مقام معظم رهبري در خطبههاي نماز عيد فطر تهران بر انجام وظيفه مجلس در انتخاب وزراي صالح تاكيد فرمودند بدون شك مجلس با دقتهاي اصولي در جريان راي اعتماد به دولت جديد معيارها و ملاكهاي وزيران صالح را رعايت خواهد كرد اما بازخواني اين مرور خالي از فايده نيست. وزير صالح كيست؟
وزير صالح كارگزاري است كه التزام عملي به اسلام، انقلاب و ولايت فقيه داشته باشد.
وزير صالح كسي است كه بدون حاشيه، كارآمد و با سابقه درخشان خدمت به نظام باشد.
وزير صالح كسي است كه پاكدست باشد و نسبت به مبارزه با فساد حساس و در حوزه كاري خود متخصص و متبحر باشد.
وزير صالح كسي است كه سادهزيست باشد اما سادهدل نباشد. وزير صالح كسي است كه در فتنه 88 از آزمون وفاداري به نظام رو سفيد بيرون آمده باشد.
و بالاخره وزير صالح كسي است كه از نظر جسمي و روحي شاداب و مهياي سختكوشي در عرصه خدمت به مردم باشد.
بيترديد شمار زيادي از وزراي معرفي شده با معيارهاي فوق همخواني دارند و احتمالا با راي بالا موفق به كسب راي اعتماد خواهند شد. اما شماري اندك از آنان با ملاكهاي وزير صالح سازگاري ندارند.
طي چند روز گذشته رسانهها موضوع بررسي صلاحيت وزرا را مورد دقت قرار دادند و به برخي از وزراي پيشنهادي نقدهايي جدي داشتند. ديروز هم مخالفين دقتهاي ويژهاي در نقد وزراي پيشنهادي در مجلس مطرح كردند.
رئيس دولت جديد خود را ملتزم به قانون ميداند و آهنگ قانونگرايي و پاسخگويي را همواره مورد تاكيد قرار داده است. بدون شك نمايندگان مجلس در يك محيط كاملا آزاد ديدگاههاي خود را مطرح و موافق و مخالف صحبت ميكنند. بايد ديد دولت جديد در اولين آزمون پاسخگويي چگونه ظاهر ميشود. يكي از حساسيتهاي مهم مردم و نمايندگان مجلس موضوع فتنه 88 و نسبت برخي وزراي پيشنهادي با اين پديده ضد امنيت ملي است. وزرايي كه در معرض اتهام همگرايي يا سكوت در فتنه 88 هستند پاسخ شفافي نميدهند و برخي هم ترجيح ميدهند سكوت كنند. طبيعي است مجلس واكنش در خور در اين ارتباط خواهد داشت.
جناب آقاي دكتر روحاني در ديدار كارگزاران نظام در روز عيد سعيد فطر با رهبر معظم انقلاب فرمودند: "اين ماه، ماه غفران است پس بياييم از هم بگذريم. هرچه گله داريم از انتخابات اخير و قبل و بعدش گذشت كنيم. بگذاريم سينهها از كينهها پاك شود، بگذاريم آشتي جاي قهر و دوستي جاي دشمني بنشيند.”
به نظر ميرسد اين بيان آقاي روحاني ناظر به انتخابات اخير نباشد چون در اين انتخابات كسي با كسي قهر نبود و رقبا كينهاي از يكديگر نداشتند. يك رقابت دوستانه و برادرانه برگزار شد و همه چيز هم به خوبي و خوشي تمام شد.
رقبا به محض اعلام نتايج به پيروز ميدان رقابت تبريك گفتند و رئيس دولت دهم، قدرت را كه يك امانت نزد او بود بر اساس سوگندي كه ياد كرده بود به منتخب ملت تحويل داد. اين انتقال در نهايت رضايت، مهرباني و خوشخويي و خوشرويي صورت گرفت.
اگر رهنمود اخلاقي و سياسي او ناظر به حوادث سال 88 و موضوع فتنه و ارتباط آن با برخي از وزراي پيشنهادي باشد و همين هم در جريان رسيدگي به صلاحيت وزرا در مجلس مطرح شد، بايد درباره آن تامل كرد.
اما نكات مهم قابل تامل؛
1- كساني كه در فتنه 88 رفتار خوبي در صيانت از امنيت و اقتدار ملي نداشتند و كشور را در لبه پرتگاه قرار دادند چه كمكي به دولت تدبير واميد خواهند كرد؟
2- كساني كه در فتنه 88 با زير پا گذاشتن قانون و ناديده گرفتن داوري نهادهاي فيصله بخش، 8 ماه زندگي مردم را مختل كرده و باعث اميد و نشاط دشمن شدند چه كمكي به دولتي كه ميخواهد آهنگ قانونگرايي در آن حاكم باشد ميكنند؟
3- برخي ميگويند اين كار از روي مصلحت صورت گرفته و مصلحت اين است اهل فتنه جايي مشغول شوند تا اوضاع را به هم نريزند و اين به وحدت ملي! كمك ميكند. به نظر ميرسد بطلان اين نظريه در درون خودش مستتر است. اگر اينها دلشان براي امنيت ملي و وحدت ملي ميسوخت آن فتنه دشمن شاد كن را بر پا نميكردند.
4- فرض ميكنيم نمايندگان به اين توصيه آقاي روحاني گوش كنند و كينه فتنهگران را از دل بيرون كنند و به آنها راي دهند. چه شواهد و قرائني وجود دارد كه فتنهگران دست از كينه و دشمني با ملت برداشتهاند؟
شواهد و قرائن نشان ميدهد طي 4 سال گذشته هيچ يك از افسران و ژنرالها و درجهداران و سربازان فتنه سخني كه نشانه پشيماني آنها و عدول از مواضع فتنهگران باشد، نشان ندادهاند.
سايتها و مراكز خبري آنها هر روز عليه نظام و مردم توطئه ميكنند. آنها در اين سالها حتي يك كلمه هم به نشانه آنكه راي ملت را در سال 88 پذيرفته باشند نگفتهاند و همچنان بر دروغ تقلب پافشاري ميكنند. حفظ اين دروغ را واجب ميدانند چرا كه ميخواهند در هر انتخاباتي كه گزينه ملت مورد علاقه آنها نبود بريزند به خيابان و آشوب به پا كنند. بايد پرونده آشوب را بست و به آينده فكر كرد و از گذشته عبور كرد. اما اين عبور به معناي پاداش به فتنهگران و باج دادن به آنها نيست.
5- آقاي روحاني اگر بخواهد چنين نگاهي به فتنه داشته باشد آسيب ميبيند و در ادامه راه از سوي فتنهگران دچار مشكل ميشود. مجلس بايد به ياري ايشان بشتابد و وي را از چالشهاي احتمالي رهايي بخشد.
حفظ این دروغ برای فتنه گران واجب است/فتنه گر میتواند صالح باشد؟
محمدكاظم انبارلویی
۱۳۹۲/۵/۲۲

