغل به ترتیب از دادیاری تا ریاست شعب دادگاه عمومی و ... اینجانب در سالهای اخیر توفیق ارتباط با دستگاه تقنینی کشور و نمایندگان معزز ملت را داشتهام و مدتی مدیرکل امور پارلمانی وزارت دادگستری بودم و همکاری مؤثری با مرکز پژوهشهای مجلس در زمان مدیریت آقای توکلی داشتم. این تجربه من مقدمهای شد تا در ماههای اخیر به دستور رئیس قوه قضائیه مأمور شدم تا پژوهشگاه قوه قضائیه را تأسیس و راهاندازی کنم. به نظرم جریان رأیگیری امروز و هر رأیگیری بیشباهت به یک قرارداد نیست؛ لازم است طرفین قرارداد به درک مشترکی برسند که هر دو یک مفهوم را اراده میکنند.
اعضای جدید شورای نگهبان چه كسانی هستند؟
با فوت مرحوم آیت الله رضوانی و جایگزینی وی و همچنین تغییر 2 عضو حقوقدان شورای نگهبان و خروج عباسعلی كدخدایی نفر دوم شورا از جمع آن ؛ 25 درصد این شورا تغییر یافته است.
۱۳۹۲/۴/۲۵