به گزارش نما ، تنها نماينده ايران در رقابتهاي فوتسال جام باشگاههاي آسيا نتوانست عنوان قهرماني سال گذشته خود را تكرار كند و در حالي كه فاصله كمي تا فتح دوباره سكوي نخست داشت، به مقام نايبقهرماني بسنده كرد.
شهر ناگويا در كشور ژاپن ميزبان چهارمين دوره اين مسابقات بود؛ رقابتهايي كه فولاد ماهان و گيتيپسند در دورههاي اول و سوم آن در سالهاي 2010 و 2012 به مقام قهرماني دست يافته بودند. در چهارمين دوره نيز گيتيپسند به عنوان قهرمان ليگ برتر كشور راهي مسابقات شد تا از عنوان سال گذشته خود دفاع كند.
* شروع لرزان برابر حريف قطري
رضا لك در حالي تيمش را راهي مسابقات كرد كه از حضور چهرههاي سرشناسي همچون محمد كشاورز و محمد طاهري به عنوان بهترين بازيكنان آسيا بهره ميبرد اما گيتيپسند شروع قدرتمندانهاي نداشت و در بازي نخست خود در گروه B به زحمت و با نتيجه 3-2 از سد السد قطر گذشت. اسماعيلپور، طاهري و جاويد گلزنان اين بازي براي گيتيپسند بودند و اين تيم افشين كاظمي را در دقيقه 24 به دليل اخراج از دست داد.
* باخت به نماينده كشور فيلها
تيم «چونبوري بلو ويو» از تايلند دومين حريف گيتيپسند بود. بازي براي نماينده كشورمان به خوبي پيش ميرفت و اين تيم تا دقايق پاياني 3-1 جلو بود، اما به يكباره ورق برگشت و بازيكنان چونبوري چهار دقيقه آخر سه گل زدند تا نخستين شگفتي رقابتها را رقم بزنند. اخطارهاي پياپي داور استراليايي به پنج بازيكن گيتيپسند و 2 بازيكن نماينده تايلند نشاندهنده خشونت زياد اين بازي بود.
* پيروزي دوم با طعم صعود
345 تماشاگر حاضر در سالن شهر ناگويا شاهد پيروزي سخت و نفسگير گيتيپسند برابر آردوس ازبكستان در روز سوم رقابتها بودند. گلي كه محمد طاهري در دقيقه 2 زده بود، در دقيقه 37 توسط بازيكن حريف جبران شد، اما مهدي جاويد اجازه نداد بازي با نتيجه تساوي خاتمه پيدا كند و با گل دقيقه 39 خود دومين برد گيتيپسند را رقم زد تا نماينده ايران با 6 امتياز و پس از چونبوري 9 امتيازي راهي نيمه نهايي شود.
* قرباني كردن ميزبان براي فيناليست شدن
بازي با تيم «ناگويا اوشنز» در دومين بازي پرتماشاگر اين تورنمنت با شرايط خاصي همراه بود. گل اول ميزبان را افشين كاظمي و طاها مرتضوي جبران كردند، اما «ناگويا» پا پس نكشيد و گل تساوي را به ثمر رساند. اين پايان كار نبود، چرا كه حسين طيبي در آخرين دقيقه و مانند بازي با آردوس گل برتري گيتيپسند را زد تا اين تيم اصفهاني براي دومين بار پياپي در فينال حاضر شود.
* ناكامي در يك قدمي جام
رويارويي دوباره با چونبوري تايلند علاوه بر تلاش براي كسب جام قهرماني، يك بازي انتقامي براي شاگردان رضا لك بود، اما اين انتقام هرگز گرفته نشد تا نماينده كشور فيلها براي نخستين بار اين عنوان را به خود اختصاص بدهد.
گيتيپسند با گل زودهنگام حسين طيبي در آخرين لحظات پيش بود تا اينكه «سوفاووت تونگ لانگ» همان بازيكني كه در جام ملتهاي آسيا نقش اساسي در شكست تيم ملي كشورمان ايفا كرده بود، گل تساوي را به ثمر برساند. نبرد 2 تيم در ضربات پنالتي با بي دقتي بازيكنان گيتيپسند و از دست رفتن ضربات كاظمي و جاويد در مقابل چهار گل چونبوري همراه بود تا نماينده كشورمان در يك قدمي رسيدن به جام قهرماني و تكرار عنوان سال گذشته خود، دستش از رسيدن به اين افتخار كوتاه بماند.
* افتخار تيمي، ناكامي فردي
گيتيپسند با كسب مقام دومي، تنها تيمي شد كه توانسته در اين رقابتها 2 بار روي سكو قرار بگيرد. با اين حال بازيكنان ايراني در رقابتهاي اين دوره نتوانستند به جايزه فردي دست پيدا كنند و بر خلاف سه دوره گذشته كه نفراتي از كشورمان به عنوان بهترين بازيكن و بهترين گلزن جام شناخته شده بودند، اين بار اين جوايز به بازيكنان تايلندي و ژاپني رسيد.
