به گزارش نما به نقل از فارس، محمد جواد لاریجانی کارشناس مسایل سیاسی در برنامه گفتوگوی ویژه خبری شبکه دو سیما طی سخنانی در تبیین موضوع «نرمش قهرمانانه» در حوزه دیپلماسی اظهار داشت: به کار بردن اصطلاح نرمش قهرمانانه از سوی مقام معظم رهبری بیانگر آن است که این واژه بجا و در زمان خود انتخاب شده است؛ البته برداشت من این است که نرمش قهرمانانه، مطالبه رهبری از دستگاه دیپلماسی است و اینکه دیپلماسی نظام باید در جایگاهی قدرتمند قرار گیرد.
وی افزود: رهبر معظم انقلاب ناظر بر پیشرفت کشور، این اصطلاح را به کار بردند و این موضوع مطالبه ایشان برای ترسیم افق جدید در جهت پیشبرد اهداف نظام است. دبیر ستاد حقوق بشر قوه قضائیه خاطرنشان کرد: یکی از نکات مهم بصیرت سیاسی این است که ما شرایط خود را به درستی درک کنیم؛ نه خود را کوچکتر از آن که هستیم بدانیم تا فرصتها را از دست بدهیم و نه بزرگتر که لقمههایی را بگیریم که نتوانیم آن را هضم کنیم.
لاریجانی ادامه داد: ملاک ما در دنیای امروز باید طرازی باشد که به نظر من این خط طراز، همان انقلاب اسلامی است؛ تاثیر انقلاب اسلامی در داخل کشور ما این بوده که بزرگترین دموکراسی خاورمیانه و پیشرفتهترین کشور منطقه را به ما هدیه کرده است. وی افزود: در کشور ما کسی نمیدانست که دموکراسی چیست، یکی از خدمات بزرگ صدا و سیما در انتخابات اخیر این بود که از دموکراسی موجود در کشور پردهبرداری کرد درحالی که غرب از این دموکراسی وحشت داشت.
این کارشناس مسایل سیاسی ادامه داد: امروز تمام منطقه دیدند که چه ساختار مدنی عظیمی در کشور ما شکل گرفته و به یک واقعیت اجتماعی تبدیل شده است. لاریجانی تصریح کرد: اولین و مهمترین نشانه انقلاب اسلامی در سطح منطقه، نهضتهای اسلامی است البته باید این نکته را مد نظر داشته باشیم که نهضت، انقلاب و حکومت ناشی از انقلاب، هریک معقولاتی هستند که باید به صورت جداگانه به آن پرداخته شود.
لاریجانی در ادامه سخنان خود با تاکید بر اینکه باید چهره ایران را در سطح بینالملل درست نشان دهیم، سخنان برخی سیاستمداران غربی در مورد جمهوری اسلامی، قطعنامههای حقوق بشر و گزارشهای افرادی نظیر احمد شهید را فاقد اهمیت دانست و گفت: جمهوری اسلامی ایران کشوری است که نه ظلم میپذیرد و نه به کسی ظلم میکند.
وی معتقد است شعار «جمهوری اسلامی ایران نه ظلم میکند و نه ظلم میپذیرد» از سوی مقام معظم رهبری در سال 67 در نیویورک مطرح شد و پیشنهاد داد تا رییس جمهور در سفر به نیویورک، این سفر را بعنوان یک تراز در مقابل خود نگه دارد. دبیر ستاد حقوق بشر قوه قضائیه به تشریح خاطرهای در همین رابطه پرداخت و گفت: بنده این افتخار را داشتهام که مسئول تهیه پیش نویس نطق مقام معظم رهبری بودهام و البته این نطق با نظرات ایشان به صورت تعاملی تهیه شد. 2-3 روز قبل از سفر، حضرت امام(ره) خواستند پیشنویس این نطق را ببینند که بعد از دیدن نطق، این شعار «ایران اسلامی نه ظلم میکند و نه ظلم میپذیرد» را بسیار پسندیدند.
