سنت حضور شهردار پایتخت در جلسات کابینه در همه دنیا مرسوم است، شهردار پایتخت که اداره آن به مثابه اداره یک کشور است و شهردارش نیز ریاست آن کشور را داراست، دارای اختیاراتی ویژه بوده و ضرورت اقتصضا می کند که در جلسات هیات دولت شرکت کند.
به گزارش قدس آنلاین به نقل از راه دانشجو، در دوران ریاست جمهوری آیت الله هاشمی رفسنجانی، غلامحسین کرباسچی به هیات دولت می رفت اما حضورش چندان تاثیرگذار نبود، چرا که تهران با این حجم جمعیت و توسعه مواجه نبود و شاید بود و نبود شهردار زیاد در سرنوشت این شهر موثر نبود.
پس از کرباسچی این سنت همچنان ادامه پیدا کرد و شهردارها به جلسات هیات دولت دعوت می شدند اما پس از انتخاب احمدی نژاد به عنوان شهردار تهران، سید محمد خاتمی رئیس جمهور وقت که با ادعای مبارزه با انحصارطلبی، تحمل مخالف، تساهل و شعارهایی از این دست پیروز انتخابات شده بود، به احمدی نژاد اجازه حضور در جلسات دولت را نداد و خاتمی پایهگذار این سنتشکنی شد و این یکی از اختلافات شهردار و رییس دولت، هم دوره خاتمی و هم در دوره های بعدی شد.
احمدی نژاد اما بعد از ورود به ساختمان پاستور تلافی راه ندادنش به هیات دولت را درآورد و از حضور قالیباف که در انتخابات ریاست جمهوری سال 84، رقیب وی بود ممانعت کرد و این مساله حواشی بسیاری را با خود به همراه داشت.
بعد از انتخاب روحانی به ریاست جمهوری، زمزمه های حضور شهردار تهران در جلسات هیات دولت به گوش رسید، قالیباف در انتخابات یازدهم رقیب روحانی از جناح مقابل بود.
برخی با این حضور موافق و برخی مخالفند، اما گویا رییس دولت تلویحا با حضور قالیباف در جلسات هیات دولت موافق است.
منصور حقیقت پور، نایب رییس کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس در این خصوص گفته است که: «با تدبیر و موافقت آقای روحانی به دعواهایی که بخاطر حضور شهردار تهران در جلسات دولت مطرح بود خاتمه داده شد و از این به بعد شهردار پایتخت در این جلسات حضور خواهد داشت» اما هنوز این مساله به صورت رسمی از سوی دولتمردان تایید نشده است.
شهباز حسنپور، نماینده سیرجان در این خصوص می گوید: «با توجه به توانمندیهای رییسجمهور در استفاده از نیروهای متخصص، متعهد، توانمند و استفاده از همه ظرفیتهای کشور و همچنین با توجه به مسائل کلانشهر تهران که شهردار تهران بیش از 20 درصد جمعیت کل کشور را خدماتدهی میکند مطمئن هستم که حضور آقای قالیباف در جلسات هیات دولت، هماهنگیهای بیش از پیشی را بین دولت و شهرداری ایجاد خواهد کرد،این نحوه تعامل خبر خوشی برای همه شهرداران و شوراهای شهر و روستا در سراسر کشور است تا این الگویی برای تعامل بیشتر بین شهرداران، فرمانداران و بخشداران باشد».
عبدالرضا رحمانی فضلی وزیر کشور هم معتقد است: «مشارکت شهرداری در دولت می تواند یک شهر 8 میلیونی را در عرصه مشاورت های رییس دولت وارد کند و در نتیجه همکاری هایی که دولت با شهرداری دارد کارها راحت تر پیش می رود، اما تصمیم نهایی درباره این موضوع را دولت باید لحاظ کند».
حضور شهردار پایتخت در جلسات هیات دولت می تواند مزایایی داشته باشد. شهردار تهران به عنوان نماینده شهرداری های کشور می تواند با برقراری تعامل نزدیک با دولت و دولتمردان مشکلات و مسائل شهرداری ها را منتقل کند.
پایتخت به مانند کشوری در دل یک کشور است که اداره آن به اندازه اداره کردن یک کشور، انرژی و پتانسیل می خواهد، از اینرو شهردار تهران می تواند با حضور در هیات دولت مشکلات پایتخت را در ابعاد مختلف در بخش های عمرانی، حمل و نقل، اقتصادی و فرهنگی و سایر حوزه ها با وزرا و رییس دولت مطرح کند.
حضور شهردار در هیات دولت هرچند یک سنت در همه کشورهاست اما در ایران بعد از دوره کرباسچی، حضور شهردار در دولت به یک کشمکش سیاسی و حاشیه تبدیل شد، اما در این دوره با تدبیر حسن روحانی و حضور قالیباف، شهردار پایتخت می تواند در هیات دولت حاضر شده و این کمشکش پایان یابد و حضور سیاسی شهردار به حضوری سازنده تبدیل شود.
حضور شهردار پايتخت در جلسات كابينه، پاياني بر يك حاشيه
قالیباف به هیات دولت دعوت میشود؟
پایتخت به مانند كشوری در دل یك كشور است كه اداره آن به اندازه اداره كردن یك كشور، انرژی و پتانسیل میخواهد، از اینرو شهردار تهران میتواند با حضور در هیات دولت مشكلات پایتخت را در ابعاد مختلف مطرح كند.
۱۳۹۲/۶/۲۱