* ضعف فوتسال ايران يا پيشرفت حريفان آسيايي؟
يكي از نكات قابل تامل در اين رقابتها پيروزيهاي حداقلي گيتيپسند و البته 2 شكست برابر چونبوري تايلند بود. محمد طاهري بهترين بازيكن سابق آسيا كه در اين تورنمنت براي نماينده ايران گلزني هم كرد، با اشاره به سطح بالاي مسابقات به «ايران زمين» گفت: اين سومين بار بود كه در جام باشگاههاي آسيا بازي ميكردم، اما تاكنون نديده بودم كه تيمها با اين كيفيت به ميدان بيايند. پيشرفت رقباي ما نشان داد كه سرعت فوتسال در آسيا بسيار بالا است. اين مسئله يك زنگ خطر بزرگ برايمان است و اگر بهاندازه كافي به فوتسال بها داده نشود، تا چند سال ديگر شاهد جلو زدن كشورهايي نظير تايلند و ژاپن از ايران خواهيم بود. تيمهاي ژاپني، تايلندي، چيني و قطري با سرمايه گذاري خوبي كه كرده بودند، وارد مسابقات شدند. همه آنها از بازيكنان خارجي سطح بالا بهره ميبردند تا از اين طريق فوتسال خود را به پيشرفت برسانند. براي مثال السد قطر فقط چند بازيكن بومي داشت و ساير نفرات اين تيم خارجي بودند. حتي تيم چونبوري تايلند كه بسياري از ملي پوشان كشورش را در اختيار داشت، به اين مسئله بسنده نكرده بود تا از بازيكنان برزيلي و اسپانيايي در تركيب خود استفاده ميكرد.
* مقامي كه تبريك گفتن ندارد
نايبقهرماني در آسيا افتخار كوچكي نيست، اما با توجه به پيشينه فوتسال ايران، كسب مقامي به جز قهرماني از گيتيپسند انتظار نمي رفت. مهدي جاويد بازيكن ملي پوش اين تيم عنوان كرد: با توجه به قهرماني سال قبل، حضور نفرات سرشناس در تركيب تيم ما و انتظار بالايي كه وجود داشت، به نظرم اين عنوان جاي تبريك گفتن ندارد. اما بايد توجه كرد كه مسابقات سطح بالايي داشت، طوري كه نماينده كشور ميزبان كه از قدرتهاي سنتي فوتسال آسياست، حتي به فينال هم نرسيد. ضمن اينكه با توجه به حضور برخي از بازيكنان در اردوي تيم ملي، نتوانستيم خيلي در كنار هم در اردوي گيتيپسند باشيم تا تاكتيكهاي مورد نظر مربيان را مرور كنيم.
جاويد حرف هايش را با يك هشدار به پايان برد: ژاپن و تايلند به سرعت در حال پيشرفت هستند و سرمايهگذاري ميكنند. ژاپن هم اكنون امكاناتي دارد كه ما در روياهايمان ميبينيم. اين كشور همچنين از بهترين مربيان جهان استفاده ميكند. اين كشور در سالهاي دور با فاصله زيادي از فوتسال ايران عقب بود، اما حالا ميبينيم كه به راحتي برابر تيمهاي قدرتمند بدون آنكه هراسي داشته باشد، بازي ميكند. اگر اوضاع به همين منوال پيش برود، همانطور كه بزرگان فوتسال كشور نيز در گذشته هشدار دادهاند، فوتسال ايران از آسيا هم عقب ميماند. اگر ما به خودمان نياييم، چندي ديگر بايد حتي براي روي سكو رفتن تلاش كنيم. تكنيكي كه ما ايرانيها بهترين نوعش را داريم، در فوتسال همه چيز نيست و اگر از تاكتيكهاي روز دنيا بهره مند نباشيم، نمي توانيم رقابتي با بزرگان اين رشته داشته باشيم. به نظرم ناكامي تيم ملي در رقابتهاي سال گذشته جام ملتهاي آسيا و از دست رفتن نايبقهرماني گيتيپسند در جام باشگاهها هشداري است كه بايد آن را جدي بگيريم.
مقامی كه تبریك گفتن ندارد
ژاپن و تایلند به سرعت در حال پیشرفت هستند و سرمایهگذاری میكنند. ژاپن هم اكنون امكاناتی دارد كه ما در رویاهایمان میبینیم. این كشور همچنین از بهترین مربیان جهان استفاده میكند.
۱۳۹۲/۶/۱۸