لاریجانی با تاکید بر اینکه این شعار باید ژست و نماد ما در دنیا باشد، گفت: ما به این طراز که نگاه کنیم معنا ندارد که احساس ضعف داشته باشیم. وی ادامه داد: امروز وقت آن است که دیپلماسی ما در شأن موقعیت فعلی ما باشد و نرمش قهرمانانه یکی از جنبههایی است که باید دیپلماسی ما را تیز کند. این کارشناس مسایل سیاسی با بیان اینکه اقتصاد ما نیز باید در شأن جمهوری اسلامی باشد، گفت: در امر ساختار سیاسی داخلی و در انتخابات، اتفاقی رخ داد که تمام تحرکات دشمنان ما خلاف آن بود پس بنابراین این نتیجه توانمندی ماست.
لاریجانی گفت که دیپلماسی ما باید قوی باشد و این به معنی این نیست که تاکنون دیپلماسی ما بد بوده است اما باید پذیرفت که ما نقاط ضعف و قوتهایی داشتهایم. وی افزود: بسیار مهم است که مسئولان و دولت ما در این ابعاد شرکت و خود را برای دیپلماسی فعال آماده کنند چرا که این کار، آمادگی میخواهد و ساده نیست. دبیر ستاد حقوق بشر قوه قضائیه، مقام معظم رهبری را فردی کارشناس در مسائل بینالملل دانست و خاطرنشان کرد: این نرمش قهرمانانه بخشی از یک دیپلماسی داهیانهای است که میگوید کلمات، حرکات و حتی ویژگیهای چهره و صدا باید حکایت از تعاملی داشته باشد که مورد نیاز است.
لاریجانی با بیان اینکه تعامل، پایه بحث ما در سیاست خارجی است، گفت: در تعامل، اخم، خنده، قهر و صحبت وجود دارد بنابراین امروز زمان آن است که دیپلماسی جمهوری اسلامی در شأن موقعیت خاص ما در جهان امروز شکل بگیرد. وی در پاسخ به این پرسش که شاخصهای نرمش قهرمانانه در نظام بینالملل چیست، گفت: مقام معظم رهبری در جمع افرادی این بحث نرمش قهرمانانه را مطرح کردند که بسیار با معناست. سپاه پاسداران نه تنها نمادی از قدرت نظام است بلکه همچون خاری در چشمان دشمنان ماست و یا به گونهای دیگر، سپاه پاسداران در خط مقدم مقابله با دشمنان قرار دارد دارد و حتی با بردن اسم سپاه، اوضاع روانی دشمن بهم میریزد.
این کارشناس مسائل سیاسی ادامه داد: توانمندی جمهوری اسلامی یک ادعا نیست بلکه با یک خط تراز میشود این توانمندیها را روشن کرد که یکی ماهیت دموکراتیک ما در داخل کشور و دیگری تاثیرگذاری ما در منطقه است. لاریجانی معتقد است که آمریکا در منطقه هم مسایل را بد فهمید و هم بد شکست خورد که هردوی این دو وجود دارد چرا که فهمیدن، خود یک نقطه قوت است اما ایران اسلامی هم درست فهمید و هم خط موفقی را دنبال کرد. دبیر ستاد حقوق بشر قوه قضائیه ادامه داد: جمهوری اسلامی امروز باید در صحنه جهانی متناسب با جایگاه شأن خود عمل کند که این دارای شاخصه و ابعادی است.
لاریجانی ادبیات فاخر را یکی از این شاخصها دانست و گفت: ادبیات نرمش قهرمانانه، ادبیات سطح پائینی نیست و باید از ادبیات فاخری برخوردار باشد. وی تاکید کرد: دیپلماتهای ما باید سخنانی را ابراز کنند که از ادبیات فاخری برخوردار باشد. اینها نباید سخنان سطح پایین و بی ارزش باشد. البته خود این ادبیات فاخر به تمرین نیاز دارد. این کارشناس مسائل سیاسی با بیان اینکه باید به حق مداری و شجاعت در بیان مطالب نیز توجه داشت، تاکید کرد: البته مذاکره با یک جلسه سخنرانی تفاوت دارد و باید طرف مقابل را به سمت آن چیزی که مد نظر ما است، بکشانیم.
