نسخه چاپی

تاثیر تحریم‌ها بر صادرات ایران

به‌رغم اینكه ایالات متحده آمریكا و هم پیمانان اروپایی‌اش با تشكیل پیمانی قدرتمند توانستند تحریم‌های سختی را متوجه تهران كنند و در همین چارچوب مانع صادرات نفت ایران به خارج شوند، تهران همچنان بر ادامه برنامه هسته‌ای خود پافشاری می‌كند و می‌گوید كه تمامی برنامه‌های هسته‌ای‌اش اهداف صلح‌آمیز دارد.

به گزارش نما، تحریم‌های بین‌المللی تاکنون سبب شده است تا میانگین صادرات نفت جمهوری اسلامی ایران ظرف چند سال اخیر به نصف میزان صادراتش قبل از اعمال تحریم‌های آمریکا و اروپا علیه آن کاهش یابد. با کاهش صادرات نفت ایران، درآمدهای مالی آن نیز به شدت کاهش یافت که به ادعای منابع رسمی آمریکایی باعث شد تا ایران چیزی در حدود 35 میلیارد دلار در سال از درآمدهای نفتی خود را از دست بدهد. به گفته آنها ایران در سال گذشته میلادی از محل صادرات نفت خود 69 میلیارد دلار درآمد کسب کرده است.

با وجود ضررهای بسیاری که ایران در طول این مدت سخت متحمل شده و بسیاری از پول‌های نفتی خود را به دلیل تحریم‌های اعمال شده از سوی غرب از دست داده، اما برخلاف انتظار غرب ایران متحمل آن هزینه سنگینی اقتصادی مورد توقع غرب و آمریکا نشده است. تهران حتی توانسته است در کنار این وضعیت سخت سودهایی نیز ببرد.

در طول چند سال گذشته ایران توانسته است با افزایش 60 درصدی صادرات سنگ‌آهن، بخشی از درآمد از دست رفته خود را جبران کند. بنا به گزارش‌های رسمی دولت جمهوری اسلامی ایران توانسته است در حدود 25 میلیون تن سنگ‌آهن در سال صادر کند که به طور میانگین سه میلیارد دلار در سال درآمد نصیب این کشور کرده است که به نوعی ورود به عرصه اقتصادی جدیدی برای ایران محسوب می‌شود.

همزمان منابع رسمی فنی متخصص در امور صادرات در اداره گمرکات چین اعلام کردند که ایران توانسته است در صادرات سنگ‌آهن به چین از هند پیشی بگیرد و چهارمین صادرکننده سنگ‌آهن به این کشور شود. چین که بزرگ‌ترین واردکننده سنگ‌آهن جهان محسوب می‌شود، ظرف 7 ماه اول سال 2013 به تنهایی 4/13 میلیون تن سنگ‌آهن از ایران وارد کرده است که 35 درصد بیشتر از مدت مشابه در سال 2012 محسوب می‌شود.

ایران در حالی بخش صادرات سنگ‌آهن خود را تقویت می‌کند که یکی از اعضای مهم سازمان جهانی صادرکنندگان نفت محسوب می‌شود. اگرچه به دلیل تحریم‌های بین‌المللی بسیاری از بازارهای صادرات نفت خود را از دست داده است و نمی‌تواند منابع مالی مورد انتظار خود را از طریق آن به دست آورد.

در حال حاضر ایالات متحده آمریکا و اتحادیه اروپا نیز به گونه‌ای اذعان کرده‌اند که تحریم‌های اعمال شده علیه ایران که در سایه بحران شدید اقتصاد جهانی اعمال شده باعث شده تا ایران بتواند فعالیت خود را در بخش‌های دیگر تقویت کند و بخشی از درآمدهای از دست‌رفته خود را در بخش‌های دیگر جبران کند.

مساله‌ای که سبب شده ایران از تحریم‌ها تاثیرات ایجابی نیز به خود ببیند و بتواند به نحوی گام‌های موثری در کاهش فشارهای اقتصادی و تحریم‌ها بردارد. این در حالی است که معافیت‌های تحریمی آمریکا که هر 6 ماه برای کشورهایی که از ایران نفت وارد می‌کنند، مثل چین، هند و ژاپن اعمال می‌کند، سبب شده است تا ایران بتواند مانور بیشتری در تامین منابع مالی خود از قبل صادرات نفت به دست آورد و از سوی دیگر وابستگی این کشورها را به نفت ایران که امتیازهای ویژه‌ای در اختیار آنها می‌گذارد، افزایش دهد.

در حال حاضر آنچه باعث زحمت ایران شده، تحریم‌های اعمال شده علیه صنعت بانکداری ایران است که کار جابه‌جایی پول برای این کشور را با مشکل مواجه کرده است. اگرچه این مساله سختی‌های بسیاری را به ایران تحمیل کرد، اما در عین حال منافعی نیز برای ایران به دنبال داشته است.

به گزارش وزارت بازرگانی آمریکا ایران از قبل تحریم‌ها توانسته است میلیاردها دلار در بانک‌های خارجی پول برای خود پس‌انداز کند که این مساله می‌تواند کمکی بالقوه برای اقتصاد ایران محسوب شود.

۱۳۹۲/۶/۱۸

اخبار مرتبط
نظرات کاربران
نام :
پست الکترونیک:
نظر شما:
کد امنیتی:
 

آخرین اخبار...