اختصاصی نما : «قديميترين كتابخانه بندرعباس حكم بدوي تخريب گرفت»؛ اين خبري بود كه 31 تير خبرگزاري ايبنا منتشر كرد. در ادامه همين خبر مديركل كتابخانههاي عمومي استان هرمزگان توضيح داده بود كه قديميترين كتابخانه عمومي شهرستان بندرعباس با قدمتي 37 ساله بر اساس كميسيون ماده 100 ساخت و ساز، حكم بدوي تخريب گرفت.
محسن زينلي تختي تاكيد كرده بود كه كتابخانه شهداي شهرستان بندر عباس بر اساس كميسيون ماده 100 ساخت و ساز شهرداري به دليل ساخت و ساز غير مجاز در حريم دريا از ابتداي تاسيس و قرار گرفتن در حريم 60 متري دريا، به صورت غيرمجاز ساخته شده است.
به گزارش نما ، البته اين نخستين بار نبود كه خبر تخريب اين كتابخانه به گوش ميرسيد؛ حدود سه سال پيش، خبر دستور تخريب كتابخانه شهدا كه حدود 50 هزار نفر در عضويت آن هستند، رسانهها را وادار به موضعگيري كرد و در نهايت با اعتراض بسياري از فرهنگدوستان بندرعباسي مواجه شد كه با ورود بهموقع استاندار وقت و صدور دستور توقف موقت طرح، براي چند صباحي خيال اهالي فرهنگ و شهروندان آسوده شد. اما فقط براي چند صباحي!
شهردار بندرعباس اسفندماه سال 1389 در گفتوگو با ايسنا پيرامون اين مسئله گفته بود كه اين كتابخانه علاوه بر قرار داشتن در مسير توسعه بلوار ساحلي، سبب جلوگيري از ديد گردشگران براي مشاهده دريا ميشود! وي همچنين گفته بود كه ترجيح دادهايم با تخريب اين كتابخانه، فضاي به جا مانده را به يك پارك تبديل كنيم تا چشماندازي دلپذير از نماد شهر بندرعباس و دريا براي مردم به ويژه گردشگران جلوه كند! اين در حالي است كه اين كتابخانه، درواقع كتابخانه مركزي شهر به شمار ميرود و داراي منابع غني كتابخانهاي است و به دليل اينكه لقب قديميترين كتابخانه بندرعباس را يدك ميكشد، ميتواند با كمي تدبير و دورانديشي حتي در شمار جاذبههاي گردشگري اين منطقه درآيد.
علي علامه زاده، جانشين استاندار وقت هم با بيان اينكه با وضع كنوني شهر بندرعباس، خيابانهاي آن جوابگوي حجم بالاي خودروها نيست، گفته بود: بايد توسعه شهر نيز در نظر گرفته شود و ناچار به انجام اقداماتي هستيم كه شايد با برخي از آنها مانند تخريب كتابخانه شهدا موافق نباشيم.
وي همچنين بيان كرد: از لحاظ امنيتي و حفاظتي با راهكارهايي مانند ساخت پل يا روگذر رفت و آمد به كتابخانه را ميتوان سهل و ايمن كرد. به نظر بنده تخريب آن امري قابل قبول نيست اما با وجود محدوديتهاي موجود، شهرداري بندرعباس شايد قادر به انجام اين اقدامات نباشد و تخريب كتابخانه و انتقال آن به محل ديگر، امري آسانتر و مناسبتر تلقي شود.
بعد از آن، مسئله بغرنج شد و از سطح استان فراتر رفت. منصور واعظي، دبيركل نهاد كتابخانههاي عمومي كشور در سفري به استان هرمزگان در اواخر سال پيش، به خبرنگاران هرمزگاني گفته بود كه طبق توافقنامه با مسئولان، نه تنها كتابخانه شهداي بندرعباس تخريب نميشود، بلكه فعاليت آن يك بار ديگر از سر گرفته خواهد شد.
اما به گفته محسن زينليتختي، مديركل كتابخانههاي عمومي هرمزگان در تاريخ سوم خردادماه سال 1391 جلسه كميسيون مادهي 100 شهرداري تشكيل و در آن جلسه رأي بدوي به تخريب كتابخانه شهداي بندرعباس صادر و به امضاي نمايندگان وزير دادگستري و وزير كشور دولت و شوراي شهر نيز رسيد.
وي گفت: كميسيون مادهي 100 شهرداري در تاريخ بيست و چهارم تيرماه سال 1392 طي نامهاي راي كميسيون را به اداره كل كتابخانههاي عمومي استان ابلاغ كرد و نهاد كتابخانههاي عمومي كشور نيز در تاريخ سيويكم تيرماه لايحه اعتراضي را به دبيرخانهي كميسيون ماده 100ارسال كرد.
مديركل كتابخانههاي عمومي استان هرمزگان خاطرنشان كرد: شهرداري بندرعباس توافقنامهاي را براي تغيير كاربري كتابخانه شهدا به ادارهكل كتابخانههاي عمومي هرمزگان پيشنهاد داده، اما با توجه به قانون كتابخانههاي عمومي، هرگونه تغيير كاربري يا تخريب كتابخانه بايد به تاييد هيأت امناي كتابخانههاي عمومي كشور برسد.
دامنه كشمكشها بر سر تخريب اين بناي فرهنگي بالا گرفت و بيش از 20 نفر از فعالان فرهنگي و هنري هرمزگان در بيانيهاي نسبت به عواقب اين تصميم جنجالي مسئولان شهري، هشدار داده و اعلام كردهاند كه در برابر تخريب اين مكان فرهنگي ميايستند.
سرانجام روز چهارشنبه، مورخ 13 شهريورماه جاري خبري كه همه آرزوي شنيدنش را داشتند، رسيد. «كتابخانه شهداي بندرعباس احيا ميشود»؛ در اين رابطه مدير كل كتابخانههاي عمومي هرمزگان به مهر گفت: طبق مذاكرات صورت گرفته با جمعي از اعضاي شوراي شهر بندرعباس موضوع تخريب كتابخانه شهدا منتفي شده و ساختمان كتابخانه شهدا حفظ خواهد شد.
محسن زينلي افزود: نظر اكثريت اعضاي دوره چهارم شوراي شهر نيز بر عدم تخريب كتابخانه است و با توجه به نگاه ويژه شوراي شهر به كتابخانه شهدا اميدواريم موضوع احياي كتابخانه شهدا در دستور كار جلسات ابتدايي اين شورا قرار بگيرد.
مدير كل كتابخانههاي عمومي هرمزگان گفت: هم اكنون كه موضوع تخريب كتابخانه شهدا منتفي شده و اميدواريم با همت و همفكري مسئولان و فرهنگ دوستان استان تصميمي اتخاذ شود كه اين كتابخانه از وضع كنوني در آمده و به مكاني براي توسعه امور فرهنگي استان تبديل شود.
در يك دهه گذشته بناهاي معماري شاخص زيادي در بندرعباس از جمله ساختمان كارخانه خنجي، بناي فرهنگسراي آويني سابق، خانه فرهنگ بندرعباس در حوالي ميدان شهرباني و... گرفتار بيتدبيري مسئولان شد. با توجه به اينكه مقوله فرهنگ و به ويژه فرهنگ كتابخواني بارها و بارها مورد تاكيد رهبري قرار گرفته، بايد نسبت به حفظ چنين بناهاي ارزشمندي همت كرد و به جاي تخريب به توسعه آنها انديشيد.