لاریجانی تاکید کرد: شعار «نه ظلم میپذیریم و نه ظلم میکنیم» باید تابلوی دیپلماسی ما باشد که این بحث مهمی است. وی داشتن استراتژی را در دیپلماسی حائز اهمیت برشمرد و خاطرنشان کرد: ما باید بدانیم که میخواهیم چکار کنیم و اینگونه نباشد که ما تیرمان را رها کنیم و هرکجا اصابت کرد خط قرمزی به دور آن بکشیم و بگوییم ما به اهداف مورد نظر خود رسیدیم.
دبیر ستاد حقوق بشر قوه قضائیه با تاکید بر اینکه دیپلماتهای ما باید در یک چارچوب توجیه شده عمل کنند، گفت: وقتی مذاکره میکنیم و به دنبال هدفی میرویم، به این معنا نیست که ما سرمان را پایین بیندازیم و فقط یک چیز را دنبال کنیم بلکه باید در مذاکرات، عملکردی پیچیده داشته باشیم. لاریجانی اضافه کرد: ما برای سادهترین مذاکراتمان نیز باید نقشه داشته باشیم و نهایتاً مقصد کلیدی ما، پیشبرد اهداف نظام باشد.
لاریجانی در ادامه با تأکید بر این موضوع که پیشبرد اهداف نظام در دیپلماسی یک مسئله کلیدی است، خاطرنشان کرد: در این حوزه، واقعبینی از اهمیت خاصی برخوردار است در مورد کلمه واقعبینی، هم سوءتعبیر و هم سو معنا وجود دارد.
وی افزود: گاه واقعبینی را چنین معنا میکنند که از آنجا که دنیا عوض شده، ما نیز باید عوض شویم اما این تعریف همان تعریف غربیهاست. لاریجانی ادامه داد: برخی نیز چنین تعبیر میکنند که دنیا کوچک شده است و افراد به هم نزدیک شدهاند یک حرف غلطی است من باید بگویم که دهکده شدن جهان مزخرفترین حرف است. افراد نزدیک به هم شدهاند اما در حقیقت از هم دورند. واقعبینی به این معناست که ما شأنمان را درک کنیم و بفهیم که عزتمان از کجا به دست میآید.
دبیر ستاد حقوق بشر قوه قضاییه در ادامه تصریح کرد: ملت ما با انقلاب خود یک تجربه جدیدی را به دست آورده است که نشان از روند تکاملی آنان دارد و این، تجربهای مبتنی بر یک جامعه سیاسی برگرفته از اسلام است. لاریجانی در همین رابطه افزود: اسلام دینی زنده است و در همه زمانها میتواند پایه اقدام و عمل ما باشد. اسلام علاوه براینکه دینی جهانی است و عرب و عجم ندارد، دین جامعی نیز هست که هم زندگی خصوصی و هم زندگی عمومی را شامل میشود. این سه ویژگی، پایههای این تجربه ما که همان انقلاب است، خواهد بود.
وی با موفق خواندن این تجربه خاطرنشان کرد: مردم ما موفق بودن این تجربه را به اثبات رساندند چرا که نظام فاسدِ، دیکتاورِ و سکولارِ وابسته را برنتابیدند و البته ما شاهد بودیم که دشمن در فتنه 88 به دنبال آن بود که ایران را به همان دوران قبل از انقلاب برگرداند که البته باز مردم از نظام دفاع کردند و بر همین اساس جمهوری اسلامی در حال حاضر از یک اقتدار خاصی برخوردار است. این تحلیلگر سیاسی با تأکید براینکه که دیپلماتهای جمهوری اسلامی نماینده این تجربه هستند، تصریح کرد: دیپلماتهای ما باید بدانند که با چه کسی صحبت میکنند. بدانند که دشمنان ما دشمنان شخصی نیستند که با احمدینژاد بد و حالا با روحانی خوب باشند.
لاریجانی در ادامه متذکر شد: دشمنان ما با جریان فکری انقلاب اسلامی مخالف هستند. دشمنان ممکن است لبخند بزنند اما دیپلمات ما باید هدف پشت لبخند را بفهمند. دبیر ستاد حقوق بشر قوه قضاییه پیرامون چهره واقعی آمریکا نیز گفت: اگر بخواهیم چهره واقعی آمریکا را به دور از تبلیغات بشناسیم، قطعاً چهره جنگافروزی خواهد بود که همیشه فقر و فساد را دامن میزند و حال دیپلماتهای ما باید طوری رفتار کنند تا دنیا تفاوت جمهوری اسلامی را با آمریکا درک کند و بفهمد که ما به دنبال ویرانی نیستیم. ما نمیخواهیم فقیر باشیم و دیگران را نیز فقیر نمیخواهیم.
لاریجانی افزود: خیلی ذلتبار است که پرچم آمریکا در همه جا همراه با فساد است. برای مثال شما وقتی میخواهید حس روشنفکری داشته باشید، باید همجنسباز باشید اگر سقراط هم باشید اما مخالف مسیر آنها حرکت کنید، اهمیت و ارزشی برای فعالیت شما قائل نمیشوند. این تحلیلگر سیاسی با تأکید براینکه ما نباید در مشیمان تابع مُد باشیم، گفت: مُد، ملاک فکر نیست ملاک ما باید حقمداری باشد. یکی از خطراتی که در علوم طبیعی وجود دارد این است که افراد تحت تأثیر مُد قرار گیرند.
وی در ادامه خاطرنشان کرد: وقت آن است که ما چهرهمان را بازسازی و یا در اصل از چهرهمان پردهبرداری کنیم. ما پیاممان را باید در حرکاتمان بازگو کنیم. سخنرانی و تحرکات ما هر کدام فرصت است و تلقی از سخنان رهبری این است که ایشان میخواهند سطح دیپلماسی ما را ارتقا دهند. دبیر ستاد حقوق بشر قوه قضاییه پیرامون سه مشخصه سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران که عزت، حکمت و مصلحت است، خاطرنشان کرد: ما معتقدیم بستر دیپلماسی، تعامل با دنیا است. ما باید برنامه تعامل با همه کشورها را داشته باشیم و مدیریت دشمن را نیز در دستور کار خود قرار دهیم.
وی افزود: ما باید بدانیم که منافع ملی ما منفصل از منافع اسلام نیست. این امکان وجود دارد که هدف دیپلماتهای ما خوب باشد اما از ابزار بدی استفاده کنند. برهمین اساس اولین خطی که ما نباید از آن عبور کنیم، عزت است. لاریجانی در ادامه سخنان خود با اشاره به اینکه اسلام با اهداف و منافع ملی ما در هم آمیخته است، گفت: این یک مسئله محتوایی است. در پیشبرد اهداف سیاسی میتوانید روش بد داشته باشید، ممکن است دیپلمات ما اهداف خوب داشته باشد اما در یک جایی روش ما مناسب نباشد.
وی افزود: اولین خط که ما نباید از آن عبور کنیم، عزت است. اینکه ما روش ذلیلانهای را بپذیریم که به یک هدف خوب برسیم پسندیده نیست؛ ما نباید خط ذلت را بپذیریم. وی افزود: نرمش، بخشی از دیپلماسی است همانطور که اخم هم بخشی از دیپلماسی است اما هیچکدام اصالت ندارد. دبیر ستاد حقوق بشر قوه قضائیه ادادمه داد: ما باید با برنامه باشیم، اینطور نیست که چیزی در ذهن ما بیاید و صبح هم بخواهیم آن را در سخنرانی خود اعلام کنیم، این متناسب را حکمت نیست. حکمت یعنی اینکه مسئولین و عقول جامعه را جمع کنیم و از آنها استفاده کنیم.
لاریجانی تصریح کرد: باید در چهارچوب نظام، تصمیمگیری کنیم در عیر این صورت شکست میخوریم، اینجا کشور دیکتاتوری نیست ممکن است شخصی مسئول باشد اما تصمیم وی مورد قبول قرار نگیرد. نباید ناراحت شود. وی افزود: حکمت به معنای این است که تصمیم ما براساس منطق، استدلال و حکمت باشد. دیپلماتهای ما باید مستدل بحث کنند، ادبیات آنها فاخر باشد و چالهمیدانی صحبت نکند، زبان تهدید و چاقوکشی نداشته باشد.
دبیر ستاد حقوق بشر قوه قضائیه ادامه داد: استدلال راهی است برای اینکه حرف خود را بگوییم. حکمت به معنای این است که شما هدف و راههای مستدل و دقیق را بشناسید. لاریجانی با تبیین موضوع مصلحت گفت: عقل به معنای این است که ژست عاقلانه بگیریم. این یک پُز است،. عقل یعنی اینکه نفع و ضرر را بدانیم. ممکن است کسی مشکل را تشخیص دهد اما اقدامی را انجام ندهد، این یک کم عقلی است که از تنبلی ناشی میشود.
لاریجانی در ادامه گفت: ما باید راه نفی و ضرر خود را تشخیص دهیم، راه عقلمدار و اهل بیتی را پیدا کنیم و براساس آن عمل کنیم همانگونه که حضرت علی (ع) براساس آن در حکومت خود عمل میکردند. اساس حکومت اهل بیت براین اساس است و مصحلت رکن محکمی از حکومت بحساب میآید.
وی افزود: وقتی ما با طراز پیش برویم، میتوانیم به درستی عمل کنیم. طراز ما تجربه عظیم انقلاب اسلامی است وقتی به این نگاه کنیم میتواند به ما کمک کند در اینصورت تحریمهایی مفتضح و بدون مبنا، هیچ تاثیری بر ما نخواهد داد. البته من رفتاری کریهتر از این ندیدم، اسم این کار دقیقاً تجاوز و دزدی است؛ تحریمها ممکن است مسیر ما را تغییر بدهد، ممکن است ما قبلاً با فروش نفت، کار خود را پیش میبردیم ولی هماکنون روی یک مسیر جدید افتادهایم و اقتصاد ما تبدیل به یک اقتصاد مقاومتی شده است این مسیر منطبق با همان طرازیست که ذهن دیپلمات ما باید داشته باشد و بتواند استراتژی خود را بر اساس آن بچیند.
دبیر ستاد حقوق بشر قوه قضائیه ادامه داد: آنها باید بدانند که نه ناز آنها ما را از مسیر خارج میکند و نه فشارهای آنان باعث میشود که دیپلمات ما پشیمان شود، دیپلمات ما به کوه متصل است، دیپلمات ما نقشه دارد و براساس آن عمل میکند. آنچه که مقام معظم رهبری میخواهند این است که دیپلماسی ما در یک مدار بالا برود، دیپلماسی ما باید ارتقاء پیدا کند و همین مسئله میتواند فواید فراوانی برای کشور داشته باشد. لاریجانی با اشاره به ضرورت حفظ عزت برای ایرانیان گفت: عزت برای ما این است که دیپلمات ما در مقابل دشمن، دندانهای خود را به هم بفشارد، اینکه شهروند ما بتواند به راحتی به پاریس، نیویورک و سانفرانسیسکو برود عزت نیست.
لاریجانی گفت: آنها جوسازیهای فراوانی علیه ما انجام میدهند و به طور حتم در سفر رئیسجمهور به نیویورک نیز قشقرق فراوانی را برپا میکنند اما رئیس جمهور ما مقهور این حرفها نخواهد شد و حرف خود را خواهد زد.
لاریجانی: برای ساده ترین مذاكرات باید برنامه داشت
كارشناس مسایل سیاسی گفت: امروز وقت آن است كه دیپلماسی ما در شأن موقعیت فعلی ما باشد و نرمش قهرمانانه یكی از جنبههایی است كه باید دیپلماسی ما را تیز كند.
۱۳۹۲/۶/۲۸
![اخبار مرتبط](/Images/RelatedNews.png)
![نظرات کاربران](/images/Comments.